Eczacı Necdet Kökten 50 yıllık meslek hayatını noktaladı

banner3

İnebolu’da eczacılık mesleğinde 50. yılını dolduran İnebolu Eczanesi sahibi Necdet Kökten iş hayatına son verdi. 50 yıldır İnebolu’da esnaflık yapan Eczacı Necdet Kökten iş yerini devretti.

Eczanelik mesleğinde 50’inci yılını doldurmanın mutluluğunu yaşan 79 yaşındaki Necdet Kökten gazetemize yaptığı açıklamada; ‘’ 50 yıl önce Devrekâni’de eczane açarken Devrekâni’nin soğuğundan kaçtım ve İnebolu’ya geldim.  1972 yılının sonunda bu işyerimizin binasını kiraladık. 1973’ün şubat ayında İnebolu’da eczacılık hizmetine başladım. 1974 yılında Yazlık Sinema Salonunda evlendim. İnebolu Belediyesinde meclis üyeliğinde bulundum. İnebolu’ya televizyon yayını getirmeye çalıştık. İnebolu’ya basketbol takımı kurduk, İnebolu’yu temsilen Kastamonu’da şampiyon olduk. Ordu’da İnebolu’yu temsil ettik. Bu arada da eczacılık mesleğine devam ettik ve 50 yılımız doldu. Mal sahiplerim kira konusunda hiçbir zaman bana zorluk çıkarmadılar. Alışveriş, spor, siyaset yaparken insanlarla münasebetler oldu. Buradan sizin aracılığınızla sesleniyorum. Ben haklarımı helal ediyorum. Ben herkese haklarımı helal ediyorum onlarda haklarını helal etsinler. 50 sene az bir sene değil muhakkak hak geçmiştir. Eczacılık mesleğimi 50 sene yolunca artık bırakmaya karar verdim.  Her şeyin bir sonu olacak, aklım başımdayken ne yaptığımı bilirken bu işi bırakmak istedim. Diğer meslektaşlarıma başarılar diliyorum. Hiç birisi ile kötü bir münasebetim olmadı çalıştığım süre içerisinde. Hepsini seviyorum ve hepsine başarılar dilerim. Burada çalışan çalışma arkadaşlarıma da teşekkür ederim 50 senelik bu eczanede emekleri var. Hepsine teşekkür ediyorum. ‘’ dedi.

BEN ECZACILIĞA BAŞLADIĞIM ZAMAN İLACI KENDİM YAPIYORDUM

Meslek hayatında yaşadığı anılardan bahseden Kökten sözlerini şöyle sürdürdü; “Gece nöbette emzik için beni kaldırırlardı. Evden de derlerdi ki; ‘’Ya emzik için adam kaldırıl mı?’’, çocuğu olmayan bilmez, çocuk isteyince emziği buldurur babasına, bende hiç kızmadan gelirdim eczaneyi acardım ve emziği alıverirdim. Okuduğumuz zaman bizim eczacı olmamız imalatla ilgiliydi. Biz eczane de ilaç imalat ediyorduk. O ilacı satıp hastalara faydalı oluyorduk. Şimdi fabrika yapıyor ilacı ben de dükkânımda fabrikanın ilacını satıveriyorum. Biz fabrika arada bir köprüyüz.  Ben eczacılığa başladığım zaman ilacı kendim yapıyordum. Formülüne göre maddelerini karıştırıp ilacı yapıp hastaya sağlıklı bir şekilde teslim ediyorduk. Şimdi gelindiğimiz noktada hazır ilaç satıyoruz yani eczacılığın bir hükmü kalmadı. ‘’ diye konuştu. 

50 yıl İnebolu’ya hizmet eden 73 yaşındaki Eczacı Kalfası Salim Uzun ise yaptığı açıklamada; “31 Aralık 2022 tarihinde itibariyle görevimizi sonlandıracağız. Kendimizi hiç iyi hissetmiyoruz ve üzgün bir vaziyette gitmek üzereyiz. Eczacılık Kalfalığı mesleğine 1973 yılında başladım. 1980 senesinde Necdet Kökten abi ile nöbeti paylaşarak 10 sene beraber nöbeti beraber tuttuk. Ondan sonra ki gece nöbetlerimi hep kendim tutum. 50 yıl sonra bu işin de sonuna geldik, bizlerde çalışma arkadaşlarımla dostça, kardeşçe bir geçinme yaptık ve arkadaşlarımla 25-30 sene beraber çalıştık. ‘’ dedi.

Meslek hayatında yaşadığı anılardan bahseden Salim Uzun; ‘’ Bir gece nöbetim de bir arkadaş taksiden indi ve bana hakaret ederek ilaç istedi. Bende veremeyeceğimi ve doktora gitmesini istedim. Daha sonra diğer bir arkadaşı da taksiden indi ve bende istiyorum bana da mı vermeyeceksin dedi. Bende sana da vermeyeceğim dedim ama netice de gene ilk gelene ilacı aldım ve verdim. Arabadan bir diğer kişi de çıkınca içimde bir korku atlattım. Çünkü kim olduklarını da bilmiyordum. Daha sonra sabah olunca beni patronuma şikâyet etmişlerdi. Bu anılar da mesleğimizin tatlı bir yanlarıdır. 50 yıl boyunca hangi ilacın kime daha iyi geleceğini doktor kadar da olmazsa kime neyin iyi geleceğini öğrendik. Doktor olmasak da doktor yardımcısı kadar olabiliyoruz. Ben herkese hakkımı helal ediyorum, her kesinde bana hakkını helal etmesini istiyorum. ’’ ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2022, 11:13
YORUM EKLE
YORUMLAR
Nazmiye.yaldırak.selamlar
Nazmiye.yaldırak.selamlar - 1 yıl Önce

Babamı çok sevdiyi.negüzel örnenksinizhepimizi böyle.xoğruluktan.ayırmasın.çok beyendim xuygulandım artık.gezin almanyaya gelin.Allahım sağlıka yaştsın

Cemilkopruluoglu
Cemilkopruluoglu - 1 yıl Önce

Selamlar

SIRADAKİ HABER