Newroz mu, Nevruz mu, Novroz mu?

Afrin’de ÖSO’nun Demirci Kawa Heykelini Yıkması

Nevruz :Yeni gün,  Azerice: Novruz, Farsça: Noruz, Kazakça: Nawrız, Kırgızca: Nooruz, Kırım Tatarcası: Navrez, Kürtçe: Newroz, Özbekçe: Navro'z, Türkmence: Nowruz

 “Nevruz” sözcüğü, bilindiği gibi, Farsçadan dilimize girmiştir. “Nev” (yeni) ve “ruz” (gün) sözcüklerinden oluşur. Anlamı ise “yeni gün” demektir. Eski İran takvimine göre yılın ilk günüdür ve güneşin Koç burcuna girdiği ilkbaharın başlangıcı sayılır. Doğanın uyanışını, canlanışını, yeniden dirilişini simgeler.

Afganlar, Anadolu Türkleri, Arnavutlar, Azeriler, Farslar, Gürcüler, Karakalpaklar, Kazaklar, Kırgızlar, Kürtler, Özbekler, Tacikler, Türkmenler ve Zazalar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı. 2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir. Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta kutlanır. Kürtler Newroz’un Demirci Kawa efsanesine dayandığını ve onun özgürlük için başkaldırdığına inanarak kutlarlar. Türkiye'de bir gelenek, Türk Cumhuriyetleri'nde ise resmî bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir.

Nevruz’u kutlayan bütün ülkeler Demirci Kawa efsanesinden etkilenerek, ateşin üzerinden atlar, çekiçle demir döğerler.

DEMİRCİ KAWA EFSANESİ:  Nevroz bayramı Fars mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır.

Demirci Kawa efsanesine göre, günümüzden 2500 yıl öncesinde Zuhak (Bazı kaynaklara göre Dehak) adında Asurlu çok ama çok zalim bir kralın altında yaşayan Kawa adında bir demirci vardı. Bu kral tam bir canavardı ve efsaneye göre her iki omuzunda da birer yılan bulunuyordu. Her gün bu iki yılanı beslemek için iki genci sarayına kurban olarak getirtip aşçılarına bu iki çocuğu öldürtüp beyinlerini yılanlarına yemek olarak verdiriyordu.
Aynı zamanda bu canavar kral ilkbaharın gelmesini de engelliyordu. En sonunda bu zulümden bıkan ve bir şeyler yapmak isteyen Armayel ve Garmayel adlı iki kişi kralın sarayına mutfağa aşçı olarak girmeyi başarırlar ve Kralın yılanlarını beslemek için beyinleri alınarak öldürülen çocuklardan sadece birini öldürüp diğerinin gizlice saraydan kaçmasına yardımcı olurlar.

Böylece ellerindeki bir insan beyni ile kestikleri bir koyunun beynini karıştırarak yılanlara vererek her gün bir çocuğun kurtulmasını sağlamış olurlar. İşte bu kaçan çocuklar Kawa adlı demirci tarafından gizlice eğitilerek bir ordu haline getirilirler. Böylece Kawa'nın liderliğindeki bu ordu bir 20 Mart günü zalim kralın sarayına yürüyüşe geçer ve Kawa kralı çekiç darbeleri ile öldürmeyi başarır. Kawa etraftaki tüm tepelerde ateşler yakar ve yanındakilerle birlikte ateşin üzerinden atlayarak bu zaferi kutlarlar. Böylece halk zalim kraldan kurtulmuş olur ve ertesi gün ilkbahar gelmiş olur.

 Özgürlük ve kurtuluş mücadelesi veren halklar için Newroz bir özgürlük bayramıdır. 

Efsane’ye göre Kawa, zalim hükümdar Dehak’ın zulmüne karşı başkaldıran halkın başına geçerek zalimlerin düzenini yerle bir eder. Tarihi bilinmeyen “o zamandan beri” de Ortadoğu ve Ön Asya da halkları, ne zaman başları sıkışsa, Newroz’u bir özgürlük bayramı, egemenlerin zulmünden kurtuluş için bir mücadele günü olarak kutlamıştır. Çünkü halk için asıl bahar, “insanın uyanışı”dır; bu da insanın“Özgürlüğüne kavuşmasıyla mümkün”dür.

Bu yüzden denilebilir ki Demirci Kawa, güçlü kolları, taşıdığı sembolik değerlerin oluşturduğu görkemle oluşan kah bu halkın kah diğer halkın özgürlük mücadelesinin başında yürür gibidir! 

Bundan dolayı Nevruz’u kutlayan bütün ülkeler Demirci Kawa efsanesinden etkilenerek, ateşin üzerinden atlar, çekiçle demir döğerler.

 

ÖSO AFRİN’DE DEMİRCİ KAWA HEYKELİNİ YIKTI

Afrin “özerk bir kanton” olarak örgütlendiğinde, Afrin halklarının özgürlük ve kurtuluş mücadelesinin sembolü olarak kentin merkezine Kawa heykeli dikilmişti. ÖSO da bunu bildiği için Afrin’e girdiğinde en önce Kawa’nın heykelini yıkmıştır.

Sosyal medyayı ve televizyonları izleyen birçok kişi heykelin kime ait olduğunu merak etmiştir.

 

Nevruz ve Newroz Kutlamaları

Bu gün bir çok okulda ve resmi kurumların birçoğunda yani ülkemizin her yanında yetkililer tarafından nevruz kutlanacak ve hatta Demirci Kawa’nın kullandığı çekiç ve örs bütün etkinliklerde simge olarak kullanılıp ateşin üzerinden atlanılacak.

Yine bu gün İstanbul Ankara İzmir Diyarbakır Mersin gibi bir çok ilde Newroz kutlamaları yapılacak ve etkinliği düzenleyenler ile vatandaşlar, Demirci Kawa nın kullandığı çekiçle örsü dövecek ve ateşin üzerinden atlayacaklar. 

 

Acaba bu fotoğrafın adı nedir.

Dünyanın bir çok ülkesinde Demirci Kawa simgeleştirilirken, diğer tarafta da Demirci Kawa heykeli yıkılacak.

YORUM EKLE