İşeri “İlçe geçişleri durdurulmalı”

İşeri “İlçe geçişleri durdurulmalı”
banner13
banner3

Koronovirüsten kaynaklı ilçe ticaretinin geldiği noktayı, kurumun desteklediği yardımları ve bakış açısını İnebolu  Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şakir İşeri gazetemize değerlendirdi.

İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şakir İşeri; Öncelikle İnşallah en kısa zaman da en az hasarla bu işi atlatırız. Ülkemiz adına ilçemiz adına insanlık adına en az kayıp en az hasarlı atlatmak Allah’tan temennimdir.  İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanı olarak, bu krizin ilçemizi gerçekten ciddi manada bir darbe aldığını ekonomini de sıkıntılar yaşanmaya başladığını görmekteyim. Ancak, Korona virüs vakası 3-5 ay sonrasında gerçekten büyük bir sıkıntı gösteriyor. Korona virüsüne zamansız yakandık. Zaten sıkıntılı dönemlerden geçiyorduk. İnebolu ve çevresi mevsimsel olarak ticaret yapan, yazın ticaretin üst noktaya vurduğu kışın da dibe vurduğu bir bölgedir. Kış ayının sonunda böyle bir krize denk geldiğimiz için büyüğü küçüğü her esnaf bu korona virüsten darbe aldı.

NAKİT AKIŞI KESİLDİ

İş yerlerinin kapalı olması ve “evde kal” kampanyasından dolayı nakit akışı kesildi. Esnafı, tüccarı ve birçoğu dükkânı kapattı. Gıda sektörü işleyebiliyor diyebiliriz ama son bir hafta da gıda, fırın ve kasapta da işler zayıfladı ve gelir düştü. Vatandaşın sokağa çıkma korkusu ile beraber insanlar evlerine stok yaptı. Fakat gözüken o ki sokağa çıkma yasağı gelmeyecek gibi gözüküyor. Vatandaşlar da o yüzden alışverişi kesti ve evlerine stokladıkları ürünler onlara 1-2 ay yetecek gibi duruyor. İş yapıyor gibi gözüken gıda sektörü de zor durumda. Dolayısı ile nakit akışı çok zayıfladı.

SABRETMEKTEN BAŞKA ÇEREMİZ YOK

Belirsiz bir dönem bekliyor bizi, ne zaman biter belli değil. Milli Eğitim Bakanı LGS sınavının haziran başında yapılacağını açıkladı. Bakan bey öyle diyorsa bizde haziranın başında bitecek diyebiliriz, Allah’tan tek temennimiz bu. Böyle bir salgın hastalığı büyüklerimiz dâhil kimse görmedi ve yaşamadı. Kimse ne yapacağını tam olarak bilmiyor.  Sonuçta tedbirler alınıyor ama beklemekten sabretmekten başka çaremiz yok.

ELEKTRİK UYGULAMASI YANLIŞ

Elektik dağıtım şirketlerinin geriye dönük ortalama fatura uygulaması yanlış bir uygulama iş yerleri kapalı olan insanları finans kaynağı olarak görüyorlar. Çünkü kış ortalamaları yüksek bu faturaları şimdi ödetip yazın geriye iade etmelerinin bir manası yok. Bu uygulamanın yanlış olduğunu TOBB’a bildirdik.

ÜYELERİMİZ WEB SAYFAMIZI TAKİP ETSİNLER

Biz TOBB (Türkiye Odalar Borsalar Birliği)un İnebolu’daki bir temsilciyiz ve 22 Marttan itibaren alınan çeşitli ekonomik önlemler var. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifinin aracılığıyla verdiği 25 Bin TL’ye kadar olan bizim de kredilerimiz var. Yine Türkiye Odalar Borsalar Birliğinin ortağı olduğu KGF(Kredi Garanti Fonu) destekli işe devam kredisi var ve 6 ay ertelemeli. 36 aya tekabül eden bir kredi planı bulunuyor. Türkiye’de genelde sermaye yapısı kırılgan bir borçla dönen ekonomimiz var. Ne yazık ki böyle dönemde nakit akışı kesilince herkes zorlanır duruma geldi.  Benim üyelerimizden ricam özellikle İnebolu Ticaret ve Sanayi Odasının web sayfasını takip etmeleri. Çünkü günü gününe değişen, her yeni gün çeşitli sıkıntıları gideren maddeler açıklanıyor. Her açıklanan destek maddesi internet sayfamızda yayınlanıyor.  O yüzden odamızın sayfasını takip etsinler ve ihtiyaç duyduğunda odayı ve beni arasınlar.

NEFES KREDİSİ ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Türkiye Odalar Borsalar Birliği nezdinde daha düşük limitli bir Kooperatif veya banka kurulması söyleniyor.   Nefes kredisi verilmesi hakkında Türkiye Odalar Borsalar Birliğinin bir çalışması var. Üyelerimize bunu da şimdiden duyurmak istiyorum. İnşallah en kısa süre de bir nefes kredisi daha çıkacak. Ama ne kadar bir limit olacağı daha belli değil ama muhtemelen 50 Bin TL ile 100 Bin TL arasında limit olabilir, bu değişebilir.’’

İLÇE GEÇİŞLERİ DURDURULMALIDIR

Korona virüsüne karşı tedbirler kapsamında sosyal izolasyonu artırmak için bazı sektörleri de durdurmak gerekir.  Bir ilçeden başka bir ilçeye gidip çalışanlarımız var, yani temel ihtiyaçların da askıya alınması gerekmektedir.  Çok zorunlu olmayan gıda dışındaki sektörlerinde durdurulması daha mantıklı diye düşüyorum.

BELEDİYE’YE MASKE DESTEĞİ

Önümüzdeki günlerde Ticaret ve Sanayi Odası olarak 1 Bin 500 Adet maske alarak vatandaşlarımıza dağıtılması için Belediye’ye teslim edeceğiz. Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim de elimizden geleni yapmamız lazım diye düşünüyorum. Çünkü maske satışının yasaklandığı bu günlerde maskelerin vatandaşa ulaştırılması gerekiyor.

RAMAZAN YARDIMLARIMIZI ÖNE ALIYORUZ

Ticaret ve Sanayi Odası olarak her yıl yaptığımız ramazan yardımlarımızı öne aldık. Bu senedeki yardımlarımızı değişik bir sistem uygulayacağız. Vatandaşlarımıza harcama çeki dağıtacağız. Yardımlarımızı ilk etapta İnebolu’ya ayrılan kısmını dükkânı kapanan kahvehane, lokanta, berber sahiplerine ve çalışanlarına dağıtacağız. Bu yıl ramazan yardımı için gıda ihalesi yapmayacağız. İnebolu’da ve 7 ilçe dâhil Ticaret odamıza üye marketlerden alışveriş yapılabilecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER