Doğanyurt Belediye Başkanı Ahmet Kaya, 2018’deki imar uygulaması nedeniyle aldığı cezanın kesinleşmesi üzerine görevden uzaklaştırıldı. Kaya, 2,5 ay sonra koltuğuna dönecek.
Doğanyurt Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın başkanlık görevine 75 günlük ara verildi.
2018 yılında gerçekleştirilen bir imar uygulaması nedeniyle yargılandığı davada hakkında verilen karar kesinleşen Başkan Kaya, 14 Eylül Pazartesi gününden itibaren 2,5 ay süreyle görevinden uzaklaştırıldı.
İnebolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada önce 6 ay hapis cezasına çarptırılan Kaya’nın cezası, yapılan indirimle 5 aya düşürüldü. Mahkeme, bu cezayı 3 bin lira adli para cezasına çevirdi. Kaya hakkında ayrıca 2 ay 15 gün süreyle seçme ve seçilme hakkı ile bazı hak ve yetkileri kullanmama kararı verildi.
Kaya’nın avukatları kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı. Ancak istinaf başvurusunun reddedilmesiyle mahkeme kararı kesinleşti.
İMAR ŞİKÂYETİ DAVA GETİRDİ
Başkan Kaya’nın görevden uzaklaştırılmasına uzanan süreç, Doğanyurt’ta bir inşaatın imar planındaki çekme mesafesine uygun olmadığı yönündeki şikâyetle başladı.
Şikâyet üzerine İçişleri Bakanlığı soruşturma izni verdi. Bunun ardından İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
Soruşturma sonucunda dönemin Belediye Başkanı Ahmet Kaya ile Fen İşleri Müdür Vekili Sinan Dönmez hakkında dava açıldı.
KAYA: “BEN SADECE ÖNÜME GELEN EVRAKLARA İMZA ATTIM”
Mahkemede suçlamaları kabul etmeyen Başkan Kaya, ruhsat işlemlerinde kendisine verilen bilgiler doğrultusunda hareket ettiğini savundu.
Kaya, dava konusu taşınmazın imar planına aykırı olduğuna ilişkin bilgisinin bulunmadığını belirterek, “Normal şartlarda da bu husus belediye başkanlarının bilgi sahibi olacağı bir durum değildir. Ben sadece önüme gelen evraklara imza attım” dedi.
DÖNMEZ: “BELEDİYENİN DAHLİ VE KATKISI YOKTUR”
Dönemin Fen İşleri Müdür Vekili Sinan Dönmez ise dava konusu taşınmazın 2017 yılında yapılan 18 uygulamasıyla yapı yapılabilecek parseller arasına dahil edildiğini belirtti.
Dönmez, “Davaya konu olan ve bu uygulamada oluşan 220 ada 2 parsel sayılı taşınmaz yapı yapılabilecek parseller arasına katıldı. Bunun oluşumunda belediyenin dahli ve katkısı yoktur” ifadelerini kullandı.
Dönmez ayrıca, şikâyetin komşu parsel sahibinin binasının manzarasının kapanacağı gerekçesiyle yapıldığını savundu.
CEZA KESİNLEŞTİ, KOLTUK BOŞ KALDI
Yargılama sürecinin tamamlanmasının ardından Başkan Kaya hakkında verilen karar istinaf aşamasında da değişmedi.
Kararın kesinleşmesiyle birlikte İçişleri Bakanlığı tarafından Kaya’nın 75 gün süreyle görevden uzaklaştırılmasına karar verildi.
Şimdi gözler Doğanyurt Belediye Meclisi’ne çevrildi.
Kastamonu Valiliği’nin belirleyeceği tarihte toplanacak Belediye Meclisi, Kaya’nın görevde bulunmadığı dönemde belediye başkanlığını yürütecek başkan vekilini seçecek.





