İnebolu ‘Olağanüstü Kurak’

İnebolu ‘Olağanüstü Kurak’
banner13
banner3

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Standart Yağış İndeksi’ne göre, 2020 Kasım ayı içerinde hazırlanan Ağustos – Ekim dönemini kapsayan 3 aylık değerlendirme raporunda İnebolu ilçemiz “Olağanüstü Kurak” bölgede yer aldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre oluşturulan üç aylık kuraklık haritası vahim tabloyu gözler önüne seriyor. İlimizin sahil kesimi “Olağanüstü kurak” olarak tanımlanırken, iç kesimler ise “Çok şiddetli kurak” bölgeler arasında yer alıyor.

Haziran-Eylül arasında hiç yağış almayan ve kuraklığın tavan yaptığı ilçemizde Eylül ayından sonra ise yok denecek miktarda yağış düştü. 2021 yılı öncesinde ciddi bir tehdit olarak karşımıza çıkan kuraklığın etkisinden kurtulabilmek için şimdi tüm gözler kışın yeterli yağışın düşmesinde.

Yağışlar yeterli olmazsa 2021 yazında içme suyunda ciddi sıkıntılarla karşılaşılma ihtimali yüksek gözüküyor.

KURAKLIK ALARMI

Kuraklığın özellikle son yıllarda çok fazla şiddetlendiği görülüyor. Kuraklık sosyal, çevresel ve ekonomik olarak önemli zararlar veriyor. Kuraklık, yağışların normal düzeyin altına düştüğünde ortaya çıkıyor ve tarımsal alanların verimliliğini olumsuz etkiliyor. Kuraklık yağış miktarındaki uzun yıllar ortalamaların altında yer aldığı dikkatlerden kaçmıyor.

KURAKLIK YANGINLARI BERABERİNDE GETİRİYOR

Kurak bir yaz geçiren ilçemizde bugüne kadar hiç yaşanmamış, küçük büyük birbirinin ardı sıra gelen orman yangınları ile mücadele edildi. Yağış miktarının ortalamanın altında kaldığı Haziran-Eylül aylarında ilçemizin çeşitli bölgelerinde kuraklıktan kaynaklı orman yangınları yaşandı.

Kuraklığın devam etmesi nedeniyle bu orman yangınlarının devam edilmesinden korkuluyor.

LÜTFEN TEDBİR ALALIM

Sıcaklığın kavurduğu, yağışın pek düşmediği bir yaz sezonunun ardından ilçemiz ‘Olağanüstü Kurak’ bölgede yer almaya devam ediyor. Lütfen büyük felaketlere yol açmamak için açık alanlarda ve ormanlarda ateş yakmayalım. Isınma sonrası kül artıklarını güvenli bölgelere dökelim. Su sıkıntısı yaşamamak için sularımızı tasarruflu kullanalım.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER