1 Mayıs coşkuyla kutlandı

1 Mayıs coşkuyla kutlandı
banner13
banner3

Disk Emekli-Sen İnebolu Şubesi Başkanı Muammer Çelik, Disk Emekli-Sen Karadeniz Bölge Temsilcisi Hasan İlyasoğlu ve Eğitim- Sen Temsilcisi Rıfat Kızıltan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolasıyla ortaklaşa Cumhuriyet Alanı, Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumunun ardından birer basın açıklamasında bulundu.  Daha sonrada eylemde müzik dinletisi ve sloganlar atıldı.

BİZLERDEN SONRA GELECEK OLAN ÇOCUKLARIMIZA TORUNLARIMIZA ÖRNEK OLMAKTIR

Disk Emekli-Sen İnebolu Şubesi Başkanı Muammer Çelik ‘’ Emekleri ile dünyayı ressamın tuvalinden dökülen renkler gibi güzelleştiren tüm emekçi emekli yoldaşlarım dostlarım 1 Mayıs emek ve dayanışma günümüzü en içten dileklerimle kutluyorum ve sizlere hoş geldiniz diyorum. Hepimizin bildiği üzere 1 Mayıs emek ve dayanışma günü dünya genelinde bir çok ülkede her yıl 1 Mayıs işçi bayramı olarak kutlanmaktadır bu ülkemizde ilk kez 1923 yılında resmi olarak kutlamalara başlanmış ve dünyada ilk kez 1856 yılında Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri çalışma saatini 8 saate indirmek için parlamento evine kadar yürüyüş düzenlemişlerdir. Daha sonra 1886 yılında Amerika işçi Sendikaları konfederasyonu günde 12 saat 1 haftada altı gün olan çalışma takvimine karşı günlük sekiz saatlik talebi için iş bırakmışlardır bu eylemle Amerikan otomobil fabrikalarının bulunduğu Chicago’da yapılan gösterilerle yarım milyona kadar ulaştı. 6000’den fazla siyah ve beyaz işçiler Kentucky’de birlikte yürüdüler. Bizde ise ilk kez 1923 yılında kutlamaya başlandı. Emek ve dayanışma günü olarak 22 Nisan 2009 tarihinde 5892 sayılı yasa ile 27 Nisan 2009 tarihinde 1 Mayıs resmi tatil olarak kabul edilip yürürlüğe girdi. Değerli emekçi dostlarım bizim en kara günümüz 1 Mayıs 1977 yılı kutlamaları sırasında yapılan provokasyon sonucu yitirdiğimiz 34 yoldaşımızın öldüğü gün olmuştur. Kutladığımız emek ve dayanışma günümüz bir anlamda birlik ve beraberliğimizin en temel ana unsuru olmuştur. Bizler bir arada olmayınca istek ve görüşlerimizin bir yerlere ulaşması mümkün değildir, hak ve özgürlüklerimizin mücadelesini vermekle bizlerden sonra gelecek olan çocuklarımıza torunlarımıza örnek olmaktır. ‘’

EMEKLİNİN MAAŞ BAĞLAMA ORANLARI DÜŞÜRÜLÜYOR VE EMEKLİ HAKLARI YOK SAYILIYOR

Başkan Çelik; ‘’ Sendikal hak ve isteklerimizin mücadelesinin başladığı yıllarda çalışan nüfusun yarısı  2.5 milyon civarında ve sendikalı üye durumundaydı. Bu gün çalışan nüfusun yüzde 10 unun altında 1.5 milyon kadar sendikalı işçi ve memur teşkil etmektedir. Bunun sebebini çok iyi araştırmamız gerekiyor. Pek çok kurum ve işyerlerinde çalışanlara baskı yapılıp işverenin anlaştığı sendikaya zorla üye yapılmaktadır. Hal böyle olunca çalışma barışından çalışanların hak ve özgürlüklerinden söz edemeyiz. 12 Eylül 1982 anayasası ile ülkemizin sendikalar, grev ve lokavt, toplu iş sözleşme yasaları olan 2821 ve 2822 sayılı yasaları 6356 sayılı yasaya devredilmiştir. 2821 ve 2822 sayılı yasalar ise sadece yönetmelik olarak kalmıştır. Bu nedenle hak kayıplarımız o gün başlamış bugüne kadar gelmiştir. Bugün çalışma hayatımız çok sıkıntılı günler yaşamaktadır isteklerimiz yok sayılıyor göz ardı ediliyor. Emekli hakları diye bir şey kabul edilmiyor, istediğimiz zam oranları verilmiyor, emeklinin maaş bağlama oranları düşürülüyor ve emekli hakları yok sayılıyor. Çalışanların lehine olmayan bu yasalar sebebiyle işveren ben istediğim gibi zam veririm, çalışanın gecesi gündüzü beni ilgilendirmez, gerekirse 12 saat 16 saat çalıştırırım ne mesaisine, yıllık iznine, nede ikramiyesine bakarım, anlayışı ile uluslararası İLO sözleşmelerini tanımayarak hak ihlallerine sebep olmaktadırlar. Durum böyle olunca emeklilikte maaş bağlama oranlarında düşüş yaşanmaktadır bunlar yetmiyormuş gibi açlık ve yoksulluk rakamlarının altındaki ücretlerle karşı karşıya kalınmaktadır. Ne ek gösterge ne büyüme payı ne gerçek enflasyon rakamları tarafımıza verilmemiş oluyor. Çalışanlar ve emeği ile geçinen kim varsa herkesin artık bir olması birlik olması kaçınılmazdır, ister Çiftçi, ister esnaf, ister emekli, ister doktor, mühendis, öğretmen, kim varsa bordro mahkûmu olanlar artık ele le vermek zorundadır, tek yolumuz sendikalarda birliği oluşturmak,  hak ve özgürlük mücadelemize birlikte devam etmek zorundayız. Bugün burada birlikte oluşturduğumuz 1 Mayıs emek ve dayanışma günümüze katılarak bizleri onurlandırılan tüm Yoldaşlarımıza misafirlerimize yürekten teşekkür ediyor yaşasın 1 Mayıs emek ve özgürlük mücadelemiz diyorum hepinize saygılar sevgiler ve sunuyorum.’’ Dedi.

BİZLER, EŞİT, ÖZGÜR VE DEMOKRATİK BİR ÜLKEDE BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Disk Emekli-Sen Karadeniz Bölge Temsilcisi Hasan İlyasoğlu; ‘’  Sevgili Dostlar! 1 Mayıs İşçi Bayramı bütün dünya emekçilerinin birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. Bu dünyanın tüm güzelliklerini yaratan emeğin ve alın terinin gurur günüdür. İşçilerin, kamu emekçilerinin, köylülerin, işsizlerin, yoksulların varlığını hep bir ağızdan haykırma günüdür. Emekçiler, kadınlar, gençler, yoksullar, ötekiler ve tüm ezilenler, biz bu ülkenin onurlu insanları, 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Gününde bir aradayız. Bizler, Çalışanların haklarının bir bir yok edilmesine, Güvencesizleştirmeye, Doğanın ve yaşamın sermayeye teslim edilmesine, Eğitimin ticarileştirilmesine,  Genç kuşakların “köleliğe biat eden işgücü” olarak yetiştirilmesine, Yoksulluğa, işsizliğe, açlığa mahkum edilmeye karşı bir aradayız. Bizler, emeğimiz ve alın terimizle kurulan fabrikalarımızın, kamusal varlıklarımızın sermaye kesimlerine peşkeş çekilmesine karşı çıkıyoruz. Bizler, doğamızın, şehirlerimizin, köylerimizin, tarihsel mirasımızın rant için yağmalanmasına karşı çıkıyoruz. Bizler, eşit, özgür ve demokratik bir ülkede barış içinde yaşamak istiyoruz. Bizler, bilimin aydınlığı altında bir ülkede insanca bir yaşam, hakça bir düzen istiyoruz. Yok sayılan, susturulmak, güvencesiz, geleceksiz bir hayata mahkum edilmek istenen milyonlarız. Yaşamı biz üretiyoruz. Yaşamayı hak ediyoruz.  İnanıyorum ki hep bir arada, coşkuyla kutladığımız 1 Mayıs Emek bayramlarımız gelecek güzel günlerimizin müjdecisi olacak. Bu inançla tüm işçilerin, emekçilerin, gençlerin, işsizlerin, kentlerine, doğasına, ülkesine sahip çıkan yurttaşlarımızın, atama bekleyen öğretmenlerimiz ve tüm mezunlarımızın,  tarafı güzellikten yana olan dostlarımızın 1 Mayıs Emek Bayramını kutluyorum. Yaşasın 1 Mayıs!, Yaşasın dayanışma! ‘’

BOZUK DÜZENDE SAĞLAM ÇARK OLMAZ

Eğitim- Sen İnebolu Temsilcisi Rıfat Kızıltan; Bu düzende; Ekmeğimiz her geçen gün küçülmekte, haklarımız, özgürlüklerimiz, ortadan kaldırılmaktadır. Canlı, Cansız, tüm yaşam hiçe sayılmakta, rant ve talan politikalarıyla gezenimiz yok edilmektedir. 6 şubat depremlerinde olduğu gibi iktidarın sermayeden yana neoliberal politikaları sonucu kamusal hizmetler çökmüş, insanlar ölüme terk edilmiş, şehirler hartadan silinmiştir. Sermayenin, patronların yüzünü güldüren bu bozuk düzen bizim düzenimiz değildir. Emeğin sömürülmediği, %1’in değil, %99’un mutlu yaşadığı, sendikal hak ve özgürlüklerin, örgütlenmenin, hak arama yollarının önünün açıldığı, grevlerin yasaklanmadığı, herkesin güvenceli, kadrolu çalıştığı bir işinin ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretinin olduğu, KHK düzenine son verildiği, ekonomik krizlerin, salgınların, depremlerin, afetlerin faturasının halka ve emekçilere yıkılmadığı, kimsenin kimliğinden inancından, cinsiyetinden, dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmediği, kadınlara yönelik şiddet,taciz, tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinayet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı, eşit yurttaşlığın, barış ve kardeşliğin hakim olduğu, düşünce ve ifade özgürlüğünün suç olarak değerlendirilmediği ve cezalandırılmadığı, gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan, emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hakim olduğu bir dünya istiyoruz. ‘’ dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER