“Başka bir ülkede olamayacak derecede bir hızla vatandaşlarımızın yaralarını sardık”

“Başka bir ülkede olamayacak derecede bir hızla vatandaşlarımızın yaralarını sardık”
banner13
banner3

İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar 11 Ağustos yaşanan sel felaketinden etkilenen ilçemiz Özlüce, Çaykıyı, Güneşli ve Çaydüzü Köylerindeki çalışmaları hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

Ülkemizde çok nadir yaşanan bizim için çok büyük bir afet atlattığımızı söyleyen Kaymakam Ahmet Vezir Baycar; “Bozkurt merkezli ve İnebolu’nun da içerisinde olduğu özellikle kırsal kesimlerde 5-6 köy olmak üzere sel felaketinden etkilendi. Öncelikle bu afette vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, Allah mekânlarını cennet kılsın. Sel noktasında vefat edenleri geri getiremeyiz ama onun dışında mal varlığı noktasında zarar verilen yollarımız, içme sularımız v.s tamamının telafisini yapma kudretindeyiz. Sel felaketi biz göreve gelmeden son bir ay önce yaşanmış oldu. Bir ayda hiçbir ülkede olamayacak derece de seferlik halinde devletimiz, milletimiz, STK’larımız ve belediyelerimiz ciddi bir seferlikle mücadele edildi. Temel olarak, şuanda ulaşılamayan hiçbir yerimiz yok ve suyu gitmeyen hiçbir yerleşimimiz yok. 8 tane köyün içme suyu ihalesini yaptık, 7 köyün çalışması tamamlandı” diye konuştu.

“EVLERİ YIKILANLARI YENİ YUVALARINA KAVUŞTURACAĞIZ”

Sel felaketinin yaşandığını köylerde yol ve su çalışmalarının tamamen tamamlandığını kaydeden Kaymakam Baycar;  ‘’ Yaptığımız bazı tedbirler öncelikle vatandaşımıza ulaşma ve yerleşim yerlerinin yolunu açma noktasında bazı yerlerde pansuman tedbirleri oldu. Bunların kalıcı yollarının yapılması lazım onunla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Onların dışında yıkılan evlerin yerine yeni evler yapılacak. Devletimiz bu konu da güzel bir proje hazırladı ve bakanlıklarımız bu konuyu yakından takip ediyorlar, bizde ilgili kurumlar buradan takibatını yapıyoruz. Vatandaşlarımızın onayını alarak çok çok uygun ödeme koşullarıyla 20 yıl içerisinde geri ödeyecekleri bir yuvaya kavuşturacağız. İlçemizde özellikle ağır hasarlı evlerinin yıkılması onaylayanların muhakkaklarını alarak yıkım sürecine girdik. Bugün itibari ile de itiraz süreleri bitmiş oluyor bu tarz binaların bunları yıkıp yerine çok daha güzel insanımıza yakışan modern mimarili evler yapılacak. Zarar ziyan noktasında da gerek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından verdiğimiz miktarlar gerekse AFAD’ın ödemelerinin bir kısmı tamamlandı. Eksik kalan kısımları da komisyon kararının elimize ulaşması ile ödemeleri vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde ivediyle iletiyoruz ve iletmeye devam ediyoruz. ‘’ dedi.

“BAŞKA BİR ÜLKEDE OLAMAYACAK DERECEDE BİR HIZLA VATANDAŞLARIMIZIN YARALARINI SARDIK”

Kaymakam Baycar sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’Köylerimizde yıkılan köprülerimiz oldu ve zarar gören camilerimiz oldu. Bu konuda da geçici olarak her köyün yıkılan camilerin yerine geçici cami yaptık. Köylerimizi ibadethane noktasında eksik bırakmadık. Çaydüzü köyümüzde bir okulumuzu geçici ibadethane olması noktasında çalışmamız var ve oda şuanda inşaat aşamasında 1-2 hafta içerisinde o da açılmış olacak. DSİ yıkılan köprülerimizi üstlendi, yıkılan 3 tane köprümüzü tekrardan faaliyete geçmesi için ihalesi yapıldı. Tahmini bir 10 gün içerisinde yer tespitinin yapılıp inşaatına başlanılacak ve ondan sonra daha dayanıklı daha sağlam köprüleri vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Temel olarak vatandaşlarımızın eski yaşamlarına geçici sağlanmış oldu. Başka bir ülkede olamayacak derece de bir hızla vatandaşlarımızın yaralarını sardık. Eksik kalanları da sarmaya devam ediyoruz. İnşallah bir daha böyle bir afet yaşamayız. Onun içinde gerekli tedbirleri bundan dersleri çıkararak tedbirlerimizi almış olacağız. Yıkılan hiçbir bina dere yatağına yapılmayacak. Dere yatağında olan ev ve işlerinin de yıkımı gerçekleştiriliyor. Yıkım yapılan vatandaşlarımıza konutları yapılına kadar konut kirası desteği sağlayacağız. ‘’ ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2021, 15:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER