İnebolu sahil tahkimatı unutuldu mu?

İnebolu sahil tahkimatı unutuldu mu?
banner13
banner3

Abana Sahil Tahkimatı Projesi’nde beton bloklar denize indirilmeye başlandı. Aynı projenin İnebolu’ya da uygulanması için İnebolu Kaymakamlığı’nın daha önce yaptığı girişimlerin akıbetinin ne olduğu merak konusu oldu.

2018’in Şubat ayında dönemin İnebolu Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy ve AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Huner Özay’ın birlikte çalıştıkları dosyada Abana’ya uygulanmaya başlanılan batık mendirek projesinin benzerinin İnebolu’da da uygulanması talep edilmişti. Yine dönemin AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir de yaptığı açıklamada İnebolu Kaymakamlığı’nın batık mendirek projesinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kabul edildiğini söylemişti. Cide ilçesiyle birlikte İnebolu’nun da batık mendirek projesinin Bakanlık tarafından kabul edildiğini belirten Demir, Cide ve İnebolu’nun sahil tahkimat projelerinin eş zamanlı yürütülebileceğini söylemişti.

BAKAN DA SÖZÜNÜ VERMİŞTİ

31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesi Belediye Başkan adayı Mustafa Huner Özay’a destek olmak ilçemize gelerek vatandaşlara seslenen dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan da batık mendirek projesinin de sözünü vermişti.

Bakan Turhan İnebolu meydanında şunları söylemişti: “Ben gelir gelmez başkan adayımız dosyayı önümüze koydu. Projelerine baktım, ağırlıklı olarak deniz yapıları, tabi İnebolu denizin yanında şirin güzel bir ilçe. İnşallah burada batık mendirek projesi, yat, liman ve balıkçı barınağı projesi, otogar köprü projesi, Özlüce Balıkçı Barınağı taranması. Sayın Başkanım sen bu seçimi al, bunların üzerine bir bu kadar daha koy.”

Ancak gelinen süreçte konuyla ilgili bir gelişme olup olmadığı merak konusu oldu. Abana ilçesinde başlatılan çalışmaların tamamlanmasıyla kıyıların tahribatının korunarak sahilde plaj oluşması sağlanacakken İnebolu halkı Bakanlık tarafından kabul edilen projenin İnebolu’ya ne zaman uygulanmaya başlanacağını merak ediyor.

Abana’da Beton bloklar denize indiriliyor

Abana Sahil Tahkimatı Projesi’nde hazırlanan beton bloklar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü ekiplerince denize indirilmemeye başlandı.

Proje kapsamında, 2,5 kilometrelik bir alanda deniz içerisine 20 tane yatay-batık mendirek inşa edilecek. Abana Belediye Başkanı Yunus Akgül de çalışmaları bizzat takip ediyor.

Abana için büyük önem taşıyan sahil tahkimatı projesi için çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Bu kapsamda, şu ana kadar denize yerleştirilmek üzere yaklaşık 7 binin üzerinde beton blok döküldü. Bir yandan bu çalışmalar devam ederken diğer taraftan ise Harmason mevkisinden ilk mendireğin denize yerleştirilmesi için sahilden yol yapıldı ve beton bloklar vinç yardımıyla denize indiriliyor.

Proje çerçevesinde 50 metre genişliğinde, 50 metre aralıklarla toplam 20 adet mendirek denizle buluşturulacak. Bir mendirekte ise 600 adet blok yer alacak.

Proje tamamlandığında Abana sahili Karadeniz’in hırçın dalgalarından korunmuş olacak. Dalgalar sahile ulaşamadığı için de Abana sahilinde kilometrelerce uzunluğunda doğal bir kumsal da oluşmuş olacak. Bu durum ilçe turizmi için de büyük avantaj sağlayacak.

“Yıl içerisinde üç mendirek tamamlanacak”

Karadeniz’in dev dalgalarından Abana’yı koruyacak olan ve ilçe turizmi için de sahilde doğal bir kumsal yaratacak olan dev proje hakkında Belediye Başkanı Yunus Akgül, “Yıl içerisinde en az üç mendireğin yapım çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor. Abana’mıza verdiğimiz her sözün arkasındayız, takipçisiyiz” dedi.

Mendirekler için blok üretimi ve stoklarının yapım çalışmaları için yeterli seviyeye ulaşmasıyla denizdeki işlemlere geçtiğimiz gün geçilmişti.

Abana için tarihi bir günü yaşadıklarını söyleyen Belediye Başkanı Yunus Akgül, blokların denize yerleştirilmesi için yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Başkan Akgül, “Bugün, Abana geleceği açısından önemli bir dönüm noktasında. Allah’ın izniyle başlanmış iş, bitirilmiş demektir. Birinci mendireğin yapımı yaklaşık bir 10-15 gün sürecek. Bu sırada ise aynı bölgede diğer iki mendireğin de alt yapısı hazırlanıyor. Yıl içerisinde en az üç mendireğin yapım çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor. Abana’mıza verdiğimiz her sözün arkasındayız, takipçisiyiz. Sahil projesi de bunlardan biriydi. İlçemiz için hayırlı, uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

Proje çerçevesinde 50 metre genişliğinde, 50 metre aralıklarla toplam 20 adet mendirek denizle buluşturulacak.

YORUM EKLE
YORUMLAR
inebolu sevdalısı
inebolu sevdalısı - 3 yıl Önce

abana kadar olamıyoruz.... bozkurt abana belediyeleri birleşirse inebolu iyice geriye gider.... şu anki inebolu 1980 li yıllardandaha geride.... sahip çıkın istiklalmadalyalı inebolu ya

SIRADAKİ HABER