Geriş Tepesi definecilerin istilasına uğradı

İnebolu Geriş Tepesi'nde bulunan tarihi kilise definecilerin kazısı sonrası büyük zarar gördü.

Geriş Tepesi definecilerin istilasına uğradı
banner13
banner3

İnebolu’nun tarihi alanlarından 495 metre yüksekliğindeki Geriş Tepesi’nde bulunan tarihi kilise, definecilerin kaçak kazısı ile zarar gördü.

1923 yılında Rumların ilçemizden mübadele dolayısı ile ayrılmasından sonra burada bulunan kilise tamamen yıkılarak bu güne kadar define avcıları tarafından yeterince zarar veriliyordu. Kurban Bayramı’nda yapıldığı tahmin edilen yeni bir kazıda Geriş Tepesi’nde bulunan tarihi kilisenin ortasının tahrip edildiği görüldü. İnebolu manzarasının izlenildiği bölümün hemen arkasında bulunan çalıların arasında ki kilisenin taban taşları sökülerek kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kazı yapıldığı belirlendi.

KİMSE YAKLAŞMASIN DİYE HAYVAN LEŞİ BIRAKMIŞLAR

Kurban Bayramı süresince tahrip edildiği tahmin edilen alanda kazı sırasında kimsenin alana yaklaşmaması için hayvan leşi bırakıldığı ileri sürüldü. Geriş Cafe işletmecisi Cemal Kömeçoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada “Bayramın hemen sonrasında cafemize gelen misafirler Geriş Tepesi’nde yoğun bir leş kokusu duyduklarını belirttiler. Bizde tepeye gittiğimizde alanda kazı yapıldığını fark ederek durumu jandarmaya bildirdik” diye konuştu.

Yıllardır bu tarihi mekana bakılmaması, düzenlenmemesi, temizlenmemesi ve sorumluluğu alacak birilerinin görevlendirilmemesini fırsat bilen defineciler tepeyi delik deşik ediyor.

Daha önceki yıllarda da defalarca zarar verilen tarihi tepede tarihi dokuyu iyice yok etmeye dönük kazıların ne zaman biteceği ise merak konusu oldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER