5000 Adet Elma ve Armut Tohumu Dağıttı

5000 Adet Elma ve Armut Tohumu Dağıttı
banner13
banner3

Geçtiğimiz günlerde Abana ve İnebolu’dan araçlarla Küre Ersizlerdere Köyü’ne giden guruba Ersizlerdere Eko Turizm Derneği Başkanı Mustafa Çağır rehberlik etti.

İpsine Köyü üzerinde trekking startı verilirken yürüyüşçüleri güler yüzü ile Ersizlerdere Eko turizm Dernek Başkanı Mustafa Çağır karşıladı. Önce yürüyüşe katılanlara tek tek elma ve armut tohumu dağıttı. Hatta bazıları tohumu bilemedikleri için yuttular. Ardından niçin elma ve armut tohumu dağıttığını  Ersizlerdere Kanyonunun özelliğini ve tarihini şu sözlerle anlattı.

5000 Elma ve Armut Tohumu Dağıttı

Mustafa Çağır doğa yürüyüşçülere elma ve armut tohumu dağıttı. Yaklaşık 350 tane tohum çekirdeğini yürüyüşçülerine veren Çağır, bölgeye gelenlerin şimdiye kadar ektiği toplamda 5000 adet tohum olduğunu belirtti. Çağır sözlerine şöyle devam etti;  Bizden öncekiler ormanlardaki elmaları armutları kesti. Biz dedik ki bunları kesmeyelim bunlar yok olmasın ve yaban hayat devam etsin, hayvanları aç bırakmamamız lazım. Onlarla birlikte bu doğada yaşıyoruz. Ve bu tabiatı onlarla paylaşıyoruz. Önceden bizim ecdadımız bu meyve çekirdeklerini hiç bir zaman çöpe atmazmış. Meyvesi yenildikten sonra hemen bir toprağın altına dikilirmiş. Bu gün ayın yenisi, yani ayın ilk günü, bu gün dikim olması gereken gün. Bu yüzden sizlere elma ve armut tohumlarını verdim. Onları yürüyüş sırasında istediğiniz alana dikebilirsiniz. Dedi.

Ersizlerdere İsmi Erlerinin Şehit Olmasından Gelmektedir.

Ersizler Köyü isminin İstiklal mücadelesinde ki yerini anlatırken şunlara değindi.

Birinci dünya , balkan ve kurtuluş savaşına giderek şehit olmasından dolayı köyde savaşa gidecek , cenaze namazı kılacak bir er kalmamasından dolayı Ersizlerdere ismi verilmiştir. Şöyle düşünelim ki ucuz bir memlekette ucuz bir coğrafyada yaşayamıyoruz, bu yüzden bizden yüzyıl önce bizim ecdadımız Çanakkaleye Trablusgarpa gitmiş dönmemiş, biz eğer onların torunları isek üreteceğiz ve üretken bir toplum olacağız.

Ersizlerdere Kanyonu Türkiye’deki 10 Kanyon Arasında Bulunuyor

Ersizlerdere Kanyonu’nun dünyadaki diğerlerine göre özelliğini ise şu sözlerle sürdürdü; 2013 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi bölgemize geldi ve Türkiye'nin ilk köy tasarım rehberini Ersizlerdere'de hazırladı. Bu dünyada ki 5 örnekten bir tanesidir. 2,5 km.lik Ersizlerdere Kanyonu üzerinde yürüyüş parkuru oluşturuldu. 2017 yılında bütün internet sitelerinde ve ulusal basında Türkiye'nin en önemli 10 kanyonu arasında olduğu belirtilmektedir. Yaptığımız çalışmalar ile bu kanyonu binlerce insan ziyaret etmiştir

İpsine, keçi yününden ip iğrilen köy anlamına gelip, iyi avcıların köyü anlamına gelmektedir.

Mustafa Çağır’ın köyün, kanyonun, bölgenin özellikleri ve değerlerimiz ile ilgili bilgilendirmesinden sonra 1 km lik  orman yolunda yürüyüş seyretti. Asıl patika parkura çıkmadan önce soldaki bitmeyen zikzaklarla devam eden İnebolu Küre karayolunu ve diğer köyleri yüksekten gören bir alanda fotoğraf molası verildi.

Birçok kişi aşağıda görülen köylerin, tepelerin ve doğanın güzelliği ile İnebolu Kastamonu yolunun özelliğini fotoğraf makinasına ve cep telefonlarına taşıdı. Grup fotoğrafı çekildi. 

Kadınlar, Küre İkiçayı Köprüsünü 1 Gecede Yaptı

Burada da Mustafa Çağır, kurtuluş savaşında tüm erkekleri şehit olan Ersizler Köyü kadınlarının ve çocuklarının 1 gecelik fedakârlıkları ile ülke kurtuluşunun nasıl sağlandığını anlattı. Kurtuluş savaşında Afyon sırtlarına giden cephanenin geçtiği Küre İkiçay’ı köprüsü sel sularından yıkılmıştı. O gün ki Komutan Küreli Yüzbaşı Hamdi Berberoğlu gece vakti Ersizlerdere Köyü’ne gelir ve evlerde kalan yaşlılara kadınlara ve çocuklara yıkılan Küre İkiçay’ı köprüsünün onarılmazsa cephane gidemeyeceğini belirtir. Erleri şehit olmuş kadınlar ülke kurtuluşu için gece yarısı sabaha kadar ormandan ağaç kesip Küre İkiçayı köprüsünü onarırlar ve Yüzbaşı Hamdi Berberoğlu Mustafa Kemal’e şu telgrafı çekmiştir. Köprü kadınlar tarafından onarılmıştır, cephane sevkiyatına devam edilmektedir.

İstiklal Mücadelesinde yaşanan bu olay ile birlikte köyde kurulu bulunan değirmenin yapılma özelliğini anlatan Çağır başkalarından bir şey beklemek yerine bulunduğumuz ortamı güzelleştirmemiz için herkesin bir şeyi yapabileceğini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2017, 00:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER