29 Mart 2009 günü yapılan yerel seçimlerde, İnebolu Belediye Başkanlığı adaylık yarışını kazanan Belediye Başkanı Engin Uzuner için “20 yılın en iyi çalışanı” olduğunu belirten Hasan Duru,eski başkan İdris Güleç’in %10 başarılı olduğunu belirterek şunları söyledi;
Engin Uzuner son 20 yılın en iyi çalışanı, ben severim sevmem, o beni sevmez. Ben onu eskiden çok severdim. Çok yanlışlar yaptı, ama bir gerçeği ortaya koymam lazım. Bu adam bundan 20 sene evvel yapılan işlerden daha güzel işler yaptı, bu bir gerçek. Bunu inkar edersen kendini inkar etmiş olursun. Ama reformist anlamda büyük bir şeyler maalesef yapamadı. Yapması da mümkün değil. Bu bir vizyon meselesi. Bu vizyonu beynelminel kafayla, düşünceyle yapabilen bir lider gelecek ki, o liderin etrafında kaliteli bir ekip olacak, ekibin üretmiş olduğu güzel projeler olacak. Mesela dere projesi, devletin projesi mükemmel bir proje. Duyuyoruz ki derenin kenarında belediyesel olarak kullanma imkânlarını yaratmayacaklarını söylüyorlar. Bu bana göre yanlış. Derenin kenarında otopark sorunumuz var, nereden gidereceğiz. Derenin kenarında yeşil alan lazım bunu neyle çözeceksin, Ankara’yla çözeceksin. İnebolu’nun en büyük sorunlarından bir tanesi otopark projesidir. Belediye servis araçlarını şehir içerisine koyacaksın, millet araçlarını şehrin içerisine sokamayacak. Belediye çok cuzi bir parayla, servis araçlarını sürekli kullanacak. Ring yapacak her tarafta. Merkeze, limana, Boyranaltın’a, Hatıpbağı’na gitmek isteyen insanlar bu servis araçlarıyla dolaşacak. Dolayısıyla insanlar rahat alışveriş yapacaklar. Esnaf kapının önünde oturuyor. Bizim esnafımız eskiden cayır cayır iş yapardı. Şimdi bakıyorum kapının önünde oturuyorlar neredeyse tavla oynayacaklar. Sanayi sitesi olmazsa olmaz. Küçük esnafı canlandırmamız lazım ve bunları belli bir yere toplayıp şehir içindeki küçük imalatları oraya taşımamız lazım. İstanbul yolu üzerinden geliyorsunuz, o sağ taraftaki çirkin görüntüden oradaki insanlarda şikâyetçi. Oradaki insanları alacaksın küçük sanayiye onlara özellik sağlayacaksın, oraya yeni tip projeler geliştireceksin. Plaj, bir plajın bugüne kadar yapılmaması çok büyük bir vahamettir. Başkana söyledim, Durupark’ın önüne bana müsaade et, yok dedi orası bizim alanımız sen oraya inemezsin dedi biz elimizi kolumuzu çektik. Ama bugün dünyada kum havuzu denilen şeyler var. Sert denizlerin kenarlarında kum havuzları yapılır. Oradan da merdivenle denize inersin. Bunlar kolay şeyler. Bir tane muhafazakâr plaj yaparsın, bir tane demokrat plaj yaparsın. Kastamonu’dan buraya binlerce insan gelecek. Duyuyorum mesela hoşuma gidiyor, yeni imar alanı yapılıyormuş bunların bugüne kadar yapılması lazımdı. İnebolu’nun yeni bir İnebolu şehrine ihtiyacı var. İnebolu’nun kendi klasik yapısını bozmadan içeride bundan sonra modern yapılaşmaya müsaade etmeden. Turizm ile gelişir bütün şehirler. Ayrı bir stepte, ayrı bir yerde artık köyleri mahalleye çevirip imar alanları belirlemek lazım. Oralarda yeni belediye altyapıları oluşturmak lazım. Belediye A.Ş. ‘yi kuracak ve kendisi bunları yapacak.
Klasik Köşkler Villalar Yapıyorum
Filli Köşkteki evinde maket evler yaptığı dile getiren Duru gelecekteki çalışmaları için düşüncelerini şöyle dile getirdi; Şimdi burada maket yapıyoruz. Bende müteahhitlik işine girmek istiyorum aslında. Klasik köşkler yapıyorum, villalar yapıyorum. Klasik manada ev maketleri yapıyorum. Bunları birebir yapmak üzere internete vereceğiz. İnebolu’da belki bir tane galeri açmayı düşünüyorum. Yani benim belediye başkanlığında falan aslında gözüm yok benim bir şeyde gözüm var, İnebolu hak etmiş olduğu vizyona sahip olamadı. Ben 57 yaşındayım ben bu zamana kadar İnebolu’nun böyle kalacağını tahavvül edemezdim. Gelen belediye başkanları, Engin Uzuner’i biraz istisna olarak tutuyorum, bundan evvel gelen belediye başkanları imkansızlıktan bu kadar yapmışlar, onlardan da Allah razı olsun. Ama 20 senenin boş geçtiğini çok iyi biliyorum. İnebolu’da ekonomiyi canlandırmak için eğlence yerlerini biraz daha görselleştirebiliriz. Mesela biz Duru Parkı ne vaziyette aldık, ne vaziyete getirdik. Yani İnebolu’da sahillerde mutlaka güzel tesislerin, güzel plajların, güzel konakların yapılması lazım. Çok katlı apartmanlar İnebolu’yu bozar veya yeni bir İnebolu şehri yaratılırsa belki oralarda apartmanları belirli kat seviyelerinde yapabiliriz. İnebolu’nun kendine has bir güzelliği var, ama evlerimizi bile tarumar etmişiz. İnebolu’nun bir ürününü marka yapmamız lazım. Kestane küçüktür ama çok tatlı bir aroması var. Bunları soyma makinesinde soyuyorsun, kaynatıp haşlıyorsun, özel büyük kalıplarda, hayvan figürleri, yaprak figürleri ile şekerleme yapıyorlar. İnebolu’nun vizyonunu arttıracak bir misyona ihtiyaç var. Tabi bu iyi bir ekiple olur, kavga gürültüyle olmaz, çeteleşmeyle, insanların kalbini kırarak olmaz. Siz İnebolu’da yaşayanlar akvaryumun içindesiniz. Akvaryumu kendi cennetiniz olarak görüyorsunuz, ben dışarıdan bakıyorum. Buranın ihtiyaçlarını dışarıdan ben daha iyi görüyorum.
Duru; Teveccüh Olursa Görevden Kaçmam.
Hasan Duru belediye başkanlığı adaylığı konusunda ise şunları söyledi; Ben asla adayım diye ortaya çıkmam, ancak benim anlattığım vizyona sahip bir başkan adayı ortaya çıkarsa sevinirim ama çıkmazsa da bana gelen bir teveccüh olursa o zaman görevden kaçamazsın. Geçen dönem ben solcu değildim, sol partiye oyumda olmadı bugüne kadar. Ben sağcıydım muhafazakâr bir kesimden geliyorum ama belediye başkanı belediyeler bazında sol-sağ diye bir şey yok ben CHP’den belediye başkanı olsaydım solcu mu olacaktım. Proje meselesi esastır burada, bu vizyonu gerçekleştirebilecek beynelmilel kafaya sahip bir lider olması lazım. İnebolu’yu çekip çevirecek, bütün planlarını duvara asacak, grafikleştirecek onları günlük, aylık, yıllık periyotlara bağlayacak bir lider lazım.
Hasan Duru yeni bir İnebolu’nun kurulması ile ilgili ise görüşlerini şöyle açıkladı ; İnebolu’nun bana göre çok güzel yerleri var. Tünelden çıktığınız zaman karşıya bir bakıyorsun, tam şehir yapılacak yer. Oralarda yeni İnebolu kurulabilir. Yeşilöz, Akkonak’ın olduğu yerlerde yeni bir İnebolu kurabilirsin, ama benim projelerimde 2-3 katı geçmeyen yarı ahşap tip projeler olacak. bunlar yani 50 sene 100 sene sonra İnebolu’nun yeni bir konseptini oluşturmak lazım. İnebolu’nun şuan ki konsepti mükemmel, ama iki tane köşkün yanına bir tane apartman dikmişler, hemen onun yanında çarpık başka bir bina, onun yanında bilmem ne derken bozmuşlar yapıyı.
Benim eşim iki kez ameliyat oldu CHP’lilerden bir tanesi gelmedi, ben o seçimde binaları gezerken bizi ortada bıraktılar, bir iftiralar, bir curcunalar bir karambol bilmem ne, bir tek İdris’in gitmesine yaradı benim seçim çalışmam başka bir işe yaramadı. Bana dediler ki Hasan Duru belediye başkanı olursa kapısının tıklayarak girersin, Engin Uzuner olursa kapıyı tekmeleyerek girersin. Görsünler bakalım öyle mi, esas benim kapıma gelirken insanları ben çikolatayla karşılarım. İnebolu kaldırımlardan, ışıklardan başka ne gördü. Beyoğlu Belediye başkanı geldi, biz ağırladık, karşısına çıkıp bir hoş geldin bile demediler. Milletvekilleri geliyor, hoşgeldine çıkmıyorlar. İş adamları geliyor çıkmıyorlar, Evrenye ’nin yemeği oluyor sadece AK Parti’nin ilçe teşkilatı gidiyor. Ben yine de ne diyorum, son 20 yıl içerisinde gelmiş olan belediye başkanları içerisinde bu adam yüzde 30 başarılıdır bana göre. İdris Güleç yüzde 10’u aşamamıştı.