Cide Belediye Başkanı Mutlu'dan 7 aylık hizmet dökümü

Cide Belediye Başkanı Mehmet Eşref Mutlu "BELEDİYEYİ 28 MİLYON BORÇLA DEVRALDIK"

Cide Belediye Başkanı Mutlu'dan 7 aylık hizmet dökümü
banner13
banner3

15 Yıllık AK Parti’nin belediyesinden 28 Milyon borçla devir alan Cide Belediye Başkanı Mehmet Eşref Mutlu, ekip olarak 7 aylık yaptığı çalışmaları, yapacağı projeleri ve Türkiye’nin kuzeyindeki Karadeniz’in incisi olarak gördüğü, Rıfat Ilgaz’ın memleketi, doğa harikası Cide’yi gazetemize değerlendirdi.  

BELEDİYEYİ 28 MİLYON BORÇ İLE DEVRALDIK                                                                                              

Dışardan bakıldığında, yani seçime girmeden önce 27,5 milyon liralık devasa bir bütçesi olan bir belediye olarak gözüküyordu. Bu paranın %40’ı personel giderleriydi.  Cide’nin temel sorunları olan tanıtım, ekonomi, istihdam, eğitim, sosyal yaşam ve turizmin alt yapısının oluşturulmasında bir gelişme görmediğimiz gibi eksikliğini hissedip, bu konular da neden bunlar yapılamıyor düşüncesine sahip olmuştuk. Önceki belediye başkanının yaptığı faaliyetler neticesinde bazı iyi faaliyetleri de var, örneğin bölgede belki Kastamonu’daki en güzel sosyal tesis bizde bunu hiçbir zaman göz arda edemeyiz ama her şey yapılmış edilmiş hesap ödenmemiş. 28 Milyon civarında bir borç çıktı ortaya.  Şuan borçların bir kısmı iller bankası tarafından kesiliyor. Biz kendi yarattığımız gelir kaynakları ve diğer gelirleri ile işimizi çevirmeye çalışıyoruz. 2018 yılında belediyenin tahmini bütçesi 27 buçuk Milyon lira. Bu gerçekçi bir bütçe değil. Şuanda biz yüzde yüze yakın gerçekleştirilebilecek bir tahmini bütçe oluşturduk.  17 buçuk Milyon civarında gerçekleşecek.

CİDE KARADENİZİN KUZEYİNDE PARLAYAN YILDIZ OLACAK                                                                   

Yapılan araştırmalarda önümüzde ki yılların turizm pastası artık Karadeniz’e kayacak. Artık insanlar sıcak bunaltıcı olan Ege ve Akdeniz yerine Karadeniz’e tatile gelecekler. Bunlar göz önünde bulundurularak ilçemizin alt yapısını bu doğrultuda yapmaya başladık. Turizm yatırımlarına öncelik vereceğiz. Örneğin 2020 sonunda ilçemizde ki oteller en az 1000 kişiyi konuk edecek. İnsanların ilçemizde mutlu ve huzurlu olmasının yolunu bulup burada kendisini bulmasının zeminini ve alt yapılarını oluşturacağız. Öğrencileri evladımız gibi ağırlayacağız.

ONARILAN BEŞİKTAŞ TESİSLERİ YAZIN TURİST KIŞIN ÖĞRENCİYE TAHSİS EDİLDİ                                         

İlk yıl ki hedeflerimiz Cide’nin sosyal yapısını oluşturmak adınaydı. Atıl durumda olanları kazanmanın yoluna baktık. Atıl durumda ki daha önce Beşiktaş Belediyesi ile koordineli yapılmış olan otelimizi ilçemizin turizm değerlerine kazandırdık. Bütün malzemelerini yeniden aldık. 42 yataklı çok güzel bir otel yarattık. Yazın konaklamaya açtık. Şimdide KYK yurdu yetiştiremediği için şuanda öğrenci oteli adı altında 42 öğrencimize tahsis ettik. Bu çalışmamızla öğrencilerimize uygun fiyata hizmet vermiş oluyoruz.

BUTİK OTELİMİZİ HALKIMIZIN HİZMETİNE KAZANDIRACAĞIZ                                                                

İlçemizin ihtiyacı olan ve 25 odadan oluşan bir butik otelimiz tamamlanmak üzere. Ruhsat aşamasına kadar gelindi ve bir ay içerisinde kurulumuna başlayacağız. Yatak kapasitemizi her geçen gün artırıyoruz.

4 YILDIZLI 200 YATAKLI OTEL YAPILACAK                                                                                                         

İÇTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan Bey’in ilçemize kazandıracağı 4 yıldızlı 200  yataklı bir otelimizin çalışmalarına başlanıldı. Otelimizin içerisinde bowling salonu, aquapark, eğlence merkezi, konferans salonu, dünya çapında markalardan oluşan pazarı bulunacak. Ayrıca konukların denizde gezebileceği otele ait gezinti teknesi bulunacak. Batı Karadeniz’in en güzel tesisi ilçemize kazandırılacak.

HALKIMIZA MİNİ AMFİ TİYATRO SALONU KAZANDIRDIK                                                                        

Sahilimize bir mini amfi tiyatro solonu kazandırdık. Burada yaz aylarında her akşam yerel sanatçılar konser verecek. Halkımızı sosyal hayatın içine çekmeyi hedefliyoruz. Cide’de her şey var, her şey çok  güzel ve her türlü güzelliği içinde barındırıyor, ama sosyal hayat içinde çay içmekten başka bir eğlencemiz bulunmuyor, deniliyordu. Cide’ye geldiğimiz zaman bir bardak çay içiyoruz onu da yanlış uygulamalar sonucu binanın altında içiyoruz, biz binanın altında çay içecek olduktan sonra bunu her  yer de içebiliriz düşüncesi hakimdi. Bunu biraz da açmayı düşündük ve bir sunum alanı olan mini amfi tiyatro salonunu yaptık, sunum alanımız bayramda faaliyet geçti ve bir dahaki yaz tüm yaz boyunca faaliyette bulunulacak.

SİNEMA SALONU ve 10 BİN KİTAPLI KÜTÜPHANE KURDUK                                                                                                                         

İlçemizde bir sinema salonu kurduk ve sinema cihazımız Avrupa’dan geldi. Vizyona ilk çıkan filmleri halkımız ile buluşturacağız. Aralık ayı içerisinde de sinema salonumuzu hizmete açacağız.                

Sinema salonumuzun üst katında Kültür Sarayının içerisinde 10 bin kitaplı bir kütüphane oluşturduk. Kütüphanemizin çalışmaları tamamlandı ve kitapların yarısından fazlası toparlandı. Şuanda öğrencilerimiz faal olarak kullanıyor. Kütüphanenin içerisinde satrançlar, bilgisayarlar ve ders çalışma ortamı bulunuyor. Hem kütüphanemizi hem de sinema salonumuzu aynı gün halkın hizmetine sunacağız.

HAMAM ONARILARAK HALKIN HİZMETİNE KAZANDIRDIK                                                                       

Daha önceleri Resim Galerisi olarak da kullanılmış fakat sonraları atıl durumda kalmış tarihi bir hamamımız var. Bu hamamın elektrik, su, mermer teşkilatını, soyunma kabinlerinden avizelerine kadar her şeyini yeniden yaparak ilçemizin değerlerine kazandırdık. Aralık ayında hamamımızı da halkımızın hizmetine kazandıracağız.

KAPALI ÇOCUK EĞLENCE MERKEZİ KURUYORUZ                                                                                          

Çarşı merkezimize iki katlı 280’ er metre kareden oluşan bir tane çocuk merkezi kuruyoruz. Binanın iç dizaynı bitti ve 10 gün içinde çocuk parkını kurmaya gelecekler. Çocuk Eğlence Merkezi içerisinde 3-15 yaş gruplarına uygun top havuzu, atlıkarınca, dönme dolap, tır ambolin, basketbol potası, langırt, okey havuzu, elektrikli çocuk oyuncakları, sallanır oyuncaklar ve kafe bulunuyor. Bir katında kadınlar için jimnastik ve aerobik salonu malzemeleri, yürüyüş bantları,  masa tenisi ve bilardo masaları olacak. Bu hizmetimizi de halkımıza en kısa sürede kazandırmak için heyecanla çalışıyoruz.

KENT KONSEYİNİ OLUŞTURDUK VE AKTİF OLARAK ÇALIŞIYORUZ

İlçemizde daha önce kent konseyimiz yoktu ve bütün sosyal toplum örgütlerini davet ederek muhtarlarımızı, esnafımızı, derneklerimizi, müdürlerimizi, amirlerimizi, öğretmenlerimizi hepsini dâhil ederek kent konseyimizi oluşturduk. Yani bir ilçede yaşayanlarla yaşatanları bir araya getirdik. Birlikte yönetmenin yoluna baktık.

İSTİHDAM SAĞLAMA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR                                                                       

İstanbul’daki Derneklerimiz ile toplantılar yapıyoruz. Cide’ye gelebilecek yatırımlar için Cideli iş adamlarına davet ettik. Kendilerine Cide’ye yatırım yaptıklarında belediyenin her türlü ekipmanı ve iş gücü konusunda destek olacağımızı söyledik. İlçemizde yapılabilecek hiçbir yatırımın önünde durmayacağız.  2020 yılının sonuna kadar ilçemize 2 otel açılacak. KYK yurdu açılacak. Birde biz Rıhtım Restaurantı kendimiz açacağız. Buralarda oluşabilecek istihdam sayısı 150 kişiyi bulacak.

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ÜZERİNDEKİ BASKILARI KALDIRIYORUZ                                                             

İlçemizde inşaat sektöründe inşaat yapacakları ekonomik olarak zora sokacak kanuni olmayan hasırbaşı parası gibi ödemeleri kaldırdık. Çoklu bina yapacaklar bizim dönemimizde daha fazla kazanacaklar. Onları zora sokacak bütün uygulamaları kaldırdık. 

50 KİŞİ İŞE ALINDI VE BANKAMATİK PERSONELİ KALMADI                                                                      

Bünyemize 50 civarında personel alımı yaptık ve bu personellerimizi açtığımız tesisler de görevlendirdik. Belediye bünyesinde İŞ-KUR’dan çalışan 45 işçinin süresi doldu. Şuanda elimizdeki personelle hizmetlerimizi yaza kadar devam ettireceğiz. Belediyemizde daha önce işe girmiş fakat görev verilmemiş bankamatik personelleri vardı. Bunların hepsi verilen işleri kabul etti ve görevlerini yerlerine getiriyor. Bütün arkadaşlarımız yaz boyunca ilçemizin menfaatleri doğrultusunda siyaset gütmeden çalışmalarına devam ettiler.

BELEDİYE PERSONELİNİN MUTLULUĞU BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ                                                               

Huzuru ve mutluluğu önce belediyemizde sağladık. Belediye personelimizin bütün haklarını resmen kullandırtıyoruz. Sendikalı olmalarını serbest bıraktık ve yaptırıma gitmedik. İsteyen arkadaşlarımız istediği sendikaya üye olabiliyor. Memurlarımızın tazminatlarını verdik, maaşlarını yükselttik ve askeri ücretten çok daha yüksek bir maaş çizgisi koyduk.  Personellerimizin çalışma koşullarını rahatlat tırdık, belediyenin içerisinde bir huzur gözlemliyoruz.                                                                                     

Belediyemiz bünyesindeki bütün birim amirlerimiz 657 tabi tutularak imza yetkisi ile yetkilendirildi. Bizim göreve geldiğimizde birim amirleri 657 ye tabi tutulmuyordu. Yani birim yöneticilerinin yerlerinin değişmesi gelen başkanın elindeydi. Şimdi bütün amirlerimizi resmi olarak yetkilendirdik.

HALKIMIZA CEZA YERİNE UYARI YAPIYORUZ                                                                                       

Halkımıza yaptırımları ceza keserek değil de önce uyarıyoruz, sonra bu yapılan yanlıştır diye yol gösteriyoruz, olmadı yeni yol gösteriyoruz yada yönlendiriyoruz. Hoş görülebilir hatalara zabıtayı gönderip ceza uygulamıyoruz. Halkımızla beraber idare etmeye çalışıyoruz.

SOKAK HAYVANLARI KORUMA ALTINA ALINIYOR                                                                                  

Hayvansever vatandaşlarımızla birlikte toplantılar yaptık ve çözüm yolunu birlikte bulduk. Sokak hayvanlarımızı direk toplayıp diğer yerlerde yapıldığı gibi sağa sola bırakmıyoruz ya da kötü uygulamalar yapmıyoruz. Sokak hayvanları barınağımız var, buraya topluyoruz ve her türlü bakımını yaptıktan 15 gün sonra aldığımız yere bırakıyoruz. Bazı hayvan severlerimiz bakımı ve tedavisi  yapılmış olanları kendileri alabiliyor. Burada oluşturulan imza defterinde bakımları yapılan hayvanlar için hayvan severlerimizden imza alıyoruz.  Bütün hayvan severlerimize belirli bir kotası olan hayvan yemini, uyuz, kısırlaştırma ve kene ilacını ücretsiz olarak belediyemizden veriyoruz.

YATIRIM KONUSUNDA SAHİL İLÇELERİNİN HAKKI YENİLİYOR                                                                                                           

Turizm Danışma Büromuz yaz boyunca aktif olarak hizmet verdi. İlçemizin uğradığı bir haksızlık var. Bu konu da İnebolu’nun ve sahil ilçelerinin çok hakkının yenildiğini düşünüyorum. Kastamonu merkeze yakın ilçelere yapılan yatırımların hiç birisi Kastamonu’ya uzak ilçelere yapılmadı. Yeni turizm haritaları oluşturduk ve bütün işletmelere dağıttık. Önümüzdeki yaz dönemi için Turizm Danışma Bürosuna 4-5 tane yabancı dil bilen personel kazandırarak hizmetimizi sürdüreceğiz.

KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKACAĞIZ                                                                                                                  

İlçemizin sarı yazması var ve onunla ilgili çalışmalar planlıyoruz. Yöresel yemeklerle ilgili bir çalışma başlattık. Bu çalışmayı ileriye dönük Cide Çevre Derneği’nin faaliyetleri arasında hizmet olarak yürütmeyi düşünüyoruz.

35 TANE YAPI RUHSATI OLMAYAN İŞLETME BELEDİYE MÜLKİYETİNE KAZANDIRILDI               

Belediyenin mülkiyeti olan 35 tane işletmenin hiçbirinde yapı ruhsatı yokmuş. Biz 305 bin lira para ödeyerek belediyenin elindeki bütün mülklerin imar affından faydalanarak yapı ruhsatlarını çıkartarak belediyenin üzerine resmi olarak aldık. Cide Belediyesine en büyük hizmet budur. Şu anda kaçak hiçbir yapımız yok. 

İLÇEMİZE MARANGOZLAR SİTESİNİ KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR                             

İlçemizde hazineye ait 30 dönüm bir arsa var. Bu arsaya yeni bir marangozlar sitesi yapmak için belediyemize tahsisini istedik. Eğer bu arsa bize tahsis edilir ise orayı sanayi statüsüne dönüştürülerek ilçemiz sanayi esnafına Marangozlar Sitesini kazandıracağız. Burada da bir çok kişi istihdam edilecek.

HER ŞEY CİDE’NİN GELECEĞİNİN ÖNÜNE KONULMUŞ BİR TAŞTIR                                                          

Cide Belediyesi kurumsal bir müessese, bizler bugün varız, yarın yokuz. Burada ki çalışmalara yapılacak her türlü engel Cide’nin geleceğinin önüne konulmuş bir taştır. Bizler insanlara hizmet ederken şu partili bu partili diye bakmıyoruz ki. Çalışmalarımıza engeller, ötelemeler yapılırsa Cide’de taraflı tarafsız partili partisiz herkese yapılmış bir hakaret olur.  Ben Kaymakamlığı ile Valiliği ile hizmeti bir bütün olarak görüyorum. Biz Milli Eğitim Bakanlığından olimpik havuzun belediyemize tahsisini istedik ve bütün masrafları belediye tarafından yapılması üzere halkın kullanımına açalım, burası 3 yıldır çürüyor dedik. MEB ten cevap gelmedi, yardımcı olmalarını bekliyoruz.

YENİ YENİ PROJELER HAZIRLIYORUZ

Cide Deresinin kenarına içerisinde yaya yolu, bisiklet yolu, üzerine kamelyalar, onun üzerinde kemer köprüler olan, yan taraflarında kapalı alan oluşturup çocuk parkları olan bir projemizi, sahilimize ışıklandırmalı başka bir projeyi hazırlıyoruz. 

Kış ayı için sosyal tesisler projelendiriyoruz. Bizim ilçemizin merkezine kar yağmıyor. Ama Geboğlu Tepesi’nin arkasında 1 metreye yakın kar oluyor. Oralara kış sosyal tesisler düşünüyoruz.

RIFAT ILGAZ KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİMİZİ YAPTIK                                                                                                                               

İlçemizde halkımızın eğlenmesi ve bölgenin çekim merkezi olması, diğer taraftan da ilçemize ekonomik katkı sağlamak için Cide’de festival gerçekleştirdik. Festivalimizde katılım çok yoğun oldu. Bizim festivalimizin en önemli etkeni kültür ayağının çok yoğun geçmesiydi. Festivalimizde sarı yazma güzellik, Cide şivesi ile konuşma yarışması yapıldı. HEM tarafından organize edilen deniz taşıyla süs eşyaları sergisi, taş boyama sanatı, Atatürk resim sergisi açıldı. Bisiklet, masa tenisi gibi birçok yarışmalar ve etkinlikler çok beğeni aldı.

NEDEN CİDE                                                                                                                                                

Doğasıyla tarihi yapısıyla mekânlarıyla eğlenmek isteyene eğlence olarak, dinlenmek isteyene dinlenebileceği mekânlar olarak Cide her şeye sahip bir ilçe. Alabildiğinize uzun sahili, yürüyüş parkurları, doğa turizmine yönelmek isteyenler için parkurlar, dere kenarlarındaki çağlayanlar, şelaleler gibi arayıp ta bulunmayacak hiçbir şey yoktur Cide de. Kafasında nasıl bir tatil yapmayı arzu ediyorsa kişi, oluşabilecek bütün soruların cevabını Cide’de bulabilir. Cide’de her şey var…  (Cemal İLYASOĞLU)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER