İnebolu Toplum Sağlığı Merkezi'nden mantar uyarısı

İnebolu Toplum Sağlığı Merkezi'nden mantar uyarısı
banner13
banner3

Mantar zehirlenmesi doğal alanda yetişen, yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların tüketilmesiyle oluşan, tıpkı yılan zehirlenmesi gibi ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değildir.

Mantar zehirlenmesi mantarın çeşidine, içerdiği zehre ve alınan maddenin miktarına göre değişir. Bazı mantarlardan bir tane yemek bile ölüme neden olabilir. Bazı mantar türlerindezehirlenme belirtilerin ortaya çıkması 1 saati bulurken, bazılarında 24 saat hatta 5 günü bulabilir.

Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme gibi zehirlenme belirtileri görülebilir.

Yenilmesini takiben 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.

Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir.

Zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir. Kültür mantarları ile bir zehirlenme görülmesi mümkün değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir ve çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetleri gelişebilir. Bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir.

Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli yada tuzlu suda bekletilmesi/kaynatılması, taze, konserve yada kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez.

Mantar Hakkındaki Yanlış İnanışlar

“Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir. Mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir; mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir.

Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir. Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır. Salyangozlar zehirli mantarları yemezler.” şeklindeki inanışlar tamamen yanlıştır.

Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak mümkün değildir.

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2018, 17:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER