İnebolu Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesi ziyarete açıldı

banner3

İnebolu’da 1919 yılından bu yana Türk Ocağı Binası olarak kullanılan yapının müzeye dönüştürülme çalışmaları tamamlandı. Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansının (KUZKA) katkılarıyla 3 milyonluk bütçeyle hazırlanan İnebolu Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesi ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Restorasyon nedeniyle iki yıldır ziyarete kapalı olan tarihi bina,  İnebolu Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesi adı altında tekrardan ziyaretçilere açıldı.  İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar ve Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, İnebolu Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesini ilk olarak basın mensuplarına tanıttı. Daha sonra Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, İnebolu Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesi ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

“130 YILLIK ÇOK KIYMETLİ BİR BİNA”

İnebolu Türk Ocağı binasının tarihi ile ilgili bilgiler veren Kaymakam Ahmet Vezir Baycar; ‘’Türk Ocağı çok tarihi bir bina gerek ilçemizin gerekse Kastamonu’muzun en önemli değerlerinden biridir. Bu bina 130 yıllık çok kıymetli ve 130 yıl boyunca da çok farklı amaçlar dâhilinde kullanılan bir binadır.  İnebolu Türk Ocağı binasının 1873 yılında özel mülkiyet olarak yapılıyor.1919 yılında kurulan ve İnebolu’daki Milli Mücadele faaliyetlerini organize eden İnebolulu Gençler Mahfeli’nin Türk Ocağına dönüşmesinden sonra Türk Ocağı Binası olarak kullanılmaya başlanılmıştır. 1931 yılında Türk Ocakları kapatılması ve Halkevlerine dönüştürülmesi ile bina 1951 yılına kadar ‘Halkevi’ olarak kullanılıyor. O dönem Kurtuluş Savaşı'nın en önemli harekat merkezi İnebolu oluyor. Çünkü Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan cephaneler İnebolu üzerinden gelip kağnılarla Ankara'ya taşınıyor. 1975 yılına kadar ticari amaçlarla kullanılan bina 1975- 1994 yılları arasında da İnebolu’nun kültür sanat faaliyetlerinin inşa edildiği halkevi olarak icra ediyor ve kullanılıyor. 2005 yılına kadar metruk durumda bulunan bina, Kastamonu Valiliği’nin girişimleri ve Genel Kurmay Başkanlığı’nın katkılarıyla restore edilerek 5 Ağustos 2006 tarihinde açılıp tekrar halkımızın hizmetine kazandırılarak tekrar ziyarete açılıyor. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk Şapka ve Kıyafet İnkılabının ilk nutkunu 27 Ağustos 1925 tarihinde Türk Ocağı binasının Türk Ocağı Binasında irat etmesi, binaya mimari özelliğinin yanında tarihsel bir nitelik katmıştır. 2005'te İl Özel İdaremiz ve Genelkurmay Başkanlığı iş birliğinde tadilattan geçirilip halkımıza kazandırılmıştı. Türk Ocağı binasının İstiklal Yolu Müzesi'ne dönüştürülmesi için 2019 yılında çalışmalara başlandı” diye konuştu.

“MÜZEMİZDE İSTİKLAL MADALYAMIZI ŞEREFLE SERGİLEYECEĞİZ”

İnebolu’nun Türkiye'nin İstiklal Madalyalı tek ilçesi olduğunu hatırlatan Kaymakam Baycar “ Şerefle müzemizde İstiklal Madalyamızı sergileyeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün 25-27 Ağustos 1925 tarihlerinde burada konakladığı dönemde kullandığı şahsi eşyaları da müzemizde sergiliyoruz.‘’ dedi.

PROJE 3 MİLYON LİRALIK BÜTÇEYLE HAYATA GEÇİRİLDİ

Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesinde Atatürk'ün balmumu heykelinin de konulacağını belirten Kaymakam Baycar, sözlerini şöyle sürdürdü; “ Binamız 4 kattan oluşmaktadır. İl Özel İdaresi destekli 3 milyon liralık bütçeyle projemiz hayata geçirildi. Bu bedelin 1 milyon lirası KUZKA tarafından karşılandı. Binanın ahşap döşemeleri, ışıklandırmaları, vitrinleri, seslendirme ekipmanları, dış cephe yalıtımı tamamen elden geçirildi ve çatı onarımı yapıldı. Çok ciddi restorasyon ve çalışma projesi yapılmış oldu. Sadece Kurtuluş Savaşı'ndaki etkisi değil, aynı zamanda buranın bir kültür merkezi olması önemini artırmaktadır. Dolayısıyla binamıza hem bir kültür merkezi hem de gezilecek görülecek bir turizm değeri olarak çok önem veriyoruz. ‘’ ifadelerini kulandı.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2022, 19:13
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ömer Şekerci
Ömer Şekerci - 2 yıl Önce

Koskoca bina müze yapıldı. Güzel burada enaz 4 görev yapacak. Kaç kişi ziyaret edecek. Bence üretime katkı sağlayacak bir otel el sanatları üretim satış yeri gibi bir hizmet yeri yapılsaydı daha iyi olurdu. Boşa harcayacak bir kurulumuz olmamalı. Tek hedefimiz üretim olmalı.

SIRADAKİ HABER