ÇED Toplantısında tepki: “Bizi Sel Vurdu Birde HES Vurmasın”

banner3

İnebolu’ya bağlı Güneşli Köyünde yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına katılan vatandaşlar HES’i istemedi.

İlçemize bağlı Zarbana Çayına Hidroelektrik Santrali (HES) yapılabilmesi için gerekli olan ÇED tanıtım toplantısına katılan vatandaşlar firma yetkililerinin yapmak istediği proje tanıtım sunumunu reddetti ve “HES istemiyoruz” diyerek tepki gösterdi. Kastamonu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri yörede yaşayan vatandaşların ÇED sunumu da HES’i de istemediklerinin tutanağını tuttular.

HES’İ İDARE MAHKEMESİ İPTAL ETMİŞTİ

Geçtiğimiz yıllarda Zarbana Çayı üzerine yapılmak istenen Kaya1 ve Kaya2 regülatörlerinden oluşan Hes projelerine köylüler itiraz ederek konuyu yargıya taşımıştı. Kastamonu İdare Mahkemesi 12 uzman öğretim üyesi ekipten oluşan bilirkişi raporu üzerine 12.02.2020 tarihinde HES projelerini iptal etti. Aradan 2 yıl geçmeden aynı firma regülatör sayısını 1’e düşürerek aynı dere üzerinde aynı bölgeye HES kurmak üzere tekrar başvuru yaptı.

Proje Kastamonu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü internet sitesinde yayınlandı ve ÇED toplantısının 30.11.2022 günü Güneşli Köyünde saat 13.00 te yapılacağı duyurusu gazetelerde yayınlandı.

Duyuruda Ceykar Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Alaca, Çaydüzü, ve Güneşli köyleri sınırları içerisindeki Zarbana Çayı üzerinde 14 MW kapasiteli Kaya Hidroelektrik Santrali  yapılması planlanan ve ÇED süreci başlatılan 14 MW kapasiteli Kaya Hidroelektrik Santrali projesi yapılması planlandığı ve ÇED yönetmeliğinin 9. Maddesi gereği halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılım toplantısının 30.11.2022 Çarşamba günü saat 13.00 de Güneşli Köyünde yapılacağı belirtildi. 

“SUNUMU DA HES’İ DE İSTEMİYORUZ”

Bunun üzerine 30.11.2022 günü Güneşli Köyüne gelen Zarbana Çayı çevresindeki Özlüce, Yunus, Çaykıyı, Çaydüzü, Güneşli, Alaca, Kayaelması köylerinde ikamet eden vatandaşlar ile Hesinize Karşı Hepimiz Platformu üyeleri Kastamonu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerini karşıladılar. Toplantının yapılacağı kahvehanenin önünde İl Müdürüne ve yetkililere projenin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü İnternet sitesinden ulaşarak incelediklerini, Kastamonu Bölge İdare Mahkemesinin iptal ettiği projenin tekrar hayata geçirilemeyeceğini belirterek firmanın yapacağı sunumu da Hes’i de istemediklerini belirterek bu şekilde rapor tutulmasını istediler.

Bunun üzerine  “firmanın sunum yapılmasına halk tarafından izin verilmemiş olup proje ile ilgili bilgi almak istenmemiştir” “Faaliyet alanında projenin yapılmasının halk tarafından kesin surette istenmediği belirtilmiştir.  “ şeklinde tutulan tutanak yetkililer tarafından imzalandı.

Yöre sakinleri toplantı tutanağının tutulmasından sonra yetkililere ve şirket yöneticilerine çay ikram etti.

İNEBOLU ÇEVRE PLATFORMU’NDAN DESTEK

İnebolu Başköy’e yapılmak istenen mermer ocağına karşı mücadele yürüten İnebolu Çevre Platformu yöneticileri Hesinize Karşı Hepimiz platformu üyelerine ve vatandaşlara destek için Güneşli Köyüne geldiler. İnebolu Çevre Platformu yöneticilerinden Ahmet Çeçen ; ‘’ Hes yapımı için yapılan ÇED  toplantısına katılmak üzere buraya geldik. Köylülerimizin Hes firmasına tepkisi ile karşılaştık. Gelen şirket yöneticilerine ve yetkililere HES istemediklerini gayet net bir şekilde belirttiler ve toplantının yapılmamasını sağladılar, tutanağa geçirdiler. Biz de İnebolu çevre platformu olarak gelip burada destek vermeye çalıştık, görevimizi yaptık.”

“HES SUSUZLUĞA YOL AÇIYOR”

 İnebolu Çevre Platformu üyesi Hasan İlyasoğlu; “HES ler doğamızı berbat ediyor, sularımızı berbat ediyor, susuzluğa yol açıyor, o bakımdan İnebolu Çevre Platformu olarak buraya destek olmak için geldik.” diye konuştu.

“HER DAİM TOPRAĞIMIZIN ARKASINDA DURACAĞIZ”

“HES’inize karşı Hepimiz” platformu sözcüsü Ramazan Kabadayı toplantıda yaptığı konuşmada; “Toprağımıza sahip çıkmak için buradayız, bunun için mücadele edeceğiz, buradayız ve toprağımızın arkasındayız. Bizim tek amacımız yarın bir gün çoluğumuza, çocuğumuza ve torunlarımıza iyi toprak,  verimli su bırakmaktır. Bizim her hangi bir başka amacımız yoktur.” dedi.

“BİZİ SEL VURDU BİR DE HES’İN VURMASINI İSTEMİYORUZ”

“HES’inize karşı Hepimiz” platformu üyesi Kemal Aydoğan; ‘’ Biz köyümüze sahip çıkmak için buradayız. Biz kesinlikle köyümüzde HES istemiyoruz. Çünkü bizi sel vurdu bir de HES vurmasını istemiyoruz.”

“BİZİ ARTIK BU MEMLEKETTEN

ÇIKARMAK İSTİYORLAR”

HES’e Karşı çıkan Mehmet Avinal; “Taş Ocağı ve HES’e karşıyız, çünkü her türlü zararını biliyoruz. Daha önce mahkeme kararı ile iptal edilmişti tekrar mükerrer olarak köyümüze HES yapmak istiyorlar. Bizi artık bu memleketten çıkarmak istiyorlar. Biz köyümüze HES yapılmasını istemiyoruz.”

“ATA TOPRAKLARIMIZI KORUMAK İÇİN HES’E KARŞIYIZ”

HES’e Karşı çıkan Mesut Aburoğlu; ‘’ Kimsenin bilgisi olmadan köyümüze HES kurmak istiyorlar. Zaten bir sel felaketi yaşadık, sel felaketinin acısını daha üzerimizden atmadan özel bir şirket tarafından HES Projesi yapılmak isteniliyor. Bu proje de halkımızın yarası çok büyüktür. Yapılacak olan projede doğal olarak insanların istihdam sağladığı yerler olan tarla ve arazilerimizi  tamamen telef etmek için buradayız. Köylülerimizin birleşip oluşturduğu bir platform sayesinde biz topraklarımızı ve doğamızı korumak için HES’e  karşı çıkıyoruz ve istemiyoruz”

“HES YAPILACAK ALANDAN

5 KÖYÜMÜZÜN SUYU GELİYOR

HES’e Karşı çıkan bir vatandaş; ‘’ köyümüze HES yapılmasını istemiyoruz, susuz kalmak istemiyoruz. HES yapılacak projede ki çalışma alanından Sömös mahallesi, Çaykıyı, Alaca ve Güneşli Köyü dahil 5 köyümüz içme suyu alıyoruz.

“BİZİ KÖYÜMÜZDE YAŞATMAMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Alaca Köyünden Ferhat Terzi; “Bu HES projesini iptal ettirdiğimiz halde tekrardan HES Projesi başlatılmış, biz köyümüzde HES projesine karşıyız. Ata topraklarımıza sahip çıkmak için buradayız. Bizi köyümüzde yaşatmamaya çalışıyorlar.”

“DOĞAMIZI VE SUYUMUZU ELİMİZDEN ALMAK İSTİYORLAR”

HES’e karşı çıkan bir vatandaş ise “HES projesine karşıyız. Köyümüz selden yeni çıktı ve selin çamuru kurumadan HES Projesi için gelmişler. Ben yeni HES projesini bir akıl tutulması olarak görüyorum. Doğamız zarar görecek, suyumuz zarar görecektir. Biz köyümüzde HES Projesini istemiyoruz ve her zaman da karşı çıkacağız.”

“KÖYÜMÜZÜN SUYUNU DOĞASINI GÜZELLİĞİNİ KORUYACAĞIZ”

Çaydüzü sakinlerinden Veli Çelik; ‘’ Bundan önce köyümüzde yapılması planlanan HES projesini idari mahkeme kararI ile iptal edilmesinden sonra yeniden bir HES projesi yapılmaya çalışılıyor. Bir buçuk iki yıl önce bu yukarı da gizli bir kanyon bulunduğunu ve Tabiat Koruma altına alındığını biliyorum. Tam onun ağzına HES projesi yapılmaya uğraşıldığını gördük ve halk olarak HES’e karşı çıkmaya geldik. Doğal yaşamamızın devam etmesini istiyoruz. Biz sadece köyümüzün suyunu doğasını ve bütünlüğünü güzelliğini korumaya çalışıyoruz.’’

“VATANDAŞLARIMIZA DESTEK VERMEK İÇİN GELDİK”

CHP İnebolu İlçe Başkanı Cemal İlyasoğlu ise yaptığı konuşmada Güneşli Köyünde yapılması planlanan HES Projesine karşı çıkmak ve vatandaşlarımıza destek vermek için buradayız. Özel bir şirket tarafından idare mahkemesinin iptal ettiği Zarbana Çayına tekrardan aynı alana ikinci bir HES Projesi yapılmak isteniliyor.  Buralarda yaşayan vatandaşlar HES istemiyor. HES olduğu zaman bu derelerin suyunun yok olacağını, derelerde yaşayan alabalıkların üremeyeceğini, yeşilliklerin gideceğini artık insanlar biliyor. Ve bundan büyük zarar görecekler. Bizde halkımızın yanındayız. HES istemiyoruz.” dedi. (İNEBOLU POSTASI)

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2022, 22:20
YORUM EKLE
YORUMLAR
şerif’e atalan
şerif’e atalan - 1 yıl Önce

hes istemiyoruz gelicek yavrularımıza temiz ata toprağı bırakmak istiyoruz

Mukaddem SARISOY
Mukaddem SARISOY - 1 yıl Önce

İnebolu güneşli köyü halkının haklı mücadelesinin yanındayız.

Selahattin pur
Selahattin pur - 1 yıl Önce

Devlet ile itta etmeyin gerek dimi zaman yapar kardesim

SIRADAKİ HABER