Baltacı ve Erbilgin’den 9 Haziran mesajları

Baltacı ve Erbilgin’den 9 Haziran mesajları
banner13
banner3

CHP Milletvekili Hasan Baltacı:

“İnebolu ve Kastamonu olmasaydı Milli Mücadele de Olmazdı”

“9 Haziran; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919’da hukuken, siyaseten ve bir anlamda fiilen başlattığı İstiklal Savaşı’nın kazanılması ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında büyük katkıları olan İneboluların, Kastamonuluların onur ve gurur günüdür.

9 Haziran, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da, kulağım İnebolu’da” sözleriyle adını tarihe kazıyan İnebolu’nun Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği üstün hizmetin, kahramanlığın, yiğitliğin, destansı mücadelesinin karşılıksız kalmadığı, halkın Meclisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bu kahramanlığın tasdik edildiği, tarihe not düşüldüğü çok özel ve nesillerden nesillere taşınacak günün adıdır.

99 yıl önce Türk İstiklal Mücadelesi sırasında; İşgal ordularının el koyduğu silah ve cephane Rusya ile İstanbul’dan bin bir güçlükle tekne ve takalarla İnebolu’ya getirilmiş, Yarbaşımevkiinden kayıklarla boşaltılmış, bu kutsal emanetler elden ele, yaşlı- genç, çocuk-kadın demeden, omuzlarda ve yakın-uzak bütün çevreden sağlanan kağnılarla, at arabalarıyla, öküz ve mandalarla art arda, İnebolu- Küre –Seydiler –Kastamonu yolu ile bağımsızlık Savaşı veren Kuvay-ı Milliye güçlerine ulaştırılmıştır.

Kastamonuluların, İneboluların bu toprakları vatan yapma gayretini, İnebolu kıyılarını 9 Haziran 1921’de bombalayan Yunan zırhlıları da dahil hiçbir emperyalist güç önleyememiştir. Yiğit İnebolu halkı sahilde iskele olmadığı için alargadaki gemilerde bekleyen 300 bin ton cephaneyi Denk kayığı adıyla bilinen tekneleriyle 3 yıl boyunca karaya çıkarmıştır.

İnebolu’ya çıkarılan cephane 70 yaşındaki Hamamcı Kadı Salih Reis’in omuzunda kağnıya, kağnıdaki cephane ise bebeğiyle donarak şehit olan Türk kadınının kahraman örneklerinden Şehit Şerife Bacı’nın azmiyle İstiklal Yolu üzerinden batı cephesine taşınmıştır. O kadınlar ki kimi zaman Şerife Bacı,  kimi zaman Rahime Kaptan, kimi zaman Halime Çavuş olmuştur.

1924 yılı geldiğinde Atatürk başkanlığındaki TBMM tarafından Milli Mücadele’ye katkılarından dolayı İnebolu Mavnacılar Loncası, yani Kayıkçılar Cemiyeti Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ile onurlandırılmıştır. Bu madalya İneboluların şahsında; Abana, Bozkurt, Çatalzeytin, Cide, Doğanyurt, Küre, Devrekani, Seydiler, Şenpazar, Azdavay, Pınarbaşı, Daday, Taşköprü, Hanönü, Araç, Ağlı, İhsangazi, Tosya ve tüm Kastamonu’ya verilmiştir. İnebolu ve Kastamonu o madalyanın onurunu ruhunda halen taşımaktadır.

O gün fırtınalı havalarda dev dalgalara göğüs geren İnebolu’nun irili ufaklı onlarca teknesinde sadece Kurtuluş Savaşının demiri değil, aynı zamanda bağımsızlık, hürriyet ve ulusal onur ateşi taşınmıştır. O tekneler, o kağnılar ki dünyanın hiçbir yerinde görülmemişi başarmış, savaş gemilerine karşı kayıklarla, kağnılarla yürüyen emsalsiz bir savaş sergilemiştir. Tüm dünya bilmektedir ki; İnebolu olmasaydı, Kastamonu olmasaydı Milli Mücadele de olmazdı.

Bizler 99 yıl önce olduğu gibi bugün de başeğmez kararlılığımız, uslanmaz vatanseverliğimizle halen istiklal yolunda yürüyoruz. Bu sorumlulukla Milli Mücadelemizin halen devam ettiğini yüreklerimizde hissediyoruz. Cumhuriyeti yeniden ayakları üzerine dikmenin, tek adam rejimine son verip, güçlendirilmiş parlamenter sistemi yeniden inşa etmenin yolunun İnebolu’dan, Kastamonu’dan, İstiklal Yolu’ndan geçtiğinin bilinciyle mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.

Bu duygularla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere gözlerini kırpmadan canlarını bu vatan için feda eden Şehit Şerife Bacılarımızı, Hamamcı Kadı Salih Reislerimizi, Halime Çavuşlarımızı, Rahime Kaptanlarımızı bütün şehitlerimizi şükran, minnet ve rahmetle anıyorum. 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günümüz kutlu olsun.”

  • ••

CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin:

“Bu günü kutlamanın onur ve gururunu yaşıyoruz”

“Dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olan Türk İstiklal Mücadelesinde, Rusya ve İstanbul’dan bin bir güçlükle İnebolu’ya getirilen silah ve mühimmat Kastamonu ve İnebolu halkının büyük fedakarlıklarıyla Anadolu’ya taşınmıştır.

İnebolu kıyıları 9 Haziran 1921 tarihinde, Kahraman Türk Ordusuna silah ve cephane taşıdığı için Yunan gemileri tarafından bombardımana tutulmasına rağmen Kastamonulular ve İnebolulular bu toprakları vatan yapma hayalinden asla geri adım atmamıştır.

Karşılaştıkları her türlü zorluğa rağmen vatanımızın kurtuluşu için kayıklardan indirdikleri cephaneyi kadın, erkek, genç ve yaşlı demeden kağnılarla  Anadolu’ya taşıyan İnebolulular, Milli Mücadelenin kazanılmasında büyük pay sahibi olmuştur.

9 Haziran 1921 günü gerçekleşen bu destan; 1924 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk başkanlığındaki TBMM tarafından Milli Mücadele’ye katkılarından dolayı İnebolu Mavnacılar Loncası, yani Kayıkçılar Cemiyeti Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ile onurlandırılmıştır.

9 Haziran, İnebolu ve Kastamonu için şeref ve kahramanlık günüdür. Kastamonulular olarak bu günü kutlamanın gururunu ve onurunu yaşamaktayız. Bu duygularla Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere gözlerini kırpmadan bu vatan için canlarını feda eden Şehit Şerife Bacılarımızı, Hamamcı Kadı Salih Reislerimizi, Halime Çavuşlarımızı, Rahime Kaptanlarımızı bütün şehitlerimizi şükran, minnet ve rahmetle anıyorum. 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günümüz kutlu olsun.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER