Balıkçılar "Vira Bismillah" dedi

Balıkçılar "Vira Bismillah"  dedi
banner13
banner3

İnebolu’da hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar 1 Eylül (Bugün) itibariyle sona eren av yasağıyla birlikte 'Vira Bismillah' diyerek denize açılacak.

Trol ve gırgır ile balık avcılığının 15 Nisan’da başlayan yasak dönemi 1 Eylül itibariyle sona erdi. Denizlerde balık av sezonunun açılmasıyla birlikte İnebolulu balıkçılar ağlarını denizle buluşturacak.

1 Eylül öncesinde denizlerde av yasağı nedeniyle teknelerini bir süredir kıyıya çeken balıkçıların yeni sezon hazırlığı sona erdi. Kimi balıkçılar ağlarının son rötuşlarını tamamladı, kimileri de teknesine mazot takviyesi yaptı. Bazı balıkçılar ağlarını bazıları da yedek teknelerini balıkçı gırgırlarına yerleştirdi. 1 Eylül'de sona ermesiyle "vira bismillah" diyen İnebolulu balıkçılar sezon hakkındaki düşüncelerini gazetemizle paylaştı.

Aylardır denize hasret kalan ve sezonun açılmasıyla yoğun mesaiye başlayacak olan balıkçılar, özellikle palamuttan umutsuz olduklarını söyledi.

PALAMUTTAN BU SENE UMUT YOK

Palamut balığından umutsuz olduklarını belirten İnebolu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Çelebi gazetemize yaptığı açıklamada; ‘’ 1 Eylül İtibariyle Balık Sezonumuz açılmış bulunmaktadır. İnşallah beklediğimiz gibi olur ama olmayacak gibi görünüyor. İnşallah balıkçılarımız için hayırlı uğurlu bereketli bir sezon olur diliyorum. Olta ile Palamut balığı çok az miktarda tutulduğu için pek umduğumuz gibi olmayacak gibi duruyor. Mevsim normallerinden aşarı sıcak olduğu için deniz sıcaklığı, yumurta tutmadığı için balık az gibi görünüyor. İnşallah hayırlısı olur diyorum.  Şuanda denizimizde palamut gibi ancak hamsiden ümitliyiz. İnşallah hamsi olurda vatandaşımız hamsiye doyar ve inşallah uygun fiyata ve vatandaşlarımız besin kaynağına doyar. ‘’

BARINAK PROJESİNE BİR EL ATILIP İHALE AŞAMASINA GETİRİLMELİDİR

Barınak Projesine de değinin Başkan Çelebi sözlerini şöyle sürdü; ‘’ Bizim İnebolu’daki liman sorunumuz halen devam etmektedir. Limanımız 10 yıla geçmesine rağmen ve halen verilen sözler tutulmadı ve bekliyoruz. Barınak Projesi yapıldı ama ödenek çıkartılıp da Barınak projesinin ihaleye çıkartılmasını bekliyoruz. Siyasetçilerimizin Barınak projesine bir el atılıp ihale aşamasına getirilmelidir. O gün ki verilen sözler tutulmadı. O gün ki verilen sözler çok heyecanlı şekilde verildi ama tutulmadı. Hemen bazı verilen sözler hemen unutuluyor ama unutulmaması gerekmektedir. Bekliyoruz ve beklemeye de devam edeceğiz. Cengiz İnşaatta yakın zaman içerisinde kendi projesine başlayacak ve onun yakın zaman da bizi limandan çıkmamız için bizleri sıkıştıracak ve bizi mağdur edecekler. İnşallah mağdur duruma olmayız da o durumlara düşmeyiz. Balıkçılarımıza bol bereketli sezon diliyorum. ‘’ dedi.

BİZİM BU SEZON PALAMUTTAN BEKLENTİMİZ AZ AMA HAMSİDEN ÜMİTLİYİZ

Sinop Kastamonu Kooperatifler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Evrenye Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Turan Akın ise; ‘’ 1 Eylül itibariyle sezonumuzu hayırlısı ile açıldı. Balıkçılarımız son hazırlıklarını tamamladılar. Bu sene sezon biraz zayıf geçecek. Palamut balığı bu sene çok zayıf ve az durumdadır. Bizim bu sezon palamuttan beklentimiz az ama hamsiden ümitliyiz. Küçük balıkçılar mağdur durumda ve büyük balıkçı zaten çinakop olmazsa, istavrit, istavrit olmazsa hamsi kendine göre balığı buluyor. Hiçbir şey bulamazlarsa dış ülkelere gidiyorlar. İnebolu bu sezon hamsiye doyacağını umuyoruz. Küçük balıkçılar da bu sezon mağdur olacak görünüyor. Fakaz’dan Çatalzeytin ilçesine kadar en kullanışlı olan bizim Evrenye barınağıdır ama tabi Evrenye Barınağının ağzı doluyor. Buraların ağzı dolduğu zaman buralara içeriye giremiyorlar. Bu büyük balıkçılar bacasız fabrikalardır. Ereğli’de hamsi balığı çıkar ve oradan doğru Zonguldak, Amasra, illerde balıkçılar limana girerler ve balıklarını Hopa’ya kadar devam ederler. Bu balıkçılarımız her girdiği limanda alışveriş yaparlar. Bir tane Gırgır teknesinde ortalama 30 insan çalışmaktadır. Bir liman 20 teknenin geldiğini düşüldüğünde 600 çalışan insan yapar ve bu 600 kişi de çarşıya indiğinde esnafa dağıldığı zaman çok büyük bir miktarda paralar bırakarak giderler. İşte o yüzden bu barınakların ağızları doluyor. Bizim Evrenye de limana yanaşma sıkıntısı yaşıyoruz. Yeni Barınak projesinde 180 metre bir yanaşma yeri var, projesi falan hazır halde yapıldı ve ayrıca zemin etüdü yapıldı. Bütçede para sıkıntı var bilmiyoruz, 2 seneden beri yapılamıyor. İnşallah bu barınak sorumuz çözülür de tamamlanır. İnşallah sezonumuz hayırlı geçer, inşallah umduğumuz gibi olmaz. ‘’ diye konuştu.

DENİZ SUYU AĞAÇ KÖKLERİ DOLDU

Deniz suyunun içerisi ağaç parçaları ile dolu olduğunu belirten Balıkçı Mehmet Aksoy ise; ‘’ Ben bütün balıkçılarımıza bol bereketli bir sezon diliyorum. Bu sezon palamut durumu sıkıntılı durum ve önceki yıllara göre az olduğu görülmektedir. Bizler en çok akaryakıt fiyatları çok etkiliyor. Bu sene balıkçı teknelerinden çoğu denize ne gider nede gidemez çünkü benim teknem günde 100 litre yakıt yakıyor. Şuanda 100 metre akaryakıt 4 bin TL, tayfa diğeri ile 6 bin TL, 10- 15 gün balık tutamadığın zamanda cebinden harcıyorsun. İnşallah hayırlı bir sezon ve balık bol olsun,  insanlarda bol bol yesinler diye mücadele ediyoruz. Şu yazdaki baktığımız duruma göre de denizimizde hamsi bol durumdadır. Vatandaşlarımız zaten et yiyecek durumu yok inşallah hamsi yerler diye ümit ediyorum. Bu sene biz ağlarımızı fazla takıyoruz, fazla takmamızın sebebi ise yaşadığımız sel felaketinde gelen kütükler, biz ağı İnebolu’da attığımız zaman Evrenye’ye ağ atarak gidiyoruz. Ağlarımızı attığımız zamanda ağlarımız denizin dibindeki kütüklere takılarak büyük zarar görüyor. ‘’

DENİZİN ALTI TEMİZLENMELİDİR

Balıkçı Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’ Sel Felaketi ile gelen Kütük Parçalarının temizlenmesi için şu uygulanabilir diye düşünüyorum. Denizin dibindeki sel gelen kütükleri orta su sistemi var, iki tane kayık ile ağzı 50 metre açılan ağ ile temizlenebilir, devletimiz destek vermesi lazım ağların yıpranma payını vermesi ile uygulanabilir. İnebolu’dan Evrenye tarafına Kerempe tarafına bu kayıkla çalışılacak dediğinde denizin dibi siler süpürür ve tertemiz olur. Kamyonlar denizin pisliğini taşımak için sefer atar. Bu şekil olduğunda da balık tutması balıkçılarımız için rahat olur. Bol miktarda balık olur. Balıkçılarımıza hayırlı uğurlu olsun, bol bereketli sezon diliyorum. ‘’ ifadelerini kullandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER