İnebolu Ahşap Sera Projesi ile üreticiler hayat bulacak

Ahşap Sera Projesi kapsamında üreticilere sera naylonu ve kereste desteği verildi

İnebolu Ahşap Sera Projesi ile üreticiler hayat bulacak
banner13
banner3

İnebolu Kaymakamlığı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Köylere Hizmet Götürme Birliği işbirliğinde başlatılan İnebolu Ahşap Sera Projesi kapsamında 50 çiftçiye 120 metrekarelik sera naylonu ve 35 çiftçiye de 2 metreküp kereste desteği verildi.

İnebolu Ahşap Sera Projesi malzeme dağıtım törenine, Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan, İlçe Özel İdare Müdürü Mustafa Arslan, İnebolu Sosyal Yardımlaşma ve Vakfı Müdürü Mustafa Sait Tok ve çiftçiler katıldı.

SERACILIĞI İNEBOLU’DA EN ÜST SEVİYEYE TAŞIYACAĞIZ

Kaymakam Ahmet Vezir Baycar yaptığı konuşmada; “İnebolu’muz Kastamonu’da seracılık mevcudiyetinde en yüksek sırada yer alarak birinci sıradadır.  İnebolu’muzun köylerinde toplamda 650 tane seramız mevcut durumdadır ama bir kısmı maalesef seracılığı profesyonel anlamda yapmamaktadır ve 50 m2’nin altında olan seralar var. Bizde arz ediyoruz ki bu potansiyeli bu birikimi biraz daha ileriye taşıyalım ve potansiyelleştirelim. Bir aileye geçim sağlayacak büyüklükte sera kazandıralım istedik. Bu proje üzerinde arkadaşlarımız uzun zamandır çalışıyorlar. Bu seramızın ilk başlangıç büyüklüğü 120 metrekare olduğunu araştırdık ve uygun gördük. Bu büyüklükte bir seranın bir ailenin geçindirebileceği bir sera olarak belirledik. Bizde 2023 yılı için şöyle bir hedef koyduk ve 100 aileye sera naylonu ve kereste desteği sera yapmasını sağlayacağız. Bununda ilk adımını da bugün atıyoruz ve 50 aileye 120 metrekarelik sera naylonu ve 35 aileye de 2 metreküp kereste vereceğiz. Bu seraları 25 gün içerisinde bitirmenizi istiyoruz ve inşallah bu seralarımız tamamlandığında sahada da sizleri ziyaret edeceğiz. Bizim buradaki amacımız Seracılığı İnebolu’da en üst seviyeye taşımaktır. Kastamonu’da seracılıkta birinci sıradayız ama bölgede ulusal anlamda üst seviyeye çıkartmaktır. ‘’

KADINLARIMIZIN GÜCÜNE İNANIYORUZ

“Bu seracılık projemizin bir aşamasıdır ve diğer aşaması da sizlerin de biraz daha üretim tekniklerini, sera da diğer modelleri, organik tarımı göstere bilmek adına çok güzel bir sera projesi başlatıyoruz. Bu proje 2 milyon TL'lik bir projedir. Bu bütçe ile 2 bin metrekare büyüklükte bir sera yapacağız. İki dönümlük serada topraklı ve topraksız alan olmak üzere ikiye ayıracağız. Ranzalı topraksız tamamen son teknolojiye uygun üretim yapacağız. Bu proje çerçevesinde bizimde bir hedefimiz bayanlardan oluşan kooperatif kurmaktır. Biz bu şekil projeler ile bayanlarımızı desteklemek istiyoruz ve kadınlarımızın gücüne inanıyoruz. Onlarla beraberde İnebolu'da çok işler yapacağımıza inanıyoruz. Kooperatifimizi kuracağız ve belirli bir eğitim döneminden sonra bu işi yapabileceğini inandığımız kişileri seçeceğiz. Profesyonel anlamda seracılığı kavrayan ve bu işi gerçekten yapacağına inandığımız arkadaşlarımızın kanat getirdiği kişiler seçeceğiz, sonra da kurduğumuz serayı o kooperatifle bir sistem kurarak beraber işleteceğiz. Bizim hedefimiz bu projeler ile birlikte İnebolu'da seracılığı ve tarımı markalaştıracağız. Bu projemizde emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum.’’ diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER