İnebolu'da vakalar tavan yaptı

İnebolu'da vakalar tavan yaptı
banner13
banner3

Bayram Tatili nedeniyle gurbetçi akınına uğrayan İlçemizde Covid-19 vakaları tavan yaptı. Kısıtlamasız Kurban Bayramı sürecinde son 9 günde vaka sayıları 3 kat arttı. İnebolu’da 13 olan vaka sayısı 45’e çıktı.

Koronavirüs salgını ile son durum hakkında gazetemize açıklamada bulunan İnebolu Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Fatih Samur; ‘’Kurban Bayramı ile beraber özellikle İl dışından memleketlerine gelen nüfusta pozitif çıkan hastamız oldu. Bayram süresi boyunca genelde pozitif çıkan vakalarımız il dışından gelenlerdendi. İnebolu’da bayram öncesinde vaka sayılarımız tek haneli rakamların üzerine düşmek üzereydi. Ancak şuan ki duruma baktığımızda vaka sayılarımız çift haneli rakamların üç katına çıkmış durumdadır. İnebolu’da bayramdan önce 13 pozitif vakamız bulunuyordu ama şimdi tabloya baktığımız ise vaka sayılarımız 45’in üzerine çıktı. Bu bayram sürecindeki her tarafın açık olması ve vatandaşlarımızın geziyor olması ve onun dışında esas ilçe dışından gelenler misafirlerin de çok olması ile beraber vaka sayılarımız üç katına çıktı. Bayramdan önce hiç vakamızın bir günde hiç çıkmadığı günler oluyordu. Şuanda her gün 7-8 vakamızın çıktığı oluyor. Pozitif çıkan vakaların %80’i Delta Varyantı virüsü şuanda. İnebolu’da Delta Varyantı virüsü bulunuyor. Delta Varyantı İnebolu’da ilk İstanbul’dan gelenlerden vatandaşlarda görülmeye başladı. Şuanda İnebolu içine yayılan vakaların mutasyonları Delta Varyantı mutasyonu çıkıyor. Delta Varyantının insanlara hızlı ve kolay bulaşabiliyor. Özelikle aşı olan kişilerde bile risk olma durumu oluyor ve biotech aşının koruma özelliği yüksek olduğu için aşı olanlarda daha hafif atlattığını görüyoruz. ‘’

AŞIYLA PANDEMİYİ AŞALIM

Dr. Samur, İnebolu genelinde aşılama oranının istedikleri seviyenin çok altında olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bizim nüfustan talep çok düşük durumda ve şuanda aşılamada yüzde 60’larda seyrediyoruz. Bizim düzgün bir şekilde bu yasaklamaların kısıtlamaların tekrar geri gelmemesi için hedef sayımız minimum en düşük yüzde 75’in üsttü. Bizim asıl hedefimiz yüzde 80 veya 90’ların üstüne çıkmaktır. Ama şuanda bundan çok uzaktayız aşılamada böyle düşük sayılarda gidersek bu hedefe ulaşamayız. Aşı oranları istediğimiz seviyeye gelmezse tekrardan kısıtlamalar geri gelebilecek ve belki de ciddi karantina önlemleri söz konusu olacak. Çünkü bakanlığında söylediği de bu özellikle aşı oranları bakın diniliyor bizde köylerde aşı oranına baktığımızda şuanda düşük durumda ve vakalar böyle az bile olsa toplu karantina uygulanabilir diye bir yaklaşım bundan sonraki süreçte o yüzden burada ciddi anlamda ulaşmamız gereken bir durum var özellikle gençlerde bunu yakalamamız lazımdır. Genç gurupta aşılamada ciddi tereddütler var ve aşıya karşı istediğimiz seviye de ilgi yok. Vaka durumlarında uzun süredir çok iyi durumda gidiyorduk çok vakalarımız vardı ve günde bir iki vakalarımız çıkıyordu. Ama son bir hafta içerisinde açılmaların başlaması ile vakalarda artışlar meydana geldi. Bizim en son ki vakalarımız hep il dışından memleketine gelenler bir vaka hareketliliği oluşturdular. İnebolu’da köylerde de vaka sayıları artmaya başladı. Vatandaşlarımız aşılamaya karşı istekli olmalarını istiyoruz.’’ dedi.  

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2021, 15:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER