Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları ‘İstiklal Yolu Sergisi’ ile taçlandı

Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları ‘İstiklal Yolu Sergisi’ ile taçlandı
banner13
banner3

İnebolu’da Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinde çok önemli bir sergiye ev sahipliği yaptı. Milli Mücadele’nin 100. yıl dönümü olması nedeniyle hazırlanan sergi, 28 Ekim Perşembe günü yapılan etkinlikler çerçevesinde Gabak Gavur Gonağı’nda ilçe halkı ve ilgilileri ile buluştu.

‘İstiklal Yolu’nda Bir Liman Bir Han’ sergi açılışına Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay,  Cumhuriyet Başsavcısı Alperen Ertürk kurum amirleri, siyasi parti ilçe başkanları ve vatandaşlar katıldı. 

Dr. Murat Karasalihoğlu ve hemşehrimiz İsmail Aziz Karahan küratörlüğünde hazırlanan serginin açılış kurdelesini Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, Cumhuriyet Başsavcısı Alperen Ertürk kesti.

GENİŞ KİTLELERE ULAŞMASI İÇİN ÖNÜMÜZDEKİ YIL İSTANBUL’DA AÇILMASINI PLANLIYORUZ

Sergi Küratörü İsmail Aziz Karahan ‘İstiklal Yolu’nda Bir Liman Bir Han’ ile ilgili gazetemize açıklamada bulundu; ‘’Bu sergimiz bizim 4 senedir yaptığımız ve yapmaya çalıştığımız bir sergidir. Sergimiz daha profesyonel hale getirmek için çabalarda bulunduk ve Dr. Murat Karasalihoğlu beyin de katılımı ile de sergimizi profesyonel hale taşıdık. Benim 100.yıl nedeniyle bir sloganım var, ‘Bedelini bilmeyen değerini bilmez’ diye. Biz öncelikli olarak bu işin bedelini ödeyenleri burada sergilemek istedik ki elimizdekilerin değeri, Cumhuriyetin değeri, tarihimizin değeri çok daha iyi anlaşabilsin diye. Bu amaçla da başlangıçta antikçağdan alınan bir liman bu özelliklerini kullandığı İstiklal Yolu ve İstiklal Yolundaki han, buradan geçen ünlüler ve sanatçıları vurgulamak istedik. Daha ötesinde İnebolu’yu önce İnebolulara anlatıp ve bunu geliştirerek daha sonra İnebolu dışındakilere İstanbul’a anlatmak ön sergisi gibi bunu yapmak istedik, ümit ediyorum faydalı olacaktır ve değerini bulacaktır. ‘’ dedi.

AHDE VE VEFA DUYGUSU

BİR DEĞERİ BİLMEK İÇİN NELER ÇEKİLDİĞİNİ GÖSTERMEK İSTEDİK

Sergi Küratörü Dr. Murat Karasalihoğlu ise; ‘’ Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine “İstiklal Yolu’nda Bir Liman Bir Han” başlıklı sergimiz İlçe Kaymakamımız tarafından kabul edildi. Bizde bu özel günü onurlandırmak istedik ve bu onurun içerisinde İnebolu kentinin taçlandığı yakın tarihli ve aynı zamanda antik tarihi içeren bir sergi hazırlamış olduk. Milli Mücadelenin 100. Yılı dönümü olması nedeniyle aslında ahde ve vefa duygusu bir değeri bilmek için nelere çekildiğini göstermek istedik. Bizde umuyoruz ki sergimiz daha da iyi kitlelere ulaşacaktır. Yakın tarihin en önemli lojistik hatlarından olan ve İnebolu’dan Ankara’ya oradan da Batı Cephelerine ulaşan İstiklal Yolu’nun daha iyi anlaşılabilmesi ve tanıtılabilmesi için hazırlanan sergi oldukça kapsamlı bir içerikte hazırlanan İstiklal Yolu’nun başlangıç noktası olan İnebolu’nun geçmişi ve geçmişteki önemi ile başlayan sergi içeriği, ilçeyi tarihindeki en misyona hazırlayan koşulların belirlenmesi, Milli Mücadele dönemindeki atmosferi tarihsel bilgi ve tanıklıklarla aktarıldıktan sonra, İstiklal Yolu güzergâhı, Ecevit Hanı ve hanlar bölgesi gibi temalarla desteklenerek Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçedeki Şapka ve Kıyafet İnkılabı için bulunduğu günlere ait anekdotlarla buluyor.’’ İfadesini kulandı.

Dr. Karasalihoğlu son olarak; ‘’ Milli Mücadele’nin 100. Yılında İnebolu, İstiklal Yolunda Bir Liman Bir Han adlı sergi 28-30 Ekim tarihleri arasında ilçe merkezindeki Gabak Gavur Gonağı’nda ziyaretçilere açık olacağını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2021, 12:58
YORUM EKLE
YORUMLAR
Prof. Dr. Sakine Eruz
Prof. Dr. Sakine Eruz - 2 yıl Önce

Değerli İsmail Beyi ve değerli arkeolog Dr. Murat Karasalihoğlu'nu bu harika sergi için kutluyorum. Dilerim kendi memleketine bu şekilde destek veren, kültürünü, doğasına ve tarihini koruyan ve daha nice insan çıkar Kastamonu yöresinden.

SIRADAKİ HABER