Yumurta Büyüklüğünde Organik Ceviz Pazarda Büyük Talep Görüyor

İlçemizde üretilen yumurta büyüklüğündeki ceviz pazarda büyük talep görüyor.

Yumurta Büyüklüğünde Organik Ceviz Pazarda Büyük Talep Görüyor
banner13
banner3

İnebolu ilçesine bağlı Göçkün Köyü’nde organik tarım yapan Yaşar Dilsiz, yaklaşık 3 yıl önce diktiği ağaçlarından yumurta büyüklüğünde ceviz topluyor. Parlak sarı rengi, ince kabuğu, lezzetiyle ilgi gören ve pazarda taneyle satılan İlçemizde üretilen yumurta büyüklüğündeki ceviz, büyük talep görüyor.

Ceviz üreticisi Yaşar Dilsiz, gazetemize yaptığı açıklamada, 3 yıl önce bahçesine diktiği bazı ceviz fidelerinden, yumurta büyüklüğünde ceviz aldığını söyledi.

‘BU CEVİZİ GÖREN HERKES ŞAŞIRIYOR’

Dilsiz; ‘’Köyümüzdeki ceviz bahçemde bazı ağaçlarda, yumurta büyüklüğünde ceviz yetişiyor. Bu büyüklükteki cevizi görenler şaşırıyor ve hayatlarında bu kadar büyük ceviz görmediklerini söylüyorlar. Yumurta büyüklüğümdeki cevizlerin fidelerini 3 yıl önce dikmiştim ve bir yıla aşkın süreden cevizlerimiz çıkmaya başladı.  Yumurta büyüklüğündeki cevizlerimizi İnebolu halk pazarında satışa sunduk. Müşterilerimizin ilgi odağı oluyor.  Cevizimizi kilo ile satmıyoruz, tane hesabı veriyoruz. Bazı müşterilerimiz cevizimizi yetiştirmek için tercih ediyor, kimisi de dikip aşlamak için tercih ediyorlar. 

‘KESİNLİKLE HORMONLU DEĞİL’

Büyük cevize yoğun talep olduğunu ifade eden Dilsiz, insanlar cevizi ilk gördüklerinde  'hormonlu mu?' diye soruyorlar. Kesinlikle bu ceviz hormonlu değildir. Ceviz fidemizi denemek için diktim ve istediğim mahsulü aldım. Nasip olursa tekrardan ceviz fidesi dikeceğim. Cevizin 20 adet ağırlığı 1 kilo 82 gram geliyor. Bunlar da diğer cevizler gibi lezzetli. Kabuğu ince, iç doluluk oranı yüksek ve güzel bir ceviz, vatandaşlarımız Cumartesi ve Salı günü kurulan pazara geldiğinde büyük ceviz soruyor.  İnebolu’da bu yılın ilk gözde cevizi olduğunu söyledi.

‘FINDIK VE CEVİZ BU YIL BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR’

İlçemizde yetişen yerli cevizin kilogram fiyatı 25 liradan satılıyor. Ceviz yetiştiriciliğiyle bölge ekonomisine katkı sağlarken, üreticiler de kendi ürünlerini kendi halk pazarlarında satışa sunuyor. İlçe pazarında görücüye çıkan fındık ve ceviz mahsulleri bu yıl büyük ilgi görüyor.

‘LEZZETLİ KALP DOSTU CEVİZ’

‘’İnsan sağlığına faydasının büyük olduğu herkes tarafından bilinen ceviz beyin sağlığından kalp sağlığına kadar vücut için gerekli her vitamine sahip ve hafızayı da güçlendiriyor. Enerji veren ve insanı dinç tutan cevizin çok tüketilmesi ise kişiden kişiye göre zarar gösterebiliyor. Antioksidan bakımından zengindir. Antioksidan özelliği içeriğindeki E vitamini, melatonin, polifenol sayesindedir. Sağlıklı bireylerde yapılan bir araştırmaya göre kötü kolestrolün ceviz tüketimini sonrasında azaldığı görülmüştür. Kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Omega-3 bakımından zengin olan ceviz kalp hastalığı riskini azaltır. Alzheimer, kanser gibi oksidatif stres sonucu oluşan hastalıkları önleyici, tedavi edici etkisi vardır. İçeriğindeki polifenol sayesinde oksidatif stres ve inflamasyon ile savaşır. Gut hastalığının tedavisine yardımcı olur. Kilo kontrolüne yardımcı olur. Gözlemlenen çalışmalara göre ceviz, kilo kontrolüne yardım ederek tip 2 diyabet riskini azaltır. Fazla kilo yüksek şeker ve diyabet riskini de beraberinde getirmektedir. Tip 2 diyabet hastası 100 kişide yapılan kontrollü bir deney sonucunda 3 ay boyunca günde 1 çay kaşığı soğuk preslenmiş ceviz yapının tüketimi sonucunda kan şekerinin %8 azaldığı görülmüştür. ‘’

YORUM EKLE
YORUMLAR
Yaşar develi
Yaşar develi - 4 yıl Önce

Kardeşim bu cevizden nasıl temin edebiliriz

Saime kucukyilmaz
Saime kucukyilmaz - 2 yıl Önce

Inebolu daki bu cevizin cinsi nedir

Mevlüt gündüz
Mevlüt gündüz - 3 yıl Önce

Yumurta büyüklüğündeki ceviz fidesi nasıl buluruz

SIRADAKİ HABER