2023-2024 Adli Yıl Açılış Töreni Gerçekleştirildi

2023-2024 Adli Yıl Açılış Töreni Gerçekleştirildi
banner13
banner3

2023-2024 Adli Yıl Açılışı sebebiyle İnebolu Adliyesi’nde tören düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan Adli Yıl açılış töreni İnebolu Adliyesi Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığınca düzenlenen tanıtım videosu izlendi. Ardından Günün Anlam ve Önemini belirten konuşmaları Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir ve Cumhuriyet Başsavcısı Alperen Ertürk gerçekleştirdi. Adli Yıl açılış töreni kokteyl ikramı ile son buldu.

Adli yıl açılışı törenine, İnebolu Cumhuriyet Başsavcısı Alperen Ertürk, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hayati Çoşkun, Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir, İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay ve kurum amirleri katıldı.

BİZLER BAZI ADLİYEYE ÜVEY EVLAT GİBİ GİRİYORUZ                

 Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir yaptığı konuşmada; ‘’ Ben bugün itibariyle 20 yıl 9 ay 10 günlük avukatım ve bu zaman aralığında mesleğe başladığım tarih ne değişti. Meslekte yargıya dâhil hangi iyileştirmeleri gördük şeklinde sıralama ve not çıkaracak olursak çok kısa sürer. Çünkü avukatlar sorunlarla boşan meslek gurubuyuz. Hiçbir kimse bir avukata sorunum yok diye gelmez ve muhakkak bir sorunu vardır. O yüzden de Adli Yıllar sorunların çözümünün beklendiği dönemlerdir.  Avukatlar adliyede yaşanan bazı sorunlar ve uzamalardan ötürü ilk kendisinin şikâyet alınan meslek guruplarıdır. Yargıyı, adaleti, tecelli ettirmek adına canla başla çalışan hâkim, savcı ve avukatlarımıza ben teşekkür ediyorum. Bir kısım Hakim, savcı ve avukatlarımızın da daha dikkatli çaba göstermesi gerektiğini de belirmek istiyorum.  Bizler bazı Adliyeye üvey evlat gibi giriyoruz. Çünkü avukatlar mobil meslek mensuplarıdır. Bugün biz her yere gidip mesleklerimizi icra edebiliriz. Üvey evlat gibi görülmemeliyiz. Avukatları ben dijital terazinin vatandaşa bakan tarafı olarak tanımlayabilirim. Avukatlarda adaletin yerini bulup bulmadığını gerçekten vatandaşın anlayabilmesi için vardır. ‘’ dedi.

‘’VATANDAŞLARIMIZA ADALET HİZMETİNİN DAHA HIZLI, ETKİN VE VERİMLİ BİR ŞEKİLDE TEMİNİ MÜMKÜN OLMUŞTUR’’

İnebolu Cumhuriyet Başsavcısı Alperen Ertürk ise yaptığı konuşmada; ‘’ Yargıya ilişkin önemli konuların toplumun bilgisine sunulduğu adli yıl açılış törenleri yargının şeffaflığı ve hesap verebilirliği bakımından önemli bir işleve sahiptir. Bu çerçevede öncelikle İnebolu Adalet Sarayının fiziki yapısı ile ilgili olarak kısa bir bilgi vermek istiyorum İnebolu Adalet Sarayının inşasına 2017 yılında başlanılmış olup 2019 yılında yapımı tamamlanmıştır. 23 Aralık 2019 tarihinde faaliyete başlayan İnebolu Adalet Sarayı 4 kattan kuruludur. Adliyemiz 7.555,94 m2 kapalı alana sahiptir. Adliyemizde 20 Adet Hakim Odası, 15 adet Cumhuriyet savcı Odası, 10 Kalem odası, 10 adet Müdür Odası, 2 adet Ön Büro odası, 2 adet Kütüphane, 5 adet Duruşma Salonu, 3 adet Avukat Bekleme Odası, 1 adet İcra Satış Odası,1 Adet Santral Odası, 1 Adet Danışma, 1 Adet Polis Kontrol Odası, 1 Adet İlçe Seçim Müdürlüğü Odası, 1 Adet Kafeterya, 1 adet Çay Ocağı, 1 er adet Bay ve Bayan Mescit, 1 adet Avukat Sanık Görüşme Odası, 1 Adet Jandarma Bekleme Odası, 2 Adet Erkek Nezarethane,1 adet Kadın Nezarethane, 1 adet Çocuk Nezarethane, 2 adet Sığınak, 1 adet Emanet Deposu, 13 adet birim arşivi, 2 adet Asansör bulunmaktadır. Ayrıca adliyemizin bahçe kısmında 35 araçlık Hakim Savcı otoparkı, 40 Araçlık Personel ve Avukat Otoparkı ve 3 araçlık Kapalı otopark mevcuttur. Yine adliyemizde Cumhuriyet Başsavcılığı birimleri ile Adalet Komisyonu Başkanlığı, 1 Ağır Ceza Mahkemesi, 1 Asliye Ceza Mahkemesi, 1 Sulh Ceza Hâkimliği, 1 İcra Ceza Mahkemesi, 1 Asliye Hukuk Mahkemesi, 1 Sulh Hukuk Mahkemesi, 1 Kadastro Mahkemesi, 1 İcra Hukuk Mahkemesi; 1 İcra Müdürlüğü, 1 Adli sicil şefliği, Seçim Müdürlüğü ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bulunmaktadır. Yeni İnebolu Adalet Sarayının yapımıyla fiziki imkanlarımız artmış olup vatandaşlarımıza adalet hizmetinin daha hızlı, etkin ve verimli bir şekilde temini mümkün olmuştur. Vatandaşlarımızın yargı hizmetine etkili bir şekilde erişimi için uzlaştırma görüşme odası, müracaat savcılığı odası ve ön büro odaları gibi yerler belirlenmiş olup yeni adliye binamızda ön bürolar faaliyete geçirilerek yargının etkinliği ve verimliliği artırılmıştır. ‘’

143 İHBAR KAYDI EVRAKININ 102’Sİ HAKKINDA SORUŞTURMAYA YER OLMADIĞI KARARI VERİLDİ

Başsavcı Ertürk sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’ İnebolu Adalet Sarayında ilerleyen yıllarda da birtakım yeni birimler kurulmaya devam etmiştir. Bu minvalde Adalet Bakanlığınca İnebolu Adliyesinde 2022 yılında kurulan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü, 2023 - 2024 adli yılında da suç mağdurlarını etkin şekilde bilgilendirmek ve hizmet alabilecekleri kurumlara yönlendirmek, işlenen suç sonrasında mağdurlara destek olmak, kırılgan gruba dahil suç mağdurlarına adli süreçte psiko-sosyal destek hizmetleri sunmak ve özellikle mağdurların ikincil mağduriyetlerinin önlenmesine yönelik çalışmalarına devam edecektir. Fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen kırılgan grup suç mağdurlarının beyanlarının uzman eşliğinde özel ortamlarda alınmasına olanak tanıyan AGO uygulaması İnebolu Adalet Sarayında etkin olarak kullanılmıştır ve kullanılmaya devam edilecektir. İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen yargısal faaliyetler hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma işlemleri Müracaat ve Suçüstü Bürosu, Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu, Hazırlık Bürosu, Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu, Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu, Seri Muhakeme Usulü Soruşturma Bürosu ve Uzlaştırma Bürosu tarafından yerine getirilmektedir.  01 Eylül 2022 - 01 Eylül 2023 tarihleri arasında soruşturma bürosuna gelen toplam soruşturma evrakı sayısı 5011 olup bu sayının 3072 adeti muktezaya bağlanarak çıkarılmıştır. Yine uzlaştırma bürosuna gelen 373 dosyanın 169 adeti hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilerek ceza yargılamasının yani mahkemelerin yükü hafifletilmiş olup suçların toplum üzerindeki yükü hafifletilmiş ve uzlaşı kültürünün gelişmesine katkı sağlanmıştır. Aynı dönem içerisinde gelen 143 ihbar kaydı evrakının 102 si hakkında soruşturmaya yer olmadığı kararı verilerek bireylerin adil yargılanma hakkı bağlamında suçsuzluk karinesi ve onun doğal neticesi olan lekelenmeme hakkı korunmuştur. Böylece kişilerin kötü niyetli şikâyetler üzerine şüpheli sıfatıyla adliyeye getirilmelerinin ve sonucunda kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilse dahi UYAP'a şüpheli olarak kaydedilmelerinin doğurduğu bazı hak mahrumiyetlerinin de önüne geçilmesi sağlanmıştır. İnsan haklarına saygılı, adil yargılanma ve lekelenmeme ilkelerine bağlı, özgürlüklere saygılı, Anayasamızda ifadesini bulan yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı temelinde vatandaşlarımızın yargıya olan güvenini üst seviyelerde tesis edeceğimiz inancıyla Adaletin tecellisi için var gücüyle çalışan, yargının Türk Milletinin yargısı olduğu inancı ile, tam bir vicdani kanaatle, tarafsızlıkla ve adaletle hareket eden, İnebolu Adliyesi özelinde, saygıdeğer tüm yargı teşkilatı çalışanlarına yeni adli yılda başarılı çalışmalar dilerim. ‘’ ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER