İnebolu "Mavi Vatan’ın" Kalesidir

İnebolu "Mavi Vatan’ın" Kalesidir
banner13
banner3

İnebolulu hemşehrimiz Eyüp Kömeçoğlu,  AK Parti İnebolu ilçe Başkanı Mehmet Ali Kömürcü ile birlikte gazetemizi ziyaret etti.

Eyüp Kömeçoğlu gazetemize ‘’GAZAL’’ İsimli eser hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Kömeçoğlu ; ‘’26 Nisan 1920 ‘de Mustafa Kemal Atatürk’ün yazdığı o tarihi mektup olmasa, denizden gelen o cephaneler olmasa, Şerife Bacılar olmasa, Kağnı Donanması olmasa kısacası İnebolu olmasa biz olmazdık. Kuva-yi Milliye'nin Karadeniz'deki mücadelesi ile ilgili, Sayın Levent Akson'un finanse ettiği bir projesi dahilinde, Sayın Amiral Cem Gürdeniz ile yapılan görüşmeler sonucunda ve tabii ki Kemal Anadol'un "Kulağım Karadeniz'de" kitabından esinlenilerek Ressam Sayın Yiğit Altıparmakoğulları’nın bu anlamlı eserinin İnebolu’ya teslimi kaçınılmazdı. Tuval üzerine yağlı boya, 150x200 ebadında “ GAZAL” isimli resim 2019 yapımıdır ve orijinali Beşiktaş Deniz Müzesinde sergilenmektedir” dedi.

‘’ Yiğit Bey ile yaptığım görüşmeden aynen şu ifadelere yer verdi: Resimde mücadelenin kahraman gemilerinden Gazal, Alemdar, Aydın Reis ve Rüsumat-4 yer almaktadır. Kompozisyonu yatay olarak kurguladım ve anıtsal bir etki yaratmayı amaçladım. Konunun geçtiği koşulların zorluğunu vurgulamak için Karadeniz'in dalgalı ve fırtına öncesi veya sonrasını andıran bir anını tasvir ettim. Gökyüzünde, bulutların arasında açılan bir boşluktan gelen ışığın, zor koşullar altında verilen mücadelenin sonunda gelen başarıyı ve zaferi temsil edeceğini düşündüm. Cem Bey'in önerisiyle bu ışığın önüne yerleştirdiğim, resmin geneline hakim olan mavi renge kontrast kırmızı bayrağın ise bir odak noktası oluşturarak söz konusu temsiliyeti güçlendireceğine karar verdim. Belki pandemi bize Mektubun 100. Yılını ertelememize engel oldu ama ilerleyen dönemdeler de Yiğit İnebolu için hem İnebolu Ruhu ‘nu hem de Kağnı Donanmasının önemini vurgulayacağımız 2 ayrı panelin hazırlıkları tamamlanmış olup, Küresel salgın sonrası projelerimizi hayata geçireceğiz. Her geçen gün İnebolu’yu hem ulusal hem de uluslararası alanda daha yüksek sesle duyurabilmek ve bu mukaddes ilçeye bir nebze katkıda bulunabilmek vatanseverlik borcumuzdur.’’ İfadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2020, 16:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER