Esnafımız krediyi kredi ile kapatıyor

İlçemizde koronovirüs tedbir kararlarından ötürü kapalı bulunan 145 tane esnaf ve evde kal kampanyasından dolayı birçok esnaf iş yerini kapalı tutuyor.

Esnafımız krediyi kredi ile kapatıyor
banner13
banner3

Dünyayı ve ülkemizi esiri altına alan Koronovirüs tedbirlerini, esnafımıza yansımasını, kapalı ve açık olan esnaflarımızın beklentilerini Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Çömlekçioğlu’na sorduk.

İlçemizde koronovirüs tedbir kararlarından ötürü kapalı bulunan 145 tane esnaf ve evde kal kampanyasından dolayı birçok esnaf iş yerini kapalı tutuyor.

Ahmet Çömlekçi;  “İlçemizdeki bütün esnaflarımızın durumu bozuk vaziyette, çünkü lokantalarımız, kahvehanelerimiz, berberlerimiz, düğün salonlarımız, kafelerimiz gibi birçok esnafımız kapalı. Sanayi esnafımız gibi açık durumda olanlarda korona virüsten çok olumsuz etkilendi. O’nun için esnafımız gerçekten çok zor durumda. İlçemizde işyerini kapalı tutan 145 esnafımızla birlikte Kredi ve Kefalet Kooperatifimize üye sıkıntı çeken toplam da 666 esnafımız bulunuyor.”

ESNAFIMIZ CAN ÇEKİŞİR DURUMDA

Kapalı olan esnaflarımız iş yerlerinin kirasını ödeyemez, evlerine ekmek getiremez durumda. Kapalı olan esnaflarımıza ayrı bir nakit para yada faizsiz kredi desteği yapılmalı. Onların yanında çalışanlara destek olunmalı. Açık olan esnaflarımızın da koronovirüsten kaynaklı kapalılardan farkı yok.  Esnaflarımız için verilen kredi desteği normal bankanın verdiği kredi ile aynıdır.  Esnaflara destek olarak verilen 25 Bin TL değerindeki krediyi sicili bozuk olmayan esnaflar kullanabiliyor. Esnafa destek kredisi olarak verilen krediyi ipotek almadan bir kefille veriyoruz.

‘DEVLETİMİZDEN YARDIM DESTEĞİ BEKLİYORUZ’

Bizim ümidimiz bu korona virüsün bitip, vatandaşlarımızın işine gücüne geri dönüp, aşını çorbasını pişirsin istiyoruz, tek amacımız budur. Biz de çaresiziz, devletimizden yapacağı desteği bekliyoruz. İnşallah bu durumun düzeleceğini ümit ediyoruz. Umutlarımızı yitirmedik, devletimize güveniyoruz. Yapacak başka bir şeyimiz yok, esnaf ve sanatkârlar çok zor durumda, herhangi bir yerden bir destek ve yardım yok. Genel Merkezimizden ve devletten yardım için destek çağrısından bulunduk.

BİZİM ESNAFIMIZ KREDİYİ KREDİ İLE KAPATIYOR

Bizim esnafımız kredi borcunu kredi ile kapatarak çark çeviriyor. Önceden kredisi olan vatandaşlara tekrar kredi veremiyorduk. Yeni çıkan yasa ile önceden kredisi olan esnafa şimdi tekrar ikinci bir krediyi verebiliyoruz.

Bizden kredi çeken esnaflarımız borçlarını ödüyor. Biz Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak toplamda 29 milyon 500 bin TL kredi dağıtımı gerçekleştirdik. 2019 da 14 milyon TL kredi verirken, 2020 nin ilk 3 ayında 6 milyon 750 bin TL kredi verdik. Yani yılın ilk 3. Ayında yüzde 50 ye yakın kredi dağıttık. Esnafımız krediyi kredi ile kapatmaya çalışıyor.

KREDİ ÖDEMELERİNİ 3 AY ÖTELEDİK

Bize kredi borcu olanların tamamını 3 aylığına faizsiz öteledik. Nisan Ayında kredi borcu olan esnaflarımız kredi taksiti borcunu temmuz ayında ödeyecek. Yani bizden 60 ay olarak çekilen krediler 63 aya çıkmış oldu. Esnaflarımıza faizsiz 3 ay daha zaman kazandırmış olduk. Elimizden geleni yapıyoruz.

KASTAMONU’DA BİRİNCİ SIRADAYIZ

İnebolu Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Kastamonu’da ki 15 tane Kooperatifin içerisinde kredi kullandırma ve tahsilat açısından başarılı ve 1’inci sırada yer alıyor. Esnafımız kredisini zamanında ödediği için en yüksek krediyi verenler arasında bulunuyor. Şimdiye kadar 29 Milyon TL kredi kullandırmışız. Şuanda 225 Bin TL kredi verebiliyoruz.  Esnaflardan yana hiçbir sıkıntımız yok.

ESNAF SIKINTIDA

2019 yılında 14 milyon kredi dağıtırken,  2020’nin ilk 3 ayında 6 bin 750 TL dağıtımda bulunduk. Esnaflarımız sıkıntı da olmasa bu kadar krediye yığılmaz. Esnaflarımız büyük sıkıntı içerisinde olduğu için faizi faizle kapatmaya çalışıyor. Biz esnafımıza güveniyoruz bizim esnafımızda alacağımız kalmaz.

1 MİLYON BLOKE SERMAYE, 650 BİN ANAPARAMIZ VAR

Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifinin 23 yıldır başkanlığını yapıyorum. Memur maaşlarını veremeyen, maliye ve sigortaya borçları olan, batık ve bitmiş bir kooperatifi ayağa kaldırarak 650 Bin TL civarında anaparası, 1 Milyon 45 Bin TL bloka sermayesi olan duruma getirdik.

SİZLERİN SESLERİNİ YUKARIYA DUYURUYORUZ

Ahmet Çömlekçi gazetemiz üzerinden çağrıda bulundu; ‘’ Esnaflarımız sıkıntılarını giderene kadar idare etmeye kendi yağlarından kavrulmaya çalışsınlar. Bizde yukarıya sizlerin seslerini duyurmaya uğraşıyoruz.  Kooperatifimizin genel merkezi ile yazışmalarımız sürüyor. Kapalı olan esnaflarımıza maddi ve manevi yardım yapılması için gerekli yazışmaları yapıyoruz. İnebolu’muza hizmet ettiklerinden dolayı tüm esnafımıza çok teşekkür ediyorum. İnşallah esnafımızda bir an önce durumlarını düzeltir biran evvel işlerine kavuşurlar.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Salih Koncaoğlu
Salih Koncaoğlu - 4 yıl Önce

Teşekkürler başkanım sende olmasan sesimizi hiç duyuramayacağız duymak istemeyenlere

Recep çelikay
Recep çelikay - 4 yıl Önce

Sayın Başkan çok doğru söylüyor yapılması gereken bu ama bizi yönetenler hala günü kurtarma insanlara boş umut vermeye bu günde bile siyaset yapmaya çalışıyorlar esnaf borcunu kısa vadede çeviriyor ama borç gittikçe büyüyor yükün son çeyreğinde temerrütte düşenlerin icra dosyaları patlayacak benim düşüncem bu!!!

SIRADAKİ HABER