Atatürk’ün İnebolu’ya gelişi sade törenle kutlandı

Atatürk’ün İnebolu’ya gelişi sade törenle kutlandı
banner13
banner3

Atatürk'ün İnebolu'ya Gelişi, Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 95. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Atatürk Anıtında düzenlenen törene; İnebolu Kaymakamı Yasin Yunak, Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Furkan Çelik, Resmi Kurum ve Kuruluşların Temsilcileri, Sivil Toplum Örgütleri, Siyasi Parti Temsilcileri ve halkın katılımı ile gerçekleştirildi.

Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin konulmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İnebolu Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ahmet İman gerçekleştirildi. 

‘’Yeni bir düzenin oluşturulduğu yeni bir yapılanmanın yaşandığı Cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk, bu yenilikleri bizzat gerçekleştirmek ve bu yeniliklerin tüm ülkeye yayılmasını hızlandırmak için yurt gezilerine çıkmayı kendine bir görev bilmişti. En nihayetinde yurdu gezmek yurdu, yurdun insanını, yurdun coğrafyasını tanımaktır. Yurdu gezmek milletle tanışmak ve kaynaşmaktır. Atatürk'ün yurt gezilerinin en önemlilerinden biri de Kastamonu ve İnebolu'ya gerçekleştirdiği ziyaretti. Nitekim İnebolu'da ilan edeceği Şapka ve Kıyafet İnkılabı bunu kanıtlar nitelikte olduğunu söyledi.

23 Ağustos Pazar günü Kastamonu'ya gelen Atatürk, 25 Ağustos Salı günü saat 19.00'da İnebolu'ya geldiğini belirten İman; ‘’İlçenin girişine "İlk zafer yolu İnebolu'ya sefa geldiniz sevgili Gazi" yazısıyla tak kurulmuştu. Bir grup Türk Ocağı gençlerinden sonra Atatürk'ü karşılama heyeti görülür. Kaymakam, Belediye Başkanı, Yargıç, Sava, Askerlik Şubesi Subayları, Belediye çalışanları. Hükümet memurları, Ticaret Odası, Esnaf Odası, Dernekler, okullar ve kalabalık bir halk kitlesi karşılamışlardır... 21 Pare top atışı da Atatürk'ün İnebolu'ya girişiyle başlamıştı. Akşam saatleriydi. Kendilerine ayrılan, dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Kaşifin evine doğru yürümeye başladılar. Caddeler İnsanlarla dolup taşıyor sevgi gösterileri aralıksız devam ediyordu. ‘’ dedi.

26 Ağustos Çarşamba günü sabah saatlerinden itibaren yine halk caddelere dolmuş anımsatan İman sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’ Atatürk öğleye kadar dinlendiği konutundan Mareşal Üniformasıyla çıkmış ve halkın sevinç gösterileriyle yürüyerek Belediye Binasına gelmiştir. Bina önünde Belediye Başkanı ve üyeleriyle, Halk Fırkası, Ticaret Odası ve Türk Ocağı Heyetleriyle Esnaf Kuruluları ve Kayıkçılar Locasından kalabalık bir topluluk karşılamışlardı. Bir müddet dinlendikten sonra kendisini karşılayan heyetleri tek tek Belediye'de kabul etmişlerdir. Atatürk daha sonra Abana ve Çatalzeytin Bucak Heyetlerini ve Bucaklardaki kuruluşlardan gelen heyetlerle görüştü. Hükümet Binası'na geçtiğinde ise karşılamalar, sevgi gösterileri devam etti. Kendilerine ayrılan odada denizcilerin söylediği "Heyamola Yelese" şarkısını dinlemeye başladı. Bunu gören kayıkçılar daha bir coşkuya kapıldılar. Akşam saatlerinde ise İnebolu'da da büyük bir kalabalık toplanmış, gece yoğun bir katılımla fener alayı düzenlenmiş günümüzde de kutlamalarda 25 kişinin omuzlara çıkarak yaptıkları gösteriyi gerçekleştirmişlerdir.  27 Ağustos Perşembe günü Mustafa Kemal Atatürk, tarihi "Şapka Nutkunu" İnebolu Türk Ocağı'nda söyledi. Türk İnkılap tarihinin ve atılımların ilk önemli nutku böylelikle İnebolu'da gerçekleşmiş oldu. Atatürk Şapkayı ilk defa Kastamonu'da giymesinin sebebini; diğer illerde üniformalı ya da fesli tanındığı, Kastamonu'da kendisini ilk defa görecekleri için şapkayı tercih ettiği şeklinde açıklamıştı. Atatürk 27 Ağustos Perşembe günü İnebolu Türk Ocağı'nda halka hitaben "Bu serpuşun adına şapka derler" diyerek o güne kadar kullanılan "medeni serpuş", "şems-i siper-i serpuş" gibi İfadelerin bırakılmasını sağladı. 1925 yılında gerçekleştirilen "Şapka ve Kıyafet İnkılabı" ile toplumumuz, çağdaş giyim şekline kavuşmuş, yaşam tarzı bakımından uygar milletlerle birlik ve beraberlik içinde olduğunu göstermiştir. Bu bakımdan şapka ve kıyafet inkılabı şekilden öze geçen, belirlediği düşünüş biçimi bakımından çağdaş dünyaya açılan, çağdaş düşünce ile bütünleşen diğer inkılap ve yeniliklere zemin hazırlayan büyük ve bilinçli bir inkılaptır. ‘’ diye konuştu.

Konuşmanın ardından Cumhurbaşkanlığı’nın 180 Günlük planında yer alan Milli Şuurun ve Tarihi Alanın tanıtımı ve tarihi mirası geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla İnebolu’ya gelen ‘Çanakkale Muharebeleri Mobil Müzesi’ gezildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER