Çiftçilere hibeli çapa makineleri teslim edildi

Çiftçilere hibeli çapa makineleri teslim edildi
banner13
banner3

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca onaylanan %50 hibeli Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı (KKYDP) kapsamında İnebolu ilçemizdeki 30 çiftçimize Çapa Makinesi törenle teslim edildi.

İnebolu Ziraat Odası’nın takibi ile teşvikleriyle %50 hibeli tarım aletleri için 54 çiftçi için yapılan başvurulardan 53’ü asil 1’i yedek olmak üzere Karadeniz sahil kesiminde en başarılı birinci ilçe oldu. Bu kapsamda 30 çiftçimize çapa makine ve ekipmanları İnebolu’da görkemli bir törenle teslim edildi.

Osman Sungur Tesisleri bahçesinde yapılan teslim törenine Vali Avni Çakır, İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, Ziraat Odası Başkanı Suat Balaban, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan, Sivil Toplu Kuruluşu Temsilcileri, Kurum Amirleri, teknik personel makine teslim alacak olan yatırımcılar ve yakınları katıldı.

Törende konuşan Vali Avni Çakır; ‘’ İnebolu tarihi şan ve şeref dolu hem de tarımın belli kollarında Kastamonu’da adını söz ettiren bir ilçemizdir. Gerçekten insanoğlu son iki yüz yıldır doğaya süratli ve acımasız bir şekilde müdahale etti. Hızlı bir sanayileşme toplumun kültürü ve yine hızlı bir şekilde tarımdan üretmekten doğadan kaçınarak Büyükşehirlerde tamamen tüketim topluluğuna odaklı bir kültür yetişti ama mevsimsel, iklimsel değişiklikler toplumsal hayattaki ekonomik sosyal hayattaki gelişmeler bu işin böyle gitmeyeceğini gösterdi. Özellikle son yıllarda çok çarpıcı bir şekilde dünyanın önüne gıda krizi, iklim krizi hızlı bir şekilde geldi. Daha az ve daha dengesiz yağan yağışlar, en ufak bir şekilde zahmete girmeyen tarlayla uğraşmak istemeyen Büyükşehirlere biran önce gidip gerekiyorsa orada daha zor şartlarda yaşamayı kendine hedef edinen bir nüfus kilesi oluşmaya başlaması ve bir takım ekonomik, sosyal, kültürel, coğrafik zorluklarda eklenince tarımla uğraşan, doğayla uğraşan, çiftçilikle uğraşan insan sayısında çok ciddi bir azalma meydana geldi. Bunun sonucunda da özellikle son bir yılda gıda fiyatlarına çok ciddi bir artış meydana geldi. ‘’ dedi.

İNEBOLU’YA DAHA ÇOK TARIM PROJESİ YAKIŞIR

Vali Çakır sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’ Türkiye gıda da kendisine dünyada yeten erdem ülkelerden bir tanesidir. Gerekiyorsa biz devlet olarak, 100 kilometre otobanı daha az yapacağız yada 10 tane binayı daha az yapacağız ama çiftçimizi, tarımımızı, hayvancılığımızı destekleyeceğiz. Dünya’da ülkemiz üzerinden olmak üzere insanlar sürekli göç ediyor. Biz devlet olarak en güçlü bir şekilde çiftçimizin, tarımımızın köylümüzün yanında olmamız lazımdır ve köye dönüşe özendirmemiz lazımdır. İnsanlarımızın çiftçiliği bir meslek olarak algılamasını sağlamamız lazımdır.  Sizin sahip olduğunuz fındık ve kestane ne ürünüz varsa bunları köyünüze gidip bakmak ve bunlardan ileride ciddi gelirlerde elde edilecek. Bu ilerleyen süreçlerde en zengin kesim çiftçi olacak. Çünkü şuan büyük şirketler Anadolu’da ve Ege’de birçok yerde arazileri kiralamaya başladı. Tarıma yaptırım yapma fabrika kurmakla eş değer, benim çiftçi kardeşlerimize tavsiyem sakın kimse arazisini satmasın. 3-5 sene sonra bu konuda çok daha güçlü şartlarla sizlerin lehine olan şartlarla karşılaşacaksınız. Malına sahip çıkan, üreten her zaman karlı olacak. Boş tarla gördüğüm zaman gerçekten yüreğim burkuluyor ve üzüyorum, üzerinde yeşil ot dahi bitse ondan mutluluk duyuyorum. Her yağan yağmuru ben rahmet olarak görüyorum, keyif olarak görüyorum, çiftçimize bereket olarak görüyorum. İnebolu’ya da daha çok tarım projesi yapması yakışır. ‘’ dedi.

30 ADET MAKİNE İLE BİRLİKTE 320 BİN TL BİR HİBE DESTEĞİ ÖDENECEK

İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu konuşmasında; Tarım Bakanlığı’nın Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Destekleme Programı 2006 yılından beri uygulanmaktadır. Bizde 2006 yılından beri uygulanan bu destekleme kapsamında bugüne kadar 103 milyon 225 bin gibi bir hibe desteği bakanlığımız tarafından çiftçilerimize ödendi.  Bugün de burada 30 adet makine ile birlikte yaklaşık 320 bin liralık bir hibe desteği İnşallah sizlere ödenecek. Buradaki 30 makinanın toplam bedeli yaklaşık 640 bin lira 320 bin TL bakanlığımız tarafından %50 hibe olarak ödenecek. İlimizde 80 bin dekar fındık ekim alanımız var. İnebolu, Abana, Çatalzeytin, Doğanyurt, Cide Bozkurt'ta bunun 47 bin dekarı bizden alan bazlı destek alıyor. Alan bazlı destek miktarı yaklaşık 8 milyon TL civarındadır. Bu gün makinelerini teslim alacak olan yatırımcılarımıza hayırlı olmasını diliyor bol ve bereketli kazançlar temenni ederek bütün katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.’’  dedi.

Bozkurt Kaymakamı İnebolu Kaymakam Vekili Murat Atıcı konuşmasında; ‘’ Bizler şuanda devlet olarak,  hem Tarım ve Orman Bakanlığı’mız ve İl Teşkilatı, Hem Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Hem de Ziraat Bankası iki yıl ödemesiz, 7 yıl ödemeli çeşitli kampanyalarla tarımı ve çiftçimizi destekliyor. Bölgemizde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu başvurular çok az bu konuda çiftçi kardeşlerimize daha profesyonel bir şekilde bu kampanyalardan yararlanmaları için katılımlarının olmasını davet ediyorum. Belki kampanyalardan haberi yoktur, çiftçilerimiz mutlaka kaymakamlıklarla irtibatları sağlayıp bunlarda yeni yatırımlar yaparlar İnşallah. ‘’ dedi.

BELEDİYE’DEN 2 MİLYON 400 TL’LİK KESTANE PROJESİ

Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay konuşmasında; ‘’İnebolu Belediyesi olarak, kestane üzerine bir proje hazırladık, 2 milyon 400 bin lira civarında bir maliyeti var, Şuanda KUZKA’dan projemiz Ankara’ya ulaştı. İnşallah bu projeyi hayat geçirebilirsek, ilçemizdeki ve çevre ilçelerdeki kestane ürünün biz hem un olarak çıkartacağız. Kurutma, depolama, paketleme bunların hepsini yapacağız. İnşallah çiftçi arkadaşlarımla beraber köylülerimizle beraber, hem daha çok kazanacağız. Biz bu projemizi hayat geçirmeye çalışıyoruz.’’ Dedi.  

ÇİFTÇİLİK MESLEĞİ BİZİM İÇİN STRATEJİK MESLEKTİR

Ziraat Odası Başkanı Suat Balaban; “Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz bu proje kapsamında toplam 55 başvuru kaydı yaptığımız ve bu kayıtlara göre Tarım ve Orman Bakanlığımızca başvurusu onaylanan 54 asil 1 yedek olmak üzere İnebolu Ziraat Odasına adına büyük bir başarı sağlamıştır. Çiftçilerimizin tarımsal üretimini arttırmaya yönelik projelerden toprak işlemede önemli www.paralipokeroyna.com araç olan çapa makinalarının çiftçilerimizin işlerini kolaylaştıracağına inanıyor ve bol ve bereketli kazançlar elde etmelerini temenni ediyorum. Çiftçilik mesleği bizim için stratejik meslektir.  Her zaman üreticimizin yanında olmaya gayret göstereceğiz ‘’ diye konuştu.

Teslim Töreni Yöresel halk oyunun oynanması ve toplu fotoğraf ile son buldu.   

     

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER