İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla İnebolu Adliyesi binasının içinde Milli Mücadele köşesinde yer alacak olan 6 metre denk kayığının yapım aşaması hızla ilerliyor.
Kurtuluş Savaşı’nın lojistik merkezlerinden olan İnebolu’da, Karadeniz'den gelen mühimmatın karaya çıkartıldığı denk kayıkları bir asır sonra gün yüzüne tekrardan çıkartılıyor.
DENK KAYIĞIMIZI BİR AY İÇERİSİNDE BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ
İlçemizde kayık üretimi yapan Mehmet Aksoy, “1919-1924 yılları arasında Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan denk kayıkları, İnebolu’da zaman içerisinde işlevini yitirerek yok olmuştu. Denk kayığımızın ikinci tamamlamak için tekrardan çalışmalara başladık. İlk denk kayığımızı Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımızda yapımını tamamlayarak denize indirmiştik. Şuanda ikincini İnebolu Adliyesinin Milli Mücadele Köşesinde yer alması için hazırlıklarımıza ve yapına başladık. Bu denk kayığımızı da bir ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bu denk kayığımızda Kurtuluş Savaşında cephane çeken küçük tip denk kayığımızdır. Bu küçük denk kayığımız piyade denk kayığı olarak geçmektedir, İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatlarıyla denk kayığımızın yapına hızlı bir şekilde başladık. Denk kayığımızı yapımı tamamlandığında İnebolu Adliyesinin Milli Mücadele Köşesinde sergilenecektir. İnebolu Adliyesine gelen misafir ve vatandaşlar denk kayığımızı görebileceklerdir. Böyle bir denk kayığı bir adliye binasında olması nedeniyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceğiz. ‘’
MİLLİ MÜCADELE DE CEPHANE ÇEKEN KAYIKLARIMIZDAN BİR TANESİDİR
Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü; ‘’ İnebolu’ya gelen vatandaşlarımıza İnebolu’nun simgesi olan maket denk kayıklarımızı da hayat geçiriyoruz. Bu maket denk kayığımızın boyu 70 santimetre boyundadır. Bu denk kayığımızda Milli Mücadele de cephane çeken kayıklarımızdan bir tanesidir. Büyük denk kayıklarımızı her yerde sergilemeyeceğimiz için 70 cm boyunda maket denk kayıklarını da hazırlıyoruz. Bu küçük denk kayıklarımızda büyük talep görmektedir. Denk kayığımızın üzerinde Milli Mücadeledeki kullanılan teknenin bilgilerde yer almaktadır. Bu denk kayığının Kurtuluş Savaşında İstiklal Madalyasının İnebolu’ya verilmesine vesile olduğunu, bu denk kayıkları 3 yıl boyunca İnebolu’dan cephane çekmiştir ve kayıkçılar loncası kesinlikle parada almamışlardır herhangi bir talepte de bulunmamışlardır. Denk kayıkları sayesinde de İnebolu İstiklal madalyasını kazandı. Bizde teknelerimizi hayata tekrardan kazandırıyoruz. Bu maketlerimizi tamamen ceviz ağacından yapmaktayız. Bu denk kayıklarımız tamamen el yapımıdır. ‘’ dedi.