‘Esnaf Kredileri Ötelenmelidir’

‘Esnaf Kredileri Ötelenmelidir’
banner13
banner3

İnebolu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Çölmekçioğlu kooperatife üye esnafların kredi taksitlerini ödeyemediklerini belirterek tüm bankalarda esnaf kredilerinin ötelenmesini istedi.

Esnafların kredilerini ödeyemez duruma geldiklerini belirten Ahmet Çölmekçioğlu, gazetemize yaptığı açıklamada durumu şöyle özetledi ; ‘’Kahvecilerimiz, internet kafelerimiz, düğün salonları, içkili restoranlar, kantinler ve halı sahalar aylardır kapalı. Kiraları vergileri Bağkurları sürekli işliyor.  Bu ödemelerin nasıl zorluklarla yapıldığını kimse bilmiyor. Lokantalarımız paket servise, çay ocaklarımız sadece esnafa çay verebiliyor. Bundan dolayı yarı kapalı durumda olduğu için sıkıntılı bir süreç geçiriyorlar. Her esnafın yanında çalışan elemanı var, kirası var, vergisi var, başka başka masrafları var. Kastamonu’ya yolcu taşıyan minibüsler çok sıkıntılı durumdalar. Önceden günde 26-27 servis varken şimdi 7-8 servise düştü. Birçoğu boş gidip geliyor. Gelirini öğrenci taşımaya bağlayan minibüslerde aynı, aylardır iş yapmadı. Birçoğunun kredisi, sigortası, vergisi, Bağkuru var. Günü kurtarmak için çekilen kredileri tekrar kredi çekerek ödemek zorunda kalıyorlar. Şuan esnaflarımızın büyük çoğunluğu çok mağdur durumda. İleride ki günlerde işlerin açılması için hepimiz ümitliyiz, bekliyoruz.  İnebolu’muzda dolaylı olarak bir birimizin parası dönüyor ve dışardan bize fazla para girmiyor. Pandemiden önce her hafta sonu İstanbul’a yöresel ürünleri taşıyan esnaflarımız şimdi bu işi yapamıyor. Bunlar İstanbul’a ekmekten tutun her türlü ilçemizde yetişen ürünü taşıyorlardı. Şimdi bu ürünleri yetiştiren köylü de fırıncı da nakliyecilerde mağdur. İnebolu’ya memur gelirinden başka para girmiyor. Cumartesi Pazar günleri de kısıtlamadan kaynaklı yine esnafımız mağdur oldu. Okul Servisleri, Okul kantinleri ve düğün salonları ekmek yiyemez durumda, sıkıntı çok büyük. İnşallah düzeleceğine inanıyoruz ve hepimiz umutluyuz.”

Esnafların kredi faizlerinin çok yüksek durumda olduğunu ve esnafların iş güç yapamaz durumda kaldığını belirten Çölmekçioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yetkililerimizden faizli yada faizsiz bu kredilerin ötelenmesini ve esnaflarımıza karşı duyarlı olmalarını, cezai durumlarda anlayışlı olmalarını  bekliyoruz.  Şimdi bunlara üstelik kredi faizleri 4,5 dan birden bire 8,5 a çıktı. Yeni çekilecek krediler 8,5 faizi üzerinden veriliyor. Bu durum eskileri etkilemedi ama yeni kredi çekecekleri etkileyecek ve esnafların durumu kötü olduğu için yüksek faizden çekmek üzere yeni müracaatlar var.  Biz kooperatif olarak elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Mevzuata uygun olduğu sürece herkese kredi verebiliyoruz. Yeter ki vatandaşın sicili temiz olsun,  ipotek ve kefili gösterdiğinde 225 Bin TL ye kadar  kredi verebiliyoruz.”  

ÇÖLMEKÇİOĞLU: “KREDİ ÖDEMELERİNDE KASTAMONU’DA 1 NUMARAYIZ”

2020 yılı içinde 17 Milyon TL esnafa ödeme yapıldığını belirten Kooperatif Başkanı Ahmet Çölmekçioğlu, pandemiye rağmen İnebolu esnafının kredi ödemelerini yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Kastamonu ilçeleri arasında risk ve kredi ödeme açısından 1 sınıf kooperatif olduğunu söyleyen İnebolu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Çölmekçioğlu durumu şöyle anlattı; “Kooperatif olarak 2020 yılında 17 milyon TL ödeme yaptık. Şuanda pandemi dönemi olduğu için esnafımız sıkıntı da ama buna rağmen ödemeye çabalıyorlar. Biz her zaman olduğu gibi bugün de esnafımızdan memnunuz. Biraz aksamalar oldu, ama biz üyelerimizi mağdur etmedik ve mektup da göndermedik.”

Esnaf odasının şuan da 680 tane üyesi olduğunu belirten Oda Başkanı Ahmet Çölmekçi sözlerini şöyle sürdürdü;  “Şimdiye kadar kooperatifimizden 41,5 milyon TL, 2020 yılında ise 17 Milyon TL para dağıtımı gerçekleştirdik.  Kooperatifimizin 5 üyesinden 98 bin TL alacağı var, onlarda yapılandırma yaptılar. Takibimiz % 0.3 ile Kastamonu’da birinci sırada. Birçok ilçede takip riski %30 larda seyrediyor. Ama bizim endeks raporumuz yüksek, risk fonumuz yüksek şuanda kooperatifimiz Kastamonu ilçeleri arasında en iyi yerlerdedir ve kooperatifler arasında birinci sıradayız. Kooperatifimizin risk durumu çok düşük olduğu için şuanda 225 bin TL ye kadar kredi, 7 yıllık 500 bin TL araç kredisi, 10 yıllık 500 Bin TL ye kadar iş yeri satın alma kredisi veriyoruz. Kooperatifimizin maddi durumu da iyi ve kendi ana paramızda 600-700 bin TL var, bloka da ise 1 Milyon 370 TL paramız bulunuyor.” 

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2021, 15:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER