“Elektriğe yapılan bu zamlar işletmeleri kepenk indirmeye mecbur bırakmaktadır"

“Elektriğe yapılan bu zamlar işletmeleri kepenk indirmeye mecbur bırakmaktadır"
banner13
banner3

İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şakir İşeri, elektrik zamları ile ilgili olarak yönetim kurulu adına basın açıklamasında bulundu.

Elektrik zammının tek başına elektriğe gelmediğini beraberinde yenilen ekmekten, içilen çaya, giydiğimiz çoraba ve gömleğe kadar her şeyin fiyatının zam göreceğini belirten İşeri, “Elektrik maliyetleri artık karşılanamaz durumdadır. Artan işçi maliyetleri ve işletme giderleri işletmelerin sırtında çok büyük bir yük iken üstüne üstlük elektriğe yapılan bu zamlar işletmeleri kepenk indirmeye mecbur bırakmaktadır” diye konuştu.

İnebolu TSO Başkanı Şakir İşeri’nin açıklaması şöyle:

“EPDK`dan beklenen açıklama 31 Aralık 2021 akşamı yapılmıştır. Yapılan bu açıklama ile Ocak-Mart 2022 aylarına ait tarifede elektriğe yapılan zamlar da belli olmuştur. Buna göre en başta Meskenler, Sanayi, Ticarethane ve Tarımsal Sulama olmak üzere bütün tüketim grupları enerji bedeline yaklaşık % 120 ile %185 arasında değişen, dağıtım bedeline ise yaklaşık %25 oranında olmak üzere çok yüksek oranda zam yapılmıştır. Meskenlerde uygulanacağı bildirilen kademeli tarife günlük 5 kWh`le sınırlanmış ardından gelen tepkiler üzerine 7 kWh olarak düzenlenmiş ve bunun üzerindeki tüketimler için toplamda % 125 yani Temmuz-Aralık 2021 aylarında uygulanan tarifeye göre 2,25 kat zam yapılmıştır.

Temmuz 2021 tarifesi ile Ocak 2022 tarifesi arasındaki zam hiçbir gerekçeyle izah edilebilir değildir. Sonbahar aylarında yaşanan Türk lirasındaki büyük değer kaybı (devalüasyon) ile birlikte, piyasada oluşan diğer büyük zamlar ve iş hayatının durma noktasına gelmişti. Tüm hayatın en temel gereksinimi olan elektriğe yapılan bu fahiş zamla hayatımız tümü ile yaşanmaz, kış ortasında ayazda bırakacak bir hale getirmiştir. Elektrik zammı tek başına elektrik zammı değildir, yenilen ekmekten, içtiğimiz çaya, giydiğimiz çoraptan, gömleğe, deterjana vs. her şeyin fiyatı zam görecek demektir.

Tüm ticarethanelerin elektrik tarifelerinde ayırt edilmeksizin düzenleme yapılmalıdır. Esnaf- Tacir ayrımı kesinlikle yapılmamalıdır. Aksi takdirde tacir sıfatında olan lokanta, kafe, ofis, küçük mağaza gibi işletmelere çok büyük haksızlık olacaktır. Elektrik maliyetleri artık karşılanamaz durumdadır. Artan işçi maliyetleri ve işletme giderleri işletmelerin sırtında çok büyük bir yük iken üstüne üstlük elektriğe yapılan bu zamlar işletmeleri kepenk indirmeye mecbur bırakmaktadır.

Esnaf ve tacirlerimizden gelen talepler neticesinde, sürdürülebilir olmamakla birlikte zaten finans güçlüğü yaşandığı göz önünde bulundurularak, ücretlendirmede mutlaka indirime gidilmelidir. İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın sorumluluk sahasında bulunan ilçelerin özellikle kış aylarında işlerinin daha da zayıf olduğu, bırakın kar elde etmeyi işletme giderlerinin bile karşılanamadığı bu günlerde en azından bölgesel olarak bir indirim söz konusu olabilir. Geçtiğimiz günlerde serbest tüketici olarak elektrik tüketimi yapan işletmelerin dağıtım şirketi ile yapmış oldukları sözleşmeler tek taraflı olarak feshedilmişti. En azından bölgemizde bulunan serbest tüketicilerimiz için tekrar sözleşme yapılarak elektrik fiyatlarında düzenleme yapılması hususunda yetkililerden anlayış bekliyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2022, 15:57
YORUM EKLE
YORUMLAR
İsmail Çakır
İsmail Çakır - 2 yıl Önce

Sayın başkan bu şekilde devam ederlerse bu esnaf ne bağkurunu ne elektriği mümkün değil yatıramaz esnaf zaten ayakta zor duruyor birde bu uçuk zam gelince çok arkadaşımız kapatır yada günü kurtarmak adına ödeyemeyeceği borcun altına girecek Allah hepimize kolaylık versin

Mehmet celik
Mehmet celik - 2 yıl Önce

Vatandaş ne yapacaģını şaşırmış durumda dur diyen yok bu pahalılık yetti artik

SIRADAKİ HABER