İstiklal Yolu Kış Yürüyüşü İnebolu Limanından Start Aldı

Şerife Bacı Tüm Şehitler İstiklal Yolu Yürüyüşü İnebolu Limanında yapılan tören ile start aldı.

İstiklal Yolu Kış Yürüyüşü İnebolu Limanından Start Aldı
banner13
banner3

"Şerife Bacı ve Tüm Şehitlerimizi Anma İstiklal Yolu Yürüyüşü"  için düzenlenen 4 günlük program İnebolu Limanından start aldı.

Kastamonu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü,  İnebolu Küre Seydiler ve Kastamonu Belediyelerinin iş birliğinde düzenlenen 4 günlük programa katılmak için Türkiye'nin bir çok yerinden yürüyüşçü start alanında yer aldı. Buradaki temsili gösteri öncesi İnebolu Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy  yaptığı konuşmada, Milli Mücadele döneminde gemilerle İnebolu'ya getirilen silah ve cephanenin Kastamonu üzerinden Ankara'ya ulaştırıldığı güzergahın "İstiklal Yolu" olarak tarihe geçtiğini söyledi.

     Kayık ve kağnının iş birliğinde istiklale yüründüğünü belirten Atasoy, "Bu mucizenin kahramanlarından biri de elverişli bir liman olmamasına rağmen canla başla mühimmatı boşaltan İnebolulu denizcilerdir. İnebolu'nun yiğit evlatları kayık ile kağnının birleşmesi ile destansı zaferin mimarı olmuşlardır. Gösterdikleri başarı ve cesaretten dolayı da 1924 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından beyaz şeritli istiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir." dedi.

     Yürüyüşün koordinatörü İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan da kurtuluşa giden yolda İstiklal Yolu Yürüyüşü'nün 2008 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirildiğini ve 18 Şubat günü kış şartlarında yapılan bu yürüyüş ile taçlandırmayı düşündüklerini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü; "Her yıl yüzlerce kişinin katıldığı bu yürüyüşün şu anki anlamının daha büyük olduğuna inanıyorum. Çünkü son yıllarda terör belası dediğimiz, ülkemizin birliğine yönelik tehditlere karşı canını, kanını feda eden şehitlerimiz adına yürümemiz gerçekten bu sene bizim için vefa borcuydu. 'Kurtuluşa giden yol' dedik, çünkü kağnılarla gelen cephanenin cepheye ulaştırılması ve Büyük Önder Atatürk'ün 'Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da, kulağım İnebolu'da' demesi ile daha büyük anlam kazanmıştır. Bu nedenle kurtuluşa giden yolda birlikte yürümek, arkadaşları da beni de mutlu etti."

Konuşmaların ardından temsili olarak kayıklardaki cephanelerin Hamamcı Kadı Salih eşliğinde mavnacılar ile sahile çıkartılması ve kağnıya yüklenmesi canlandırıldı.

İnebolu Limanındaki törenin ardından  başlayan yürüyüş kortejine İnebolu kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, İnebolu belediye Başkanı Engin Uzuner,  İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver kaplan, İl Tarım Müdürü Osman Yaman ile birlikte İnebolu Sivil Toplum kuruluşları, İnebolu Halkı, temsili Şerife Bacı, mavnacılar ve yürüyüşçüler katıldı. Yürüyüş kortejinin ilçe merkezinden geçişi sırasında yol üzerindeki esnaflar yürüyüşe katılanlara karanfil attı, kompeti patlattı, ve alkışladı. Yürüyüş korteji türkiyenin bir çok yerinden gelen yaklaşık 200 yürüyüşçüyü, İstiklal Yolu güzergahının başlangıcındaki Turgut Özakman Parkı'ndan sevgi gösteerisi ile uğurladı.  

4 gün sürecek İnebolu-Kastamonu arasındaki 95 kilometrelik " Şerife Bacı ve Tüm Şehitlerimizi Anma İstiklal Yolu Yürüyüşü " 21 Şubat Salı günü Kastamonu Cumhuriyet Meydanı'nda sona erecek.

Yürüyüşe katılan gruplar, geceleri İnebolu, Küre ve Seydiler ilçelerindeki kamp alanlarında kar üzerinde kurulacak çadırlarda geçirecek.

 

Şehit Şerife Bacı Kimdir?

Kurtuluş Savaşı sırasında tüyleri diken diken edecek tarihi bir olay ve anıtsal yaşam… Kastamonu’da o yaşıyor yaşatılıyor… Peki kimdir Şerife Bacı?

Kastamonu’ya yolu düşenler onu görür ve hikayesini merak eder öğrenir. Çünkü bu öyle bir hikaye ve olaydır ki önünde saygıyla eğilmek gerekir…
Şerife Gelin 16 yaşında evlendirilir. Düğünden 2 ay sonra savaş çıkar eşi 6 ay sonra Çanakkale’de şehit düşer. 21 yaşına geldiğinde köylü onun yalnız kalmasını doğru bulmaz ve Topal Yusuf ile evlendirir. Ki o Topal Yusuf savaşta sol bacağını ve bir gözünü kaybetmiş kendi ihtiyaçlarını göremeyecek durumdadır. 3 yıl sonra bir kız çocukları olur. Adı “Elif” konur.
Şerife Gelin Elif’i emzirdikçe sütü çoğalır. Köyün yetimlerini hep o emzirir.

Kurtuluş Savaşı zamanı İnebolu’dan kağnılarla Kastamonu’ya cephane taşınacaktır. Her evden bir kağnı yola çıkacaktır. Erkek varsa erkek yoksa genç veya kadın bu vatan görevini yapacaktır.

1921 yılının son günlerinde Şerife Bacı, Elifiyle beraber yola çıkar. İnebolu’dan kağnıya yüklenen cephaneyi Kastamonu’ya götürmek üzere yola düşer. Hava şartları çok çetindir. Kar, soğuk… Kastamonu Kışlası’na yaklaştığında top mermileri ıslanmasın diye kazağını mermilerin üzerine örter, yavrusu "ölmesin" diye de üzerine abanır… Vücut sıcaklığını Elif’ine veren kahraman Şerife Bacı soğuktan donarak şehit olur.
Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’nda, İnebolu ilçesinin girişinde ve Seydiler’de ilçe merkezinde anıt yapılır.

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2017, 09:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER