AŞURE GÜNÜNÜZ MÜBAREK OLSUN

Geleneksel olarak Muharrem Ayında Anadolu'nun her yerinde yapılan aşurenin içeriği yöreden yöreye farlılıklar gösterir,  Aşure içerisinde kuru baklagil ve tahıl grubuna yer verildiği için bitkisel protein içerir. Bu yönüyle diğer tatlılara oranla daha masumdur çünkü kurubaklagiller ve proteinler şekerin kana yavaş karışması sağlamaktadır. Hayvansal gıdalar olmadığından kolestrol içermez, bu sebeple kolestrol hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Aşure'nin içindeki kuru ve yaş meyvelerin posa içeriği sayesinde doyurucu ve besleyici özelliği yükselir. 


Hazmetmesi kolay ve hafif bir tatlı olan aşureye servis öncesi eklenebilecek ceviz, fındık gibi kuru yemişlerle omega 3 yağ asitleri açısından zenginleştirilebilmesi mümkündür. Bu sayede kalp ve damar hastaları için de faydalı bir besin haline getirilir. Aşurenin içinde şeker yerine pekmez kullanılırsa besin değeri artacağından çocuklar ve yüksek besin ihtiyacı hisseden kişiler için daha besleyici olur. Aşure'nin içine şeker yerine tatlandırıcılar eklediğimiz de ise karbonhidrat ve kalorisini düşürerek şeker hastalarına ve diyet yapanlara uygun bir aşure elde etmiş oluruz. 

Fakat, şeker hastaları aşureyi aşırı tüketmekten kaçınmalıdır. Karbonhidat içeriği yüksek olan aşure kuruyemişler ve kurubaklagiller sebebiyle protein ve yağ içermekle beraber çinko, fosfor, kalsiyum, magnezyum, B grubu vitaminlerinden de zengindir. Bu özelliklere sahip olduğu için aşure özellikle çocuklar, yaşlılar, gebe ve emzikliler ve işçiler için önemli bir besin çeşididir. Yüksek enerji kaynağı olan aşure, çocukların direncini artırarak hastalıklara karşı daha dayanıklı olmalarını sağlar. Mineral ve vitamin içeriği vücut sıvılarının dengesini sağlar ayrıca vücudu destekler. İçinde hayvansal yağ olmayan aşurenin, sağlıksız olan tek yönü şeker içermesidir, şeker yerine pekmez kullanılırsa besleyici değeri daha da artacaktır.

AŞURE NEDEN FAYDALI?

Aşurenin içerisinde yer alan besinler ve özellikleri:

Baklagiller (buğday, nohut, kuru fasulye, pirinç): Buğday ve baklagillerin tanelerinin dış kısımları, yüksek miktarda kalp damar sağlığını koruyan, kolesterol düşüren ve özellikle kan şekerini düzenleyen posa içerir.

Özellikle kalp damar sağlığı problemi yaşayanların ve diyabet hastalarının sofralarından eksik etmemesi gereken bir besin. Baklagillerin iç kısımları nişasta içerdiği halde dış kısımlarının posalı olması nişastanın kana karışmasını yavaşlatarak sağlıklı beslenmeye yardımcı olur.

Baklagiller doymamış yağ asitleri içerir. En çok protein, kalsiyum, çinko, magnezyum, demir mineralleri içeren tahıllar kuru fasulye ve nohuttur. Ama dış kabuğu sindirilemeyen posalar (fitat ve tanenler) içerdiği için kalsiyum ve demir emilimi düşüktür. Doğru pişirilirse, yeterli miktarda ıslatılırsa fitat ve tanenlerin etkisi kaybolur. Demir ve kalsiyumu engelleyici etkisini kaybeder. B ve E vitaminlerinden çok zengin olmasına rağmen; B 12 için ciddi bir kaynak değildir. 

Kuru kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyveler: Baklagillerle ve proteinlerle birleştiği takdirde içerdiği şeker kana çok yavaş karıştığı için verdiği lezzet sağlığınızı olumsuz yönde etkilemez.


Fındık, susam, ceviz gibi kuruyemişler: Fındık, susam, ceviz, yağlı tohumlardır. B grubu vitaminler, mineral, yağ ve protein içeriği çok yüksektir. Doymamış yağ, e vitamini, magnezyum, çinko, flavonoit (antioksidan)  içerir. Kalp hastalıkları ve kanserden korunmak için düzenli tüketilmesi gereken bir gruptur. 

Tarçın: Kan şekerini dengeler.

Bir kase aşurenin enerji ve besin öğeleri ise şöyle: Enerji 320 350 kcal, protein 8 gr, yağ 5 gr, karbonhidrat 85 gr, A vitamini 350 IU, Demir 2,3 mg, kalsiyum 68 mg, B1 vitamini 0,3 mg, B2 vitamini 0,03 mg, niasin 1,6 mg

 

Sağlıklı günler…

YORUM EKLE