9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günümüz kutlu olsun!

9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günümüz kutlu olsun!
banner13
banner3

İnebolu halkı 7'den 70'e Kurtuluş Savaşında kuzey Anadolu'nun sesi, gözü, kulağı olmuş, tüm varlığı ve tüm imkansızlık içindeki olanaklarıyla, başardığı destansı mücadelesiyle Kurtuluş Savaşının kazanılmasında büyük rol oynamıştır.

Türk İstiklal Mücadelesi sırasında; işgal ordularının el koyduğu Osmanlı silah ve cephanesi İstanbul'dan bin bir güçlükle tekne ve takalarla İnebolu'ya getirilmiş, her türlü hava şartlarına rağmen, kahraman İnebolulu Denizciler tarafından denk kayıkları ile İnebolu kıyılarına çıkartılmıştır.

Mühimmatlar buradan yaşlı- genç, çocuk-kadın demeden, kağnılarla günümüzde tarihi sit olarak tescilli "İSTİKLAL YOLU" (İnebolu - Küre- Şeydiler - Kastamonu) ile bağımsızlık Savaşı veren Kuvay-i Milliye güçlerine Ankara'ya ulaştırılmıştır. İnebolu'dan yüzlerce Subay'ın Anadolu'ya ve Ankara'ya ulaştığı ve aynı yolla külliyetli cephane ve silah sevk edildiği düşman tarafından öğrenilmişti. Karadeniz'de çeşitli gayelerle bulunan Kılkış ve Panter isimli iki savaş gemisi 9 Haziran 192Vde İnebolu'ya yaklaşmış ve bir ültimatom vermiştir. Şehirdeki silahları ve gelen Subayları teslim etmedikleri takdirde, şehri bombardıman edeceklerini ve şehirde arama yapacaklarını, arama yapılıncaya kadar şehrin ileri gelenlerinden 12 kişiyi Kılkış'a beklediklerini ve kıyıdaki bütün kayıkların sahile çıkarılmasını, çünkü bunlarla cephane çıkardıklarını belirtmiş ve yakmak istemişlerdi. İstekleri yerine gelmeyince bir Bayram sabahı top atışına başlamışlardı. İnebolu'nun belli yerlerine mevzilenmiş çok eski tipli üç top mukabelede bulununca düşman gemilerini kaçırmayı başarmış, zafer Yiğit İnebolu'nun olmuştur. Yunan zırhlılarının güllelerine göğüs geren ve kutsal emanetleri düşmana teslim etmeyen, İnebolu'nun ve onun destan yazan kayıkçı ve halkının bu vatanperverlikleri cephedeki Mustafa Kemal'in "Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da; kulağım İnebolu'da" sözleriyle anlam buluyordu.

Vatansever İnebolu halkının kurtuluş mücadelesine olan unutulmaz hizmetleri göz ardı edilmemiş, TBMM tarafından 11 Şubat 1924 tarihinde yapılan 99. oturumunda 66 numaralı Kanunla İnebolu Mavnacılar Loncasına, "Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ve Beratı" taltif edilmiştir. İnebolu Mavnacılar Loncasına verilen bu altın madalya ve berat, kayıkçıların şahsında tüm İnebolu halkına verilmiş bir madalyadır.

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2022, 22:14
YORUM EKLE
YORUMLAR
MUSTAFA YÜKSEL
MUSTAFA YÜKSEL - 4 yıl Önce

BU MÜCADELE ÇOK ZOR ŞARTLAR ALTINDA DEVLETTEN 1 KURUŞ ALINMADAN GÖNÜLLÜ YAPILMIŞTIR

SIRADAKİ HABER