Köylerde Yeni Binalara Proje Zorunluluğu

Köylerde Yeni Binalara Proje Zorunluluğu
banner13
banner3

Kırsal alanlarda projesiz yapılanmaya son veriliyor. İlçe merkezinde yapılacak binalara uygulanan inşaat projesi zorunluluğu kırsal alana da getirildi. İlçe merkezlerinde belediyelerin verdiği oturum ve yapı izinlerini, köyler için Özel İdare Müdürlükleri verecek. Kırsal alanda ki bütün evler projeli hale gelecek.

 Kırsal alanlarda şimdiden sonra yapılacak binaların projesi Özel İdare Müdürlüğü’nden onay alınarak yapılacak. Onayı alınmadan yapılan binalara kapı numarası verilemeyecek. Kapı numarası verilmeyen binalara elektrik verilmeyecek. Proje hazırlamadan ve Özel İdare Müdürlüğünden onay alınmadan yapılan binalar kaçak yapı statüsüne girerek cezalandırılacak.

Kırsal alanlarda daha önce yapılan ancak bitirilmeyen inşaata proje hazırlamak, ya da projeye uygun hale getirilme zorunluluğu geldi. Proje hazırlamadan yapılan ve projeye uygun duruma gelmeyen binalar kaçak yapı statüsüne girerek cezalandırılacak. 

1985 yılında yürürlüğe giren imar kanunu gereği köylerde plansız projesiz yapılanmaya son verilecek.

Kastamonu Valiliği tarafından verilen karar gereği, kırsal alanlarda projesiz yapılara kapı numarası verilemeyecek. Kapı numarası verilmeyen yerlere elektrik bağlanmayacak. Bu demektir ki şimdiden sonra kırsal alanlardaki bir arsanıza bina yapacaksanız, Özel İdare Müdürlüğü’nün istediği şekilde proje hazırlamak zorundasınız. Proje yapmadan bina yaptığınızda kapı numarası verilmeyeceği için elektrik bağlanmayacaktır. Ve cezalı duruma düşeceksiniz. 

Kastamonu Valiliği, yasanın daha kolay uygulanması için kırsal alanda yerleşik alan bölge planları çalışmaları yaptı. Bu doğrultuda 1073 köyden 803 tanesinde çalışmalar tamamlanırken 270 köyün çalışması 2018 yılında bitirilecek.  İnebolu’nun tamamında köy yerleşik alanları çalışmaları Özel İdare Müdürlüğü tarafından çizildi.

Kırsal alanlara inşaat yapacakların ilk muhatabı olarak görülen muhtarlardan sonraki projeyi denetleyecek ve onay verecek kurum olarak İlçe Özel İdare Müdürlükleri görülmektedir. 81 köyü olan ilçemizin köylerine inşaat yapma konusunun asıl muhatabı, yetkilisi ve bilgilisi İnebolu Özel İdare Müdürü Tuncay Sönmezışık’a konunun detayları ile birlikte gazetemizi aydınlatmasını istedik.

Bu yasa ile ne yapılmak isteniyor;

 T. Sönmezışık; Burada asıl konu kaçak yapılaşmanın önlenmesi. Köylerde ve şehirlerde kaçak yapılaşma ve yapılanma ile ilgili bir mücadele var.

Kaçak yapı demek köyün kültürel doğal dokusunu bozmak demektir. Kaçak yapılaşma demek kırsal alandaki araziye izinsiz kafanıza göre istediğiniz bölgeye istediğiniz büyüklükte inşaat yapmak demektir. Kaçak yapılaşma demek ortak yaşam alanları, düşünülmeden yapılanma demektir. Kaçak yapılaşma demek devlet hizmetlerinden yararlanmanın hesabı yapılmadan atılan temel demektir. Kaçak yapılaşma plansız programsız yapılanma demektir.

Kaçak yapılaşmayı önlemek için neler yapılıyor.

T. Sönmezışık; Kaçak yapılaşma ve yapılanmayı önlemek için Özel İdare Müdürlüğü tarafından köy yerleşik alan çalışmaları yapıldı planları çizildi. Yani, sosyal kullanım alanları olarak görülen camisi, okulu, köy konağı, suyu, elektrik trafosu, yolu bulunan, sel ve doğal afetlerde göz önüne alınarak,  devlet hizmetlerinin vatandaşa daha kolay ulaştırılabileceği arazilerin belli bir yerine yerleşim alanı yani yerleşik alan bölgesi çizildi. Ve denildi ki siz yapılaşmalarını burada yapın. Eviniz burada olsun. Buraya da evinizi yaparken saçak payınız, komşunun parseli, karayolu güzergahı, hesaplanarak yapılması gerekmektedir.

Bunların hepsini ortadan kaldıracak tek sistem Özel İdare Müdürlüğü’ne başvurarak ev izni alarak denetimli projeli yapılmasıdır


  Vatandaş Köyündeki Arsasına Ev yapmak İstiyor

T. Sönmezışık ; Köyünüzde ki arsalarınızdan birine ev yapacaksanız, önce Özel İdare Müdürlüğüne gelin.  Orada yapı yapılması ile ilgili formlar var. Onların doldurulması gerekiyor. Yani arsanın o bölgeye uygunluğuna izin alınması gerekiyor. Tapudan Kadastro Müdürlüğü’nden gerekli evrakları, kadastrodan harita plan örneği ile muhtarın mührünün olduğu parselin özeli ile ilgili form doldurularak İl Özel İdare Müdürlüğü’ne gönderilir. İl Özel İdare Müdürlüğü o parseli ve adayı inceler ve köy yerleşik alanında olup olmadığına bakar. Bina yapmak istediğiniz arsa köy yerleşik alanı dışında ise izin vermiyor. Ama köy yerleşik alanı içinde ise ve parselde Özel İdare Müdürlüğü yetkisi açısından bir sıkıntı bulunmuyor ise, yani dere kenarında veya yol içinde değil ise İl Kültür Müdürlüğü’ne arsanın ada parsel ile kültürel bir değer ve kültürel bir miras ya da tarihi eserlik bir durum söz konusu olup olmadığı ile ilgili bilgi sorar. Her şey bittikten sonra bina yapılması için proje ister. Yani bina yapmadan önce arsanın çevreye kültürel mirasa tarihe doğal yaşama ve yerleşik alan bölgesi planına uygun olmasına bakar.

 Arsa Onayından Sonra Bina Yapmak İçin Ne Yapmalı

T.Sönmezışık ; Köyünüzde ki Özel İdare Müdürlüğünden inşaat  izni alınmış arsanıza bina yapmak için proje hazırlanması gerekmektedir. Artık şimdiden sonra projesiz binaya kırsal alanda izin verilmeyecek.  Önce yapı yapılacak arsanın, köy yerleşik alanı içinde olmak zorundadır.

Yani sosyal kullanım alanları olarak görülen camisi, okulu, köy konağı, suyu, elektrik trafosu, yolu bulunan, ambulansın itfaiyenin daha kısa sürede daha kolay yetişebileceği, sel ve doğal afetlerde göz önüne alınarak, devlet hizmetlerinin daha kolay ulaşabileceği arazilerin seçilmesi gerekmektedir. Bunun için yerleşik alan bölgesi çizildi. Eviniz burada olsun. Siz burada toplu halde durursanız size daha iyi hizmet getirebiliriz. Devletin istediği yerleşik alanda yapılaşma sağlarsanız, devlet olarak suyunuzu, kanalizasyonunuzu, elektriğinizi, alt yapınızı, parkenizi, yani şehirde vatandaşın faydalandığı ne varsa onu size getirelim ve faydalandıralım. Siz köy yerleşik alan dışına yani tepeden tepeye farklı yerlere hizmetin ulaşmasında güçlük çekilecek yerlere yapı yaparsanız eğer, benden enerji istersiniz, su istersiniz, yol istersiniz, alt yapı istersiniz, ben her köyde bu hizmetleri ulaştırmaya çalışırsam bu hem köyün yapısını dokusunu bozar hem de benim hizmetlerimde aksama olur. Bu tür aksamaların olmaması ve kültürel dokunun bozulmaması için köy yerleşik alan çalışması yapıldı.

 Konutu Nereye Yapacağız

T.Sönmezışık; Köy yerleşik alanı içinde konut yapmak istediğinizde arsanın yola cephesi olacak.

 O parselde arazi ne kadar büyük olursa olsun, aynı cinsten başka ev olmaması gerekiyor. Arsa miras olup da çok hisseli ise ikinci bir ev yapmak için arsanın ibraz olması yani bölünmesi zorunludur. Miras olup da çok hisseli ise diğerlerinin tamamından muvafakat alınmak zorunda. Yoksa aynı ada parselde bulunan arazi içine ikinci bir kapı numarası verilemez.

Bina önceden yapıldı fakat Kapı numarası yok.

T.Sönmezışık;   Binanız önceden yapıldı ve kapı numarası almadıysanız, sizin elektriğiniz bağlanamaz. Ancak eski yaptığınız binaya elektrik almak için yine proje çıkarmak yada projeye uygun hale getirmek zorundasınız. Yani binaya, mimari ve statik proje hazırlanacak ve Özel İdareye bağlı mimarlar ve mühendisler tarafından projeniz onaylanmak zorundadır.

 Yani, 1985 yılından bu yana yapılan binaların tamamında projelendirme yapılabilir. Vatandaşın muhtarlık izinleri ile yaptırdığı binalarda can ve mal güvenliği söz konusu ise bu riskleri ortadan kaldırılmasını sağlamak gerekiyor.

Köylerde daha önceden kapı numarası verilen evlerde ve 1975 yılından önce yapılan binalarda herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2017, 19:22
YORUM EKLE
YORUMLAR
M kaya
M kaya - 4 yıl Önce

Yani köylere insanlar gitmek istiyor rahat oturması için bir ev yapıyor ama resmi işlemler yapılan evin fiyatına çıkıyor peki nasıl köye gidelim bu resmi işlere başka bir çare bulun lütfen lütfen yoksa ben köye gitmekten vazgecicem

Dursun Aygünoğlu
Dursun Aygünoğlu - 3 yıl Önce

Sadece köyle kanunları saçmalıklar la dolu 75 yılından önce yapılan binalarda sorun yokmuş. Şahsen ben samsuna bu kadar sağlam bir bina yapmadığım halde köye herşeyi ile mükemmel bir biba yaptım ama her ne hikmet ise yüksek deniyor iskan verilmiyor. O zaman alın başınıza çalın 75 yılı öncesi yapılmış ahşap çürük evler uçmaya başlamış siz bunları yıkıp yenileyeceginize o bibalara güveniyorsunuz. Köyde babadan kalma bi iki dönüm yere iki bina yaptırıyorlar ama iki katın üstünü de vermiyorlar peki adamın üç yada beş oğlu var ise bu adamlar köyüne nasıl ev yapacak. Sonuç köyle kanunları saçmalıklar la dolu.

Mehmet topal
Mehmet topal - 3 yıl Önce

Şartlar kötü 1 dönümden aşağı ev yapılmıyor ortak herkeze 1 dönüm düşmüyor o zaman ev yapmak isteyene arazi versin devlet saçma bazıları ormana ev yapıyor sen kendi tarnala ev yapamiyorsun

Hüseyin guney
Hüseyin guney - 3 yıl Önce

Ben devlet destekli ev yapacak param olsa devletten destek almam pilsen proje parası ni nasıl vereceğim sorum bu

Asım DEMİRAYAK
Asım DEMİRAYAK - 3 yıl Önce

İL UŞAK İLÇE BANAZ KÖY BAHADIR EV ESKİ VARMİŞ YENİ OLMA İŞTIYORUM

SIRADAKİ HABER