Çocuklarda ‘rota virüs’ salgını başladı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Faruk: “Hastalardan alınan öykülerde etkenin kaynağı olarak deniz suyundan şüphe edilmektedir. Bu sebeple özellikle 5 yaşın altındaki çocukların ilçe merkezindeki sahillerde denize sokulmaması önerilir.”

Çocuklarda ‘rota virüs’ salgını başladı
banner13
banner3

Son günlerde ishal, kusma ve mide bulantısı şikayetleriyle hastanelere başvuran çocuk sayısında artış görülmeye başlandı.

İnebolu Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Faruk, hasta sayısında mevsim normallerine göre artış gözlemlediklerini belirterek, "Bu olguların önemli bir kısmında rota virüsü saptanmakla beraber diğer nedenlere bağlı olarak da ishal vakaları görmekteyiz" dedi.

“ETKENİN KAYNAĞI OLARAK DENİZ SUYUNDAN ŞÜPHE EDİLMEKTEDİR”

İnebolu Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Faruk gazetemize yaptığı açıklamada; ‘’  İlçemizde yaşanan sel felaketlerinin ardından küçük çocukları daha çok etkileyen ishal salgını başlamıştır. Aylardır devam eden salgın son haftalarda daha tehlikeli bir hal almıştır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda ölümcül ishale sebep olan rota virüsü, ishal kusma ve yüksek ateş ile hastaneye başvuran çocuklarda enfeksiyon etkeni olarak saptanmaktadır. Hastalardan alınan öykülerde etkenin kaynağı olarak deniz suyundan şüphe edilmektedir. Bu sebeple özellikle 5 yaşın altındaki çocukların ilçe merkezindeki sahillerde denize sokulmaması önerilir. Kaymakamlık, inebolu belediyesi ve İnebolu toplum sağlığı merkezi ile bu salgın hakkında görüşmeler yapılmıştır, gerekli önlemlerin birkaç içinde halka duyurulması beklenmektedir. Rota virüsü, bağırsak enfeksiyonuna ve ishale neden olan ve çok yüksek bulaşıcılık oranına sahip bir virüstür. Dışkı ile kontamine olmuş yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, yutulması enfeksiyonun başlıca bulaşma yoludur. Bu durum, fekal-oral yolla bulaşma olarak bilinir. Bunun yanı sıra rota virüsü ile enfekte olan birisinin vücut sıvıları da hastalığın bulaşmasına neden olabilir. Rota virüs ishalinde klinik tabloyu sıvı kaybı belirler. Ağır sıvı kaybı durumunda böbrek yetmezliği gelişebilir hatta hasta kaybedilebilir. Bu nedenle bebeklerde ateş, kusma ve ishal geliştiğinde anne - babalar hemen doktora başvurmalı, hastalık kendiliğinden geçer diye beklememelidir. ‘’ dedi.

ÇOCUĞUM ROTA VİRÜSÜ HASTALIĞINA YAKALANDI

Çocuğu Rota Virüsü Salgınına yakalanan Ersin Şahin ise gazetemize yaptığı açıklamada;  ‘’ Hafta sonu Pazar İnebolu’da denize girmiştik, ondan sonra çocuğumun ateş, kusma, ishal meydana geldi. Daha sonra İnebolu Devlet Hastanesine geldik ve burada çocuğumun rota virüsü salgınına yakalandığını öğrendik. Hocamızda sizlerin aracılığıyla teşekkür etmek istiyorum. Denize giren bütün çocuklarda genellikle  bu rahatsızlık görülmüş. Çocuğumuzun sıkıntılarını şuanda atlatmaya çalışıyoruz. Hocamız bu konu ile ilgili çok alakalıdır ve çocuğumuzu devamlı takip altına tutmaktadır. 3 veya 5 gün arasında bu hastalığın atlatılacağı söylenmektedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Faruk hocamıza sonsuz teşekkür ediyoruz. ‘’ diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER