TKDK'dan 248 Milyon Avroluk destek

TKDK'dan 248 Milyon Avroluk destek
banner13
banner3

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 248 milyon Avro destek bütçeli IPARD-3 2024 yılı çağrı takvimini yayınladı.

TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Yatırımlar 81 ilin tamamında desteklenecektir. Yatırımcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak mali desteğin kaynağı, AB ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla oluşturulan IPARD Programı fonundan oluşmaktadır. Bu destek tutarı geri ödemesiz hibe olarak yatırımcılara kullandırılacaktır. 66 milyon avro destek bütçeli tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile İlgili fiziki varlıklara yönelik yatırımlar tedbirini içeren takvimin ilk çağrısı 21.03.2024 tarihinde yayınlandı.

Bu çağrıda desteklenecek sektörler;

-Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması (Süt toplama merkezleri, süt işleme tesisleri, peyniraltı suyu işleme tesisleri)

-Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması (Büyükbaş ve küçükbaş kesimhaneleri, parçalama tesisleri ve modernizasyon olmak üzere kırmızı et işleme tesisleri,)

-Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması(Kanatlı kesimhanelerinin, parçalama tesislerinin ve kanatlı eti işleme tesislerinin modernizasyonu)

-Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması (Balık, yumuşakça vb. su ürünleri işleme tesisleri)

-Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması (Meyve ve sebzelerin depolanması, tasnif edilmesi, işlenmesi ve paketlenmesi, soğuk hava depoları gibi meyve sebze işleme tesisleri)

-Yumurtanın İşlenmesi ve Pazarlanması (Toz yumurta, sıvı yumurta işleme tesisleri)desteklenecektir.

Uygun harcama tutarları ve hibe oranları;

Hibe oranları %50-70 arasında olup, atık su arıtma, atık maddelerin verimli kullanımı (döngüsel ekonomi) ve yenilenebilir enerji yatırımı içeren yatırımlara, sadece bu amaçla yapılacak harcamalar için ilave %10 destek sağlanacaktır. Tüm sektörlerde uygun harcamalar vergilerden muaftır.

Uygun harcama alt limiti 30 bin Avro iken üst limitler Süt (peynir altı suyu dâhil),et ve yumurta işletmeleri için 3 milyon Avro, Süt toplama merkezleri için 1 milyon Avro, meyve ve sebze işletmeleri için 1 milyon 250 bin Avro, Su ürünleri işletmeleri için 1 milyon 500 bin Avro’dur.

Kurumumuzla sözleşme imzalayan yararlanıcılar, sözleşme imzalanmasının ardından 3 ay içerisinde başvurmaları halinde, hibe tutarının %50'ye kadarını, talep edecekleri tutarın %110'u kadar kesin ve en az 24 ay süreli banka teminat mektubu veya kefalet senedi ile diğer gerekli belgeleri sundukları taktirde avans alabileceklerdir.”

ÇAĞRI TAKVİMİ

“Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar için başvurular 05.04.2024 tarihinde başlayacaktır. Online Proje Başvuru Sistemi 07.05.2024 tarihinde kapatılacak olup, Başvuruların son teslim tarihi 09.05.2024’tür. Başvurular hakkında detaylı bilgileri ve başvuru kurallarını içeren Başvuru Çağrı Rehberi kurumumuzun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilebilir. Aynı adresten ilave duyuru ve bilgilendirmeler takip edilmelidir.

TKDK çağrılarına devam edecek. Bu çağrımızın hemen ardından Haziranda 80 milyon Avro destek bütçesi ile kırsal turizm, yenilenebilir enerji, el sanatları vb. konuları içeren Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbirinden, Temmuz’da 90 milyon Avro destek bütçesi ile Süt, besi vb. hayvancılık işletmelerini içeren Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar tedbirinden ve Ağustosta 12 Milyon Avro destek bütçesi ile Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbirinden açık alanda bitkisel üretim projelerine yönelik makine ekipman alımını içeren çağrıya çıkılacaktır.

Hibelerden yararlanmak isteyen bütün üreticilerimizi, yatırımcılarımızı, şirketleri, kooperatif ve birliklerimizi il koordinatörlüğümüze bekliyoruz. Ayrıca 3662140109 ve 4448535 numaralı telefonlarımızdan bilgi alınabilir. Çağrımızın İlimize hayırlı olmasını diliyoruz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER