İnebolu Ziraat Odası'ndan fındık fiyatlarına tepki

İnebolu Ziraat Odası'ndan fındık fiyatlarına tepki
banner13
banner3

Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat balaban, fındık alım fiyatının açılanmasının ardından piyasadaki gergin bekleyişin yerini endişeye bıraktığını belirterek fiyatların hizla düşerek 6,50 - 7 lira seviyelerine gerilediğini söyledi.

Suat Balaban, Karadenizli fıntık üreticilerinin maliyete mahkum edildiğini sürerek şunları söyledi: "Görüldüğü üzere gerek TZO Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'ın basın açıklamaları, gerek TZOB Yönetim Kurulu üyesi aynı zamanda Trabzon Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu'nun basın açıklamaları ve tepkileri ile fındık üreticilerinin tepkileri hatta fındık ağaçlarını keserek emeklerinin karşılığını alamadıklarını göstermiş olmuşlarsa da fındık fiyatlarında değişen bir şey olmamıştır. Yıllardır süre gelen fiyat tartışması, bu yıl yine yaşanmaya başlamıştır. Fındığın ülkemize 2010 yılından bu yana kazandırdığı 14,2 Milyar Dolarlık döviz gelirinin yanı sıra istihdama sağladığı katkının da büyük olduğu unutulmamalıdır. 500 bin üretici Karadeniz bölgesinde fındık tarımı yapmakta, sosyo-ekonomik hayatın devamını sağlamaktadır. Ülkemiz  tartışmasız şekilde dünyanın en büyük fındık üretim merkezleri arasında olup en büyük fındık üreticisi ve ithalatçısı konumundadır. Tüm bu gerçeklere rağmen sadece Karadenizli fındık üreticileri maliyetine yaşamaya mahkum edilmiştir. Kim ne derse desin fındıkta serbest piyasa koşulları hakim değildir. 500 bin üreticinin ve satıcının olduğu bir piyasada az sayıda alıcının bulunması serbest piyasa şartlarının oluşmasına izin vermemektedir. Az sayıdaki alıcı fiyatları istedikleri gibi manipüle ederek piyasaya baskı kuruyorlar."

"VERİLEN FİYAT ÜRETİCİMİZİ MEMNUN ETMEMİŞTİR"

Fiyatın fındık üreticisini memnun etmediğini kaydeden Suat Balaban, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) eğer üreticimizi memnun etmek için piyasaya giriyorsa, bu fiyat üreticimizi memnun etmemiştir. Bu fiyattan piyasaya girmemeliydi. Ofis, üreticisinin görüşünü almadan, müzakere etmeden fiyat açıklamıştır. Maliyet, randıman düşüklüğü, barem kriter sorunları, nakliye masrafı, stopaj ve Bağkur kesintileri de dikkate alınmalı üreticimizi memnun edecek bir fiyat verilmelidir" diye konuştu. 

"FINDIK FİYATI EN AZ 13 TL OLMALI"

Fındık fiyatının en az 13 TL olması gerektiğine işaret eden Balaban,"Tarım Mahsulleri Ofisi (TMO) hesaplanan en düşük kalem maliyeti olan 8 lira 75 kuruş üzerinden değerlendirme yapmış ve fiyatını buna göre belirlemiştir. Fiyat en az 13 liranın üzerinde olmalıydı. Bu sorun çözülmezse Karadeniz için bir yıkım olacaktır." dedi.

"ÜRETİCİLER FINDIKLARINI BARTIN TMO'YA VEREBİLİR"

Bölgemize en yakın TMO'nun bulunduğu Bartın  ile görüşen Ziraat Odası Başkanı Balaban, fıntık üreticilerinin fındıklarını Bartın TMO'ya verebileceklerini kaydederek şunları söyledi: "Birçok çiftçinin mahsul sonucu elinde kalan fındıklarının, piyasada belirlenen fiyatların düşük olması sebebiyle çiftçilerimizin maliyetlerini karşılamadığı görülmüştür. Bu durum çiftçilerimizi memnun etmemiş olup bu konuda mağduriyetlerinin giderilmesi için İnebolu Ziraat Odası olarak şuan en yakın fındık alımı yapan TMO Bartın ile görüşülmüştür. Görüşmelerimiz sonucunda TMO'nun Giresun kalite 10,50 TL, Levent kalite 10 TL, Sivri kalite 9,50 TL olduğu öğrenilmiştir. Lakin fındık alımının fiyatı kesin olmamakla birlikte fındığın nem oranı, randıman, buruşuk, sağlam gibi ölçülere tabi tutulduğu ve barem uygulaması sonucu çiftçinin fındığına göre fiyat belirleneceği açıklanmıştır. Gereken bütün açıklamalar yapılmış olup, TMO'ya fındık vermek isteyen çiftçilerimizin yapması gereken TMO sayfasından randevu alarak verilen randevu sonucu çiftçilerimizin ÇKS Belgesi, kimliği ve başak kartıyla randevu günü fındığı teslim etmeye gidebilir. TMO sayfasından randevu alamayanlar için oda olarak yardımda bulunmaya hazırız" dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2017, 13:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER