Köy okullarında eğitim can yakıyor

İnebolu'da Köylerin %90’ında İlçenin %40’ında Tablet Yok

Köy okullarında eğitim can yakıyor
banner13
banner3

İlçe merkezine taşımalı gelen öğrencilerle köy okullarında eğitim alan öğrenciler İnternete ulaşım, EBA’ya erişim ve tablet sorunu yaşıyor. İnterneti alt yapısı olmayan 20 ye yakın yerleşim yeri var. Dönem sonunda internet sorunu yaşayan bu öğrencilerle, evinde özel eğitim alan ve bu tür sorunları yaşamayan öğrenciler bir üst okula girmek için aynı sorularla aynı sınava tabi tutulacaklar.

Edindiğimiz bilgiye göre ilçemiz köylerinde ki okullarda eğitim alan ve ilçe merkezine bağlı taşımalı öğrencilerin EBA ya ulaşmadıkları ve tablet sorunu yaşadıkları ortaya çıktı. Köy okullarında eğitim öğrenim gören öğrencilerin %90 nında tablet yok. EBA destek hattı sadece köy okullarında var. Öğrencilerin bir çoğunda uzaktan eğitime katılmak için ikamet ettikleri köylerin veya yerleşim yerlerinin internet alt yapısı yok. Bundan dolayı EBA erişim hattı da yok. Öğrencilere verilen 8 gb internet hakkı ile öğrenciler canlı yayına giremiyor.  Kısa sürede doluyor. Öğrenciler velisinin cep telefonundan eğitime katılabiliyor. Onlarda kontör sorunu yaşıyor. 2 veya daha fazla öğrencili evlerde eğitim fiyasko. Öğrenciler annesinin telefonundan derse katılabilmek için sıraya giriyor. Birçoğu sabahtan veya öğleden sonra görülen derslere giremiyor. 3 öğrencili evlerde ise eğitim sorunu tam bir içinden çıkılmaz hal alıyor.

Bu sorunlarla birlikte sürekli elektrik kesintileri yaşanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı okullardan ihtiyaç listesi toplamış ancak bu konuda da bir gelişme yok. Eğitim öğrenim dönemi başlamasının üzerinden eylül ekim ve kasım ayları geçmesine rağmen ne zaman öğrencilere tablet dağıtılacak belirsiz. İnternet erişimi olmayan öğrencilere çözüm yolu olarak internet ortamından yardımcı ek kaynakları ve soru kitapçıkları basılıp gönderilerek sorun geçici olarak çözülmeye çalışılıyor.

15 yerleşim yerinin veya köyün internet alt yapısı yok. Türk Telekom’un CSM ana hattından 4 km den uzağına kablo ile internet bağlamadığı ve hizmet vermediği belirtiliyor.

Tüm okullara EBA erişim noktası açıldı. Ancak öğrenci ikamet ettiği köyden EBA erişim noktasına ulaşmak için eğitim aldığı okuluna gelmeye çalışsa araç yok, taşımalı eğitim kaldırıldı.

İlçede sürekli değişen kaymakam sirkülasyonu yüzünden yetkililer ne yapacağını bilemiyor.

SYDD (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı), Özel İdare gibi kurumlardan şimdiye kadar tablet yardımı olmamış. Uzaktan eğitim sisteminde internet sistemine giremeyen öğrenciler olumsuz etkileniyor.

İnternet alt yapısı sorununu yaşayan Erenyolu Köyü Muhtarı köyündeki öğrencilerin mağduriyetini gidermek için köy sakinlerinden topladığı imzaları Türk Telekom’a ulaştıralı 1 ay olmuş. Ancak sadece araştırıyoruz diye cevap vermişler ve çözüm yolu bulunmamış.

Eren yolu Köyü Muhtarı Ali Eşen köylerindeki öğrencilerin, ilçe merkezinde özel ders alan öğrencilerle birlikte gireceği sınavda yarışabilmesi için bağlı oldukları okula 3 km uzaktaki Eren Yolu Köyü’nün internet alt yapısının bir an önce yapılmasını istiyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER