İnebolu Adliyesi’nde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu

İnebolu Adliyesi’nde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu
banner13
banner3

Resmi Gazete’de yayımlanan “Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” kapsamında İnebolu Adliyesi’nde “Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü” kuruldu.

Faaliyete geçirilen Müdürlükte uzmanlar aracılığıyla suç mağdurlarına yönelik bilgilendirme ve psiko-sosyal destek hizmetleri sunulacak.

Adalet Bakanlığının desteği ile İnebolu Adliyesi’nde de bu müdürlüğün kurulmasıyla beraber adli süreçte mağdurların korunması amaçlanıyor.

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Adli Görüşme Odalarında (AGO), suç mağdurlarının sanıkla yüz yüze getirilmeyerek uzman desteğiyle ifadelerinin alınabilmesine imkan tanınmış olacak.

Cinsel suçlar başta olmak üzere özellikle hassas soruşturma ve kovuşturmalarda bu odaların kullanılması ile birlikte, adli süreçlerde mağdurların ikincil örselenmelerinin önüne geçilmiş olunacak.

Suçtan etkilendiği ve etkilerini üzerinden atamadığı değerlendirilen taraf beyanları bu odalarda alınmaya başlanacak.  Bu odalarda mağdurlar, uzman psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacıların desteği ile rahat bir ortamda ifadelerini verebilecek. Bu noktada soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcıları ve kovuşturma aşamasında mahkemeler fail ve mağdurun yüz yüze gelmemeleri gerektiğini değerlendirdikleri her vakada, bu odaları kullanarak uzman desteği ile mağdur beyanını alabilecekler.

Uygulamanın hayata geçirilmesiyle artık kırılgan suç mağdurları yaşadıklarını duruşma ortamında, sanık ve diğer kişilerin huzurunda anlatmak durumunda kalmadan online duruşma ortamında ifadelerini verebilecek.

Adli Görüşme Odaları daha çok; mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar,  cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurları desteklemek amacıyla kullanılıyor. 

Adli Görüşme Odaları genellikle çocuk ifadelerinde kullanılsa da kadın, yaşlı, engelli ve sığınmacı gibi tüm dezavantajlı suç mağdurlarının ifadelerine de bu odalarda başvurulabilecek.

Bu odalardaki online duruşma bağlantısı, mağdura hakim, savcı ve avukatların da uzmanlar aracılığı ile soru yöneltebilmesine olanak tanıyor. Bu yönü ile savunma hakkının da gözetildiği başarılı uygulamalara imza atılıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER