"İnsanca yaşayacağımız ücret ve insanca yaşam hakkı istiyoruz"

Emekliler ses yükseltti... İnebolu Emekli-Sen’den basın açıklaması:

"İnsanca yaşayacağımız ücret ve insanca yaşam hakkı istiyoruz"
banner13
banner3

DİSK Emekli-Sen İnebolu Şubesi Cumhuriyet Caddesi Atatürk Anıtı önünde emekli maaşlarına yapılması beklenen zamlarla ilgili basın açıklaması yaptı. İnebolu Emekli-Sen Şube Başkanı Muammer Çelik, 9,5 milyon emeklinin asgari ücretin ve açlık sınırının altında ücret aldığını belirterek emeklilerin sorun ve isteklerini paylaştı.

Disk Emekli- Sen İnebolu Şube Başkanı Muammer Çelik, ‘’ Bildiğiniz gibi ülkemizde 14 milyonu aşan sayısı emeklilerimiz önemli bir grubu oluşturmaktadır. Bizler ömürlerimizin en güzel yıllarını çalışarak ülkesine en onurlu hizmeti yaparak geçirmiş emeklileriz. Hizmetimizi yaptığımız devletimizin bizler insanca yaşayacağımız tedbirleri alması, demokratik, sosyal, hukuk devletinin en temel görevidir. Ancak bugün baktığımızda 9,5 milyon emekli asgari ücretin ve açlık sınırının altında ücret almaktadır. Bir önceki dönemde hazine katkısı ile en düşük emekli maaşı 3500 TL seviyesine getirilmesine rağmen bugün yetersiz kalmıştır.  2000’li yılların başından itibaren emeklilerimiz hak kaybı yaşamış ve 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı emeklilik yasası ile emekliliğe erişim hakkı zorlaştırılmış, maaş bağlama oranları aşağıya çekilmiş, emekli aylıkları düşüş yaşamıştır. Bugün yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki emekli nüfusunun yüzde 71’i 56 ve üzeri yaşlardadır. İleriki yıllarda bu yaş ortalaması daha da yükselmesi kaçınılmazdır.  Ülkemizde emeklilik yaşı düşük olabilir ama bizim ölüm yaşı ortalamamız da düşük. Avrupa’da ölüm yaşı ortalaması 95’li yaşlara gelmişken bizdeki ölüm yaşı ortalaması 75’tir. Bunun için EYT sorunu çözülürken bu durumunda göz önüne alınması gerekir.”

“En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olmasını istiyoruz”

Çelik sözlerini şöyle sürdürdü;  “Değerli Arkadaşlarım biz emeklilerin istekleri bellidir. Bu isteklerimizi sıraladığımız zaman: İnsanca yaşayacağımız ücret ve insanca yaşam hakkı istiyoruz. Büyümeden payımızı istiyoruz. Evi olmayan düşük maaşlı emeklilere kira yardımı, doğal gaz ve elektrik ücreti indirimi istiyoruz. Emekli maaşlarından kesilen ilaç ve katkı paylarının kaldırılmasını istiyoruz. Alış verişlerde, seyahatlerde kullanabileceğimiz indirim kartları uygulaması istiyoruz. Ölen emeklilerin eşine ve hak sahibi çocuklarına tam maaş bağlanmasını istiyoruz. İntibak yasasının mutlaka çıkarılmasını istiyoruz. Bayram ikramiyelerimiz mutlaka bir maaş tutarında olmasını istiyoruz. En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olmasını istiyoruz. Bunları talep etmek insanca yaşam hakkını istemek, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine imza atmış devletimizce demokratik bir hak olduğunun bilinmesini istiyoruz. Yaşasın emekliler, yaşasın birlikteliğimiz, yaşasın hak mücadelemiz, yaşasın DİSK, yaşasın Emekli-Sen.‘’ ifadelerini kulandı.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2022, 17:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER