'İnebolu Kastamonu Yolu Türkiye'nin Daha Güçlü Olmasını Sağlayacak'

'İnebolu Kastamonu Yolu Türkiye'nin Daha Güçlü Olmasını Sağlayacak'
banner13
banner3

İnebolu TSO'yu ziyaret eden Vali Karadeniz;

“İnebolu Kastamonu Yolu Türkiye’nin Daha Güçlü Olmasını Sağlayacak”

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, İnebolu Ticaret ve Sanayi Odasını (TSO) ziyaret etti.

Vali Karadeniz, ziyarette yaptığı konuşmada, ihale süreci tamamlanan Kastamonu-İnebolu yolu ile İnebolu Limanı projelerinin il ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Ziyaret sırasında İnebolu Limanının öneminden söz eden Şakir İşeri , para kazanılan eski günleri tekrar görmek istediklerini belirtirken  İnebolu Ticaret Odasının Kastamonu Ticaret Odasından önce kurulduğunu,  ilçe ticaretinin büyük olmasından kaynaklı İnebolu’da Osmanlı Bankasının Türkiye’de ilk kurulduğu yerlerden bir tanesi olduğunu, Burada Rumların dedeleri nin bankerlik yapmış, Vehbi Koç ilk ihracat ve ithalatını İnebolu’dan yaptığını  ve .burasının Anadolu’nun çıkış noktası olduğunu belirtirken,  ne yazık ki ticari anlamda bu gün gelinen noktada çok geride olunduğunu dile getirdi.

Kastamonu-İnebolu yolunun yapımına başlanacağını belirten Vali Karadeniz, "Bu yol sadece İnebolu'nun değil bundan sonra Türkiye'nin uluslararası konjonktüre göre daha güçlü olmasını sağlayacak bir güzergah olacak limanıyla beraber." dedi.

Yolun yapılmasıyla İnebolu Limanı'nın Akdeniz'e açılacağını kaydeden Karadeniz şunları söyledi: "1950'li yıllardan sonra karayollarına yapılan yatırımlarda sadece İnebolu değil Kastamonu'nun geneli ana güzergahların dışında kalmış, kör noktada kalmış, diğer yerler daha avantajlı duruma geçince burası körelmiş ve zayıflamış. İşte tekrar bunu eski haline getirmenin yolu da ulaşımda eksiklerini gidermektir. Bu proje bittiğinde İnebolu'nun da Kastamonu'nun da çehresi değişecektir. Antalya'daki ihracatçı ürettiği sebzeyi ve meyveyi Rusya'ya 2 gün içerisinde ulaştırabilecek.

Oradaki marketlerin raflarına bu sebze ve meyveler bu güzergahtan gidecek. Çünkü İstanbul'dan yapılan ihracat zaman kaybına yol açıyor. Sadece bu sektör için bile büyük bir kazanç olacaktır."

Vali Karadeniz Yolun yapılması ve limanın büyümesi ile birlikte İnebolu’da lojistik depoya ihtiyaç olacağını belirtti.

Uzuner; Müdahale edilmezse sanayi arsası Karadeniz Sahil Yoluna Gidecek

  Karadeniz sahil Yolu’nun Sanayi Kooperatifi’ne ait arsanın üzerinden geçtiğini belirten Belediye Başkanı Engin Uzuner , İlçemizde sanayi arsası ihtiyacı varken hazırlanan proje ile sanayi arsamız yok oluyor. Bu konuda yapılan toplantıda yolun arsanın bitişiğindeki hazine arsası üzerine kaydırılmasının daha uygun olacağını belirtmemize rağmen, ilgili kişiler projenin değişmeyeceğini, arsada binada olsa yıkılabileceğini söylediler. Yol hazır proje uygulamaya konulmadan düzeltilmesi daha iyi olacaktır, dedi. 

Karadeniz; İnebolu Limanı Tekrar İhaleye Çıkacak

İnebolu Limanı'nın aynı proje üzerinden yeniden ihaleye çıkartılacağını ve ihalede yargının çekincelerinin de göz önünde bulundurulacağını kaydeden Vali Karadeniz, İnebolu TSO yönetiminin İnebolu'nun il olması için temennide bulunması üzerine şu açıklamayı yaptı: İl olunca ne kazanılacak. Bir kere o soruyu sormak lazım. Ben Türkiye'deki il sayısının 81 şu anda, 30'lara düşürülmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Ben de işimi kaybedeceğim belki ama doğrusu bu. Memleketimizin daha kaliteli ve düzgün yönetilmesi için. Yapılır yapılmaz tabi o siyasi bir karar onun için bir şey diyemem. Bunlar kulağa hoş gelen duygusal şeyler. Ama biz ülkemizi duygularımızla değil, aklımızda yönetmemiz gerekir. Eğer duygularımızla yönetmeye kalkarsak hep hatalar yaparız, yapmaya da zaman zaman olabiliyoruz. Bununla ilgili iki tane örnek vereceğim. Bayburt. Ben kendimi bildim bileli olmak için uğraştılar. Bayburt'un nüfusu il olduğunda 120 bin idi, şimdi 80 bine düştü. Bu bir. İkincisi ben Nizip Kaymakamlığı yaptım. Kilis Antep'ten ayrılırken Antep'in en büyük ilçesiymiş ve il yapılmış. İl yapıldıktan sonra ilerleme var ama çok az. O da sınırda olması nedeniyle ilerleme var. Şu anda Nizip ilçe olmasına rağmen nüfus olarak da ekonomik güç olarak Kilis'i sollamış durumda. 100 bin nüfuslu ilçe il olmak istemiyor çünkü biz büyük bir ilin ilçesiyiz onun için gelişiyoruz, biz de Kilis gibi il olursak yerimizde sayarız diyorlar. Onun için akıllı hareket etmek lazım. Önemli olan adının ne olduğu değil, önemli olan ekonomik gelişmeyi, kalkınmayı ve ilerlemeyi tetikleyecek doneler unsurlar neyse onun peşine düşüp onun peşinden koşmak, onun peşinden koşturmak. Neticede her yerin kendi içinde ekonomik dinamikleri muhakkak vardır. O dinamikleri bulup onları öne çıkarıp onunla yola yürümek gelişmeyi sağlayacaktır.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şakir İşeri ; Biz eski para kazanılan günleri tekrar görmek istiyoruz. İnebolu Ticaret Odası Kastamonu Ticaret Odasından önce kurulmuş bir oda. Osmanlı Bankasının ilk kurulduğu yerlerden bir tanesi burası. Burada Rumların dedeleri bankerlik yapmış. Vehbi Koç ilk ihracat ve ithalatını İnebolu’dan yapmış. Burası Anadolu’nun çıkış noktası, ama ne yazık ki bu gün geldiğimiz nokta ticari anlamda çok gerideyiz. Liman yapıldığında lojistik merkez için alan lazım.

İnebolu TSO Başkanı Şakir İşeri de ziyareti nedeniyle Vali Karadeniz'e, İnebolu Denk Kayığı maketi hediye etti.

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2017, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER