Geri dönüşümden kendi kağıdını üretiyor

İstanbul’da yaşayan ve yaz tatilini memleketleri İnebolu ilçesinde geçiren Kaynak ailesi İnebolu’daki evlerini atölyeye çevirdi.

banner3

İnebolu Evrenye Köyü nüfusuna kayıtlı Yusuf Şafak Kaynak ve eşi Esra Kaynak, yaz tatillerini geçirdikleri İnebolu’da vakitlerini daha faydalı geçirmek amacıyla kurdukları atölyede atık kağıtlardan ve su kamışlarından kağıt üretimini gerçekleştiriyor. Uzun yıllar çeşitli el sanatları eğitimlerini alan meraklı çift, emeklilikten sonra merak sardıkları kağıt üretimine ebru sanatını da uygulayarak renkli çalışmalar yapıyor.

54 yaşındaki emekli Yusuf Şafak Kaynak, su kamışları ve kağıt atıklarının geri dönüşümü ile kağıt üretimine başladı.

Geri dönüşüm kağıtlarının yeni kağıtlara dönüşümünü uygulamalı anlatan Yusuf Şafak Kaynak, “Atık temiz olan renkli yumurta kolilerini mikserden geçirerek bu yumurta kolilerini hamur halinde getirdik. Hamur haline getirdiğimiz hamuru, su dolusu bir kabın içerisine döküyoruz. Su kamışlarından elde ettiğimiz selülozları suda ıslattıktan sonra bunları tel eleğe alıp bezin üzerine seriyoruz. Daha sonra preste sıkıp suyunu arındırıyoruz. Çamaşır gibi ipe asılarak kurutulan kağıtları, arındırıldıktan sonra kullanıma hazır hale geliyoruz.’’ dedi.

El yapımı kağıt sanatı hakkında bilgi veren Kaynak, “Amatörce başladığımız bu kağıt yapma işini daha profesör hale getirmek için eğitimini almaya başlayacağız ve bu alacağımız eğitim sayesinde İnşallah kağıt üretim işimizi daha profesyonel hale getireceğiz. Daha sonra da alacağım eğitimler sonrasında kağıt yapım işimizi Türkiye genelinde geri dönüşüm sağlayabilecek bir iş konumu haline getirmeye çalışacağız İnşallah. ‘’diye konuştu.

KAĞITLARA EBRU SANATINI UYGULUYOR

Ürettikleri el yapımı kağıtlara ebru sanatını uyguladığını söyleyen Yusuf Şafak Kaynak’ın eşi Esra Kaynak;  ‘’ Bir merak olarak kendi kağıdımızı nasıl kendimiz üretebiliriz diye bir yola çıktık. Normal atık geri dönüşüm kağıtlarımızı tekrardan su kamışları ile temiz kağıda dönüştürdük. Daha sonra da bu ürettiğimiz kağıtlara da ebru sanatını uygulayarak kağıtlarımızı şekillendiriyoruz. ’’dedi.

EBRU SANATINI İCRA EDİYORUZ

Ebru Sanatı hakkında bilgi veren Esra Kaynak; ‘’ Geleneksel Türk Sanatlarımızdan Ebru Sanatı icra etmeye öğrenmeye çalışıyoruz. Bir teknemizde ilk önce bir sıvımız oluyor kitre dediğimiz deniz kadayıfları ile hazırlanıyor. Onu belli bir kıvama getirdikten sonra yine doğal boyalarla kıvamını ayar yapıp farklı çeşitli renk de atışlarla ebru sanatını icra ediliyoruz. ‘’ dedi.   

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2021, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER