Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparkı (JEOKAR) Çalışmaları ile ilgili toplantı Kastamonu Valisi Meftun Dallı başkanlığında gerçekleştirildi. JEOKAR çalışmalarında vites yükselten Kastamonu, 2024'ün son çeyreğinde de Ulusal Jeopark Ağı’na dahil olma başvurusunu UNESCO Türkiye Milli Komisyonuna sunmayı hedefliyor. Vali Dallı değerlendirmesinde; "Artık bazı idari kararlar alarak da vites yükseltmenin, bu alandaki çalışmaları sonuçlandıracak adımları atmanın tam zamanı" dedi.

Cide, Pınarbaşı, Şenpazar, Azdavay, Ağlı, Küre, Doğanyurt, İnebolu, Bozkurt, Abana ve Çatalzeytin ilçelerini kapsayan yaklaşık 4 bin 414 kilometrekarelik alanda kurulan Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparkı (JEOKAR) çalışmalarındaki mevcut durum ve gelecek faaliyetlerine ilişkin istişare toplantısı Kastamonu Valisi Meftun Dallı başkanlığındaki toplantıda masaya yatırıldı.

Toplantıya; İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nida Sinsi, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Küre Dağları Milli Park Müdürü Ahat Deliorman, KASTAB Müdürü Tuncay Sönmezışık, Destinasyon Geliştirme Birim Başkanı Serkan Doğru, Kastamonu Doğa Koruma ve Milli Park Şube Müdürü Vekili Özden Özbay Şahinoğlu, Orman Mühendisi Hasan Yaşayacak ve Milli Park Şefi İlker Yılmaz’ın katılım sağladı.

DALLI; "KASTAMONU UNESCO MASASI DA ÜLKEMİZDE İLK KEZ İLİMİZDE KURULDU"

Vali Meftun Dallı'nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Vali Dallı şu değerlendirmelerde bulundu; “İlimizin sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal unsurların korunması, yerelin sosyo-ekonomik refahının ve uluslararası ağlara entegrasyon yoluyla marka değerinin artırılmasına yönelik Valiliğimiz himayelerinde 2019 yılından beri UNESCO Miras Listeleri ve Programlarına farklı alanlarda hazırlanmak üzere sistematik çalışmalar, kurum ve kuruluşlarımızın iş birliği ile yürütülmektedir. Bu amaca yönelik olarak kamu kuruluşlarımızın temsilcilerinden oluşan Kastamonu UNESCO Masası da ülkemizde ilk kez ilimizde kurulmuştur. UNESCO Masası tarafından çalışılan alanlardan biri olan Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii’nin ülkemizin ilk seri başvurusu olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesinin sevincini geçtiğimiz Eylül ayında hep birlikte yaşamıştık."

"BU ALANDAKİ ÇALIŞMALARI SONUÇLANDIRACAK ADIMLARI ATMANIN TAM ZAMANI"

"Masanın diğer bir çalışma konusu ise UNESCO Küresel Jeopark Ağı’na dahil olabilmek. Bu çerçevede ilk olarak ilimizde Karadeniz’in oluşumunu temel alan jeolojik yapı üzerine çatı bir destinasyon olarak tanımlanabilecek özel bir alan oluşturmak üzere İl Genel Meclisimizin kararına istinaden 2021 yılında Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparkı (JEOKAR) kurduk. 2022 ve 2023 yıllarında ulusal ve bölgesel felaketler dolayısı ile geçirdiğimiz zor günlerde her ne kadar bu yöndeki çalışmalarımızı kamuoyu ile paylaşmamış olsak da Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansımız (KUZKA) koordinasyonunda, ilgili kurumlarımızın katkıları ile birçok çalışmayı eş zamanlı olarak yürüttük. Artık bazı idari kararlar alarak da vites yükseltmenin, bu alandaki çalışmaları sonuçlandıracak adımları atmanın tam zamanı. "

"KENTİMİZİN ULUSLARARASI BİLİNİRLİĞİNE KATKI SAĞLAYACAK"

JEOKAR ile bölgede rehberli turlar, standart ve farklı yaş grupları için gezi programları, bilimsel programlar, yürüyüş ve bisiklet rotaları, binicilik gibi etkinlikler, bölgesel pazar ürünlerinin satıldığı pazarlar, doğrudan satış, hediyelik eşya, el sanatları, bölgesel ve ekolojik ürünlerden oluşan yöresel restoranlar, jeo-parkurlar, kültürel parkurlar, orman parkurları gibi farklı ürünler ile bölgede sürdürülebilir turizme ve yerel kalkınmaya katkı sunulmasını amaçlıyoruz. Bununla birlikte jeopark alanlarında; yaşam ve tüm faaliyetlerin devam etmesinin esas olduğundan hareketle, turizm yönlü faaliyetlerde yerel paydaşlarımızın maksimum fayda sağlamasını hedefliyor, ilde yapılan faaliyetlerin kentimizin uluslararası bilinirliğine katkı sağlayarak, şehrin turizm sektöründe rekabetçiliklerinin artırılmasına da vesile olacağını umuyoruz."

"ULUSAL JEOPARK AĞI’NA DAHİL OLMA BAŞVURUMUZU UNESCO TÜRKİYE MİLLİ KOMİSYONUNA SUNACAĞIZ"

Bu doğrultuda çalışmalarımızı 2024 yılı boyunca hızlandırarak, JEOKAR’ın faaliyetlerle dolu bir yıl geçirmesini, yılın son çeyreğinde de Ulusal Jeopark Ağı’na dahil olma konusundaki başvurumuzu UNESCO Türkiye Milli Komisyonuna sunmayı planlıyoruz. Bu çalışmaya emeğini ve vaktini koyan değerli çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.