Bakan Turhan’ın İnebolu Yolu cevabına Baltacı’dan eleştiri

CHP Milletvekili Hasan Baltacı, çalışmaların durduğu yol projeleri, balıkçı barınaklarında yaşanan tarama sorunu ve İl Özel İdaresi’nin havaalanı yatırımlarıyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a “yapımı duran yatırımlardan haberinin olmadığı anlaşılıyor” eleştirisinde bulundu.

Bakan Turhan’ın İnebolu Yolu cevabına Baltacı’dan eleştiri
banner13
banner3

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken kendisine sözlü olarak yönelttiği soruları yazılı olarak cevapladı.

Komisyon görüşmelerinde Bakan Turhan’a çalışmaların durduğu İnebolu, Karabük ile Kırık Barajı Relokasyon yolunun ne zaman tamamlanacağını ve balıkçı barınaklarında neden tarama yapılamadığını soran Hasan Baltacı ayrıca Bakan Turhan’dan bakanlığın ve Kastamonu İl Özel İdaresi’nin Kastamonu Havalimanı yatırımlarıyla ilgili bilgi istemişti. 

Cevabında İnebolu, Karabük ve Kırık Barajı Relokasyon yolunda çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Bakan Turhan, Kastamonu Havalimanı’na inişlerde kullanılan localizer cihazının Mart 2014, glide path cihazının ise 2018 yılından bu yana hizmet verdiğini vurguladı. Balıkçı barınaklarında gelen talep sırasına göre tarama gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Bakan Turhan, Kastamonu’da en son Abana Balıkçı Barınağı’nda 10 bin metreküp tarama yapıldığını kaydetti.

Bakan Turhan’ın, Kastamonu Havalimanı’nın yapımı için bakanlık ve İl Özel İdare bütçesinden harcanan kaynak miktarları ile ilgili soruya verdiği cevap ise AKP Kastamonu Milletvekili Metin Çelik’in bu konuda yaptığı açıklamalarla çelişmesi nedeniyle dikkat çekti.

Bakanlık olarak Kastamonu havalimanına pist, garaj, itfaiye ve drenaj işleri için toplam 93 milyon lira harcadıklarını belirten Bakan Turhan, 27 milyon 900 bin liraya mal olan terminal binası yatırımını ise İl Özel İdaresi’nin gerçekleştirdiğini kaydetti.

Bakan Turhan cevabında şu ifadelere yer verdi;

“Kastamonu havalimanına pist, garaj, itfaiye ve drenaj işleri için toplam 93.000.000 TL ile İl Özel İdaresi tarafından 27.900.000 TL’ye terminal binası yatırımı gerçekleştirilmiştir.”

“BAKAN TURHAN, METİN ÇELİK’İ YALANLIYOR”

Bakan Turhan’ın verdiği cevapları değerlendiren CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, “neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Gelen cevaba baktığımızda Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın Kastamonu’da yapımı duran yatırımlardan haberinin olmadığı anlaşılıyor. Bakan Turhan; İnebolu, Karabük ve Kırık Barajı Relokasyon yolunun devam ettiğini sanıyor ya da ‘sıfırı tükettik, buraya kadar’ diyemiyor. Hadi onu geçtik. Bakanın Kastamonu Havalimanı ile ilgili verdiği rakamlara bakınca başka bir üzücü tablo karşımıza çıkıyor. Bize “çuvalladın”, “bilmeden, konuşuyorsun” diyen AKP Milletvekili Metin Çelik’in asıl kendisinin rakamlardan bir haber olduğunu anlıyoruz. Hatırlanacak olursa Çelik; havalimanına toplam 61 milyon lira harcandığını, Özel İdare bütçesinden ise sadece 4 milyon TL para çıktığını açıklamıştı. Ama Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, ‘Kastamonu havalimanına bakanlık olarak 93 milyonluk yatırım yaptık. Özel İdare, 27 milyon 900 bin liraya mal olan terminal binası yatırımı gerçekleştirdi’ diyor. Biri doğru söylemiyor. Ya devletin bakanı, ya da Kastamonu’nun iktidar vekili yalan söylüyor. Açıklamalara bakılacak olursa bakan Turhan, iktidar vekilimiz Metin Çelik’i yalanlıyor. Bu durumda çuvallayanın kim olduğu da açıkça görülüyor. Özel İdaremizin havalimanımızın hizmete girmesi için Bakan Turhan’ın açıkladığı rakamın çok üstünde harcama yaptığını, Özel İdare sayesinde havalimanının bitirildiğini sağır sultan bile biliyor. Bu konuda geçmişte yetkililerimizin rakam vererek yaptığı açıklamalar varken doğru sandıkları yanlış bilgilerle bizi sınamaya kalkanlar icra makamı olarak havalimanının daha rantabl kullanılabilmesi için çaba harcamalılar. Mesela Metin Çelik’in kötü hava şartlarında uçakların iniş yapabilmesini sağlayan ILS cihazı havalimanımızda varsa neden hemen hemen her gün uçuşlar iptal oluyor diye düşünmesi gerekmektedir. ILS’nin mevcut teknolojisi yetersizse, bize cevap yetiştirmek yerine söz konusu teknolojiyi Kastamonu’ya kazandırmak için ilgili bakanlıkta mesai harcayabilir. Uçuşların sürekli iptal edilmesi insanları havayolu taşımacılığından uzaklaştırmakta, ilimize zarar vermektedir. Derdimiz budur. Bu sorunun çözülmesinden başka bir düşüncemiz yok. Bu problemin çözülmesine katkı vermeye de hazırız. Ama böyle bir sorun var ve görmezden geliniyor. Sonuçta Kastamonu kaybediyor.” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2019, 17:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER